Britanya seçimleri: Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti tek başına iktidar

Britanya seçimleri: Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti tek başına iktidar
Seçimi kazanan Johnson, Brexit'i gerçekleştirerek AB'den ayrılacaklarını açıklarken, seçimde hezimete uğrayan İngiliz İşçi Partisi lideri Corbyn, istifa edeceğini açıkladı.

Birleşik Krallık'ta dün yapılan erken genel seçim sonuçları belli oldu.

Resmi seçim sonuçlarına göre Başbakan Boris Johnson'ın liderliğindeki Muhafazakar Parti seçimi kazanarak tek başına iktidar oldu.

Partilerin 650 üyeli Avam Kamarası'nda şu ana kadar elde ettikleri sandalye sayıları şöyle:

Muhafazakar Parti 337

İşçi Partisi 196

İskoç Ulusal Partisi 46

Liberal Demokrat Parti 8

Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi 8

Diğer partiler 14

İŞÇİ PARTİSİ İÇİN EN KÖTÜ SEÇİM SONUCU

Johnson'ın en büyük rakibi konumundaki Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi ise 191 sandalye ile ikinci oldu. Böylece İşçi Partisi, 2017'de kazandığı 262 sandalyeden 71'ini kaybederek tarihinin en kötü yenilgilerinden birini aldı.

Seçimde İskoç Ulusal Partisi 55, Liberal Demokratlar 13, Yeşiller 1 ve diğer bölgesel partiler de toplam 22 sandalye elde etti.

Sandık çıkış anketi kesinlik ifade etmese de, genellikle doğru çıkıyor. Oyların sayılmasıyla elde edilecek ilk sonuçların da bir saat içinde açıklanması bekleniyor.

CORBYN İSTİFA EDECEĞİNİ AÇIKLADI

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, bir sonraki genel seçimde partisinin başında olmayacağını açıkladı.

Londra'daki seçim bölgesi Islington North'dan yine milletvekili seçilen Corbyn, sonucun duyurulmasından sonra yaptığı konuşmada, "İşçi Partisi için çok hayalkırıklığı yaşadığımız bir gece" dedi. "Umudun ve birliğin manifestosuyla" seçmenin karşısına çıktıklarını belirten Corbyn, "Brexit toplumu fazlasıyla kutuplaştırdı. Bu kutuplaşma da sonuca tesir etti" diye konuştu.

Corbyn, 1983 yılından bu yana 10. kez Islington North'dan milletvekili seçildi.

JOHNSON: BREXIT'İ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Bu sonuca göre Johnson, AB'yle vardığı Brexit anlaşmasını başka bir partinin desteğine gerek kalmadan 650 üyeli Avam Kamarasında geçirebilecek ve İngiltere, 31 Ocak 2020'de AB'den ayrılmış olacak.

Yeniden milletvekili seçilen Boris Johnson, Uxbridge and South Ruislip seçim bölgesindeki sonucun açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada halkın hükümetine güçlü bir yetki verdiğini söyledi.

BBC Türkçe'nin geçtiği bilgiye göre Johnson, Brexit'i gerçekleştireceklerini, İngiltere'nin AB'den ayrılmasını sağlayacaklarını belirtti.

ESKİ BAŞBAKAN THERESA MAY’DEN AÇIKLAMA

Eski İngiltere Başbakanı Theresa May ise halefi Boris Johnson'ın seçim başarısının ve Parlamento'da çoğunluğu elde etmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Bir kez daha milletvekili seçilen May, BBC sunucusu Andrew Neil'ın "Muhafazakar Parti 2 yıl önce liderliğinizde bu başarıyı elde edemedi. Boris Johnson ise başarılı oldu. Bunun nedeni ne?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Bu seçimde halkın önünde çok net bir tercih vardı. Halk Brexit'i istedi ve bunu ancak Muhafazakar Parti'nin Parlamento'da çoğunluğu elde etmesi sonrası kurulacak bir hükümetin gerçekleştirebileceğini biliyordu."

May ayrıca Başbakan Johnson'ın önümüzdeki yılın sonuna kadar AB'yle serbest ticaret anlaşması imzalayabileceğine inandığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Johnson, tek başına iktidara gelmesi durumunda ilk işinin Brexit anlaşmasını parlamentoya getirmek olacağını söylüyordu.

2017'de yapılan erken seçimde Muhafazakarlar 317, İşçi Partisi 262, İskoçya Ulusal Partisi 35 ve Liberal Demokrat Parti 8 sandalye kazanmıştı.

Tek başına iktidarı kaybeden Muhafazakar Parti, Kuzey İrlanda'nın Demokratik Birlik Partisi'nin desteğiyle azınlık hükümeti kurmuştu.  Ancak eski Başbakan Theresa May, bu tablonun bir sonucu olarak AB'yle vardığı Brexit anlaşmasını Avam Kamarasında geçirmekte başarısız olmuştu.

May'in istifasıyla Başbakanlık koltuğuna oturan Johnson, Brexit düğümünün çözülebilmesi için 12 Aralık'ta erken genel seçime gidilmesini istemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar