ILO'dan hükümete sendika tepkisi: Bir daha olmasın

ILO'dan hükümete sendika tepkisi: Bir daha olmasın
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) çok sert bir Türkiye raporu yayımladı.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) çok sert bir Türkiye raporu yayımladı. Raporda Türkiye’deki işçileri temsilen ILO toplantılarına tüm işçi kesimlerini temsil etmeyen Memur-Sen’in hükümet tarafından gönderilmesinin not edildiği vurgulandı ve şu ifade kullanıldı: Memur-Sen’in hükümet tarafından tek taraflı olarak atandığını gözlemlemiştir.

Hükümetin, ülkede yaşanan işçi sorunları ve OHAL kaynaklı grev ertelemelerinin uluslararası toplantılarda gündeme gelmesini önlemek için Türkiye'yi temsilen Türk-İş yerine Memur-Sen'e görev vermesine Uluslararası Çalışma Örgütünden (ILO) ders gibi yanıt geldi. Memur-Sen'in gerçek ve bağımsız bir sendika olmadığı suçlamalarını not eden ILO, Türkiye'den gelecek temsilcinin hükümet dayatmasıyla tek taraflı belirlenemeyeceği uyarısında bulundu.

'ÇALIŞMA BAKANLIĞI MEMUR-SEN'İ ATADI'

Sözcü'nün haberine göre, bugüne kadar ILO toplantılarına Türkiye'deki işçileri temsilen Türk-İş başkanları katılıyordu. Haberde,Türk-İş, en fazla üyeye sahip olması nedeniyle bu yetkisini kullanırken diğer sendikaların da onayı alındığı belirtildi. Haberde, Memur-Sen'in hükümete yakın olma avantajını kullanıp üye sayısını hızla artırması ve Türkiye'de en fazla üyeye sahip sendika haline gelmesi bütün dengeleri değiştirdiği belirtildi.  Çalışma Bakanlığı, üye sayısında Memur-Sen'in Türk-İş'i geçtiğini gerekçe gösterip bu yıl ILO'ya Türkiye'deki işçileri temsilen Memur-Sen Başkanını gönderme kararı almıştı. 

İşte raporda yer alan kritik uyarı ve tespitler:

'MEMUR-SEN'İ SENDİKALAR DEĞİL HÜKÜMET ATADI'

"Komite bu yılki konferans oturumuna aday gösterilen işçi delegesinin en fazla temsil niteliğine haz örgütlerle anlaşmadan Hükümet tarafından tek taraflı olarak atandığını gözlemlemiştir. Komite, işçi delegesinin Hükümet tarafından sunulan rotasyon sistemi temeline dayanarak atandığını not etmektedir. Komite bu tür bir sistemin tek taraflı olarak Hükümetlerce dayatılamayacağını bildirir."

'TÜRKİYE'DEKİ SENDİKALARIN DURUMUNU BİLİYORUZ'

"Komite, Memur-Sen'in, hızla artan üye sayısı, hükümet politikalarına verdiği destek, sendika hak ihlalleri ve kamu sektöründeki kitlesel işten çıkarmalara sessiz kalması dikkate alınarak gerçek ve bağımsız bir işçi örgütü olmadığı yönündeki suçlamaları da not etmektedir. Komite, Türkiye'deki sendikaların genel durumu ve KHK'ların sendikaların işlevleri üzerindeki etkilerine vakıf olmakla birlikte, bu tür bir suçlamayı tasdik eden bir bilgi temin edilmediğini göz önünde tutmaktadır."

'BİR DAHA OLMASIN'

"Komite, bundan sonraki ILO toplantılarına temsil niteliğine sahip bir heyet oluşturmak için hükümetin taraflar arasında uzlaşma sağlamaya çalışacağını not etmektedir. İşçi delegasyonunun bağımsızlığı ve temsil niteliğine istinaden ileride yapılacak itirazların inandırıcı kanıtlar ile desteklenmesi halinde Komite, daimi tüzük dahilinde mevcut seçenekleri ciddi biçimde değerlendirecektir." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar