Bakanlık ilçenin ruh halini düzeltmesi için gönderdi, sonra ihraç etti

Bakanlık ilçenin ruh halini düzeltmesi için gönderdi, sonra ihraç etti
Bakanlık sokağa çıkma yasağı sonrası psikolojik destek için Silopi’ye gönderdiği psikoloğu ihraç etti: Muhatap olduğum kim varsa ‘siz Kürtler’ gibi ötekileştirici cümlelerle karşılaştım.

KHK ile ihraç edilmeden önce Balıkesir Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan psikolog Mizgin Şimşek, sokağa çıkma yasaklarından sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Şırnak’ın Silopi ilçesine gönderildi. Şimşek, kuruma döndükten bir süre sonra ihraç edildi. Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre 1 yıl önce OHAL Komisyonu’na başvuran Şimşek, "Neden hala görevime dönemiyorum? Bunun yanıtını vermeliler" diyor.

‘GÖREV İÇİN SİLOPİ’YE GİTMEK İSTER MİSİN?’

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak Balıkesir’de iki buçuk yıl çalışan Şimşek, ihraç edilmeden önce kendisine Silopi görevi verildi. Sokağa çıkma yasakları kaldırıldıktan sonra kendisine, "Görev için Silopi’ye gitmek ister misin?" sorusu soruldu. Şimşek sonrasında gelişen olayları şöyle anlattı:

"Şırnak’taki mağdurlara yönelik psikososyal destek adı altında ilk olarak bölgeye gönüllü, daha sonra zorunlu olarak personel gönderilmem gerektiği yönünde bir yazı gönderildi. Bunu benimle paylaştıklarında memnuniyetle kabul ettim. Silopi’de belirli sokaklarda görev yaptım. Bize verdikleri formlar kapsamında insanlara sorular sorduk. Anladığım kadarıyla bu sorular insanların sorunlarına yanıt vermiyordu. Örneğin ‘Beklentileriniz nedir’ tarzı sorular sorduk. Sonuçta orada bir kaos ortamı vardı. Nitekim biz de sorduğumuz sorularda çekiniyorduk. Birlikte gitmiş olduğum arkadaşım bir evden çıkınca ‘sen çok soru soruyorsun’ diye ithamlarda bulundu. Ben de kendisine ‘sen nasıl böyle bir şey soruyorsun, sorular elimde, farklı sorular sormuyorum onların düşünceleri neyse ben onların düşüncelerini değiştirecek şeyler de sormuyorum’ dedim. Bunları konuştuktan sonra ‘Haklı olabilirsin. Benim Türk bir arkadaşım var. Onun düşünceleri farklı kendisiyle konuşursan düşüncelerini değiştirebilirsin’ gibi şeyler söyledi."

‘SİZ KÜRTLER…’

Çalışma arkadaşının kendisine söylediklerine üzüldüğünü belirten Şimşek, "Bu bahsettiğim arkadaşım evimde ağırladığım bir arkadaşımdı. Ben zaten Balıkesir’e kendi isteğimle gittim. Buraya gittiğim günden beri muhatap olduğum kim varsa, üç kişiyle bir araya geldiğimizde, ‘seninkiler, sizinkiler, siz Kürtler…’ gibi ötekileştirici cümlelerle karşılaştım. İsmimin Mizgin olması, Batmanlı olmam bana ön yargılı davranmalarına neden oldu diye düşünüyorum. Hiçbir siyasi politik tartışmaya girmedim. Muhalif durmadım. Darbe girişimi yaşandıktan sonra kurumda çalışan iki arkadaşım açığa alındı. Açığa alındıktan sonra müdürümüz odaya geldi, ‘bakın bu gidenler için ah oldu, yazık oldu’ gibi şeyler söylememizi istedi. O günden sonra kimse hiçbir şekilde söz söylemedi. Bir sabah uyandıktan sonra KHK yayımlandığını gördüm. Ben de listeyi elime aldım. Listenin aşağısında ismimi gördüm. Algılayamadım. Neden ihraç edildiğime ilişkin hiçbir şey yoktu."

‘NEDEN HALA GÖREVİME DÖNEMİYORUM?’

Şimşek, ihraç edildikten sonra Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı’na kendi hakkında ihbarda bulundu. ‘Neden böyle bir şey yaptınız’ sorusuna Şimşek şu yanıtı veriyor: "Çünkü neden ihraç edildiğimi öğrenmek istiyordum."

1 yıl sonra savcılık, Şimşek hakkında takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararını OHAL Komisyonu’na gönderen Şimşek, son olarak şöyle devam ediyor; "Fakat takipsizlik kararında yine yazmışlar, ‘Herhangi bir sosyal medya hesabına ulaşılamadığı, darbe girişiminden sonra hesabı silmiş olabilir…’ Yani hakkımda hiçbir şey bulamamışlar. İhraç kriterleri neye göre oldu. Bunu öğrenmek hakkımız. 1 yıldır komisyonun kararını bekliyorum. OHAL Komisyonu yaptıklarında şeffaf olmalı. Neden hala görevime dönemiyorum? Bunun yanıtını vermeliler. Kafamızdaki bulanıklığı berraklaştırmaları gerekiyor diye düşünüyorum." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar