İngiltere Parlamentosu Brexit planını reddetti

İngiltere Parlamentosu Brexit planını reddetti
Başbakan Theresa May'in Avrupa Birliği ile vardığı Brexit anlaşması 202 'evet', 432 'hayır' oyu aldı. İşçi Partisi güven oylaması istedi.

İngiltere Hükümeti'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkmak için AB ülkeleriyle vardığı anlaşma İngiltere Parlamentosunda reddedildi. 

Brexit anlaşması 202'ye karşı 432 oyla kabul görmedi. Başbakan Theresa May, oylama öncesi milletvekillerine "bu en iyi anlaşma değil ama yine de makul davranmanızı bekliyorum" yönünde çağrı yapmıştı. Ancak May'in bu çağrısı ezici bir farkla reddedildi.

GÜVEN OYLAMASI TALEP EDİLDİ

BBC'nin haberine göre Başbakan May, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin bu akşam güven oylaması talep etmesi durumunda yarın güven oylaması yapılacağını duyurdu. Ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn de May'e yanıt olarak güven oylaması talep ettiklerini açıkladı.

Avam Kamarası daha önce anlaşmanın reddedilmesi durumunda hükümete üç gün içinde bir B planı ile gelme zorunluluğu getirmişti. Brexit ve İngiltere hükümetinin geleceğiyle ilgili ise farklı senaryolar var. Seçeneklerden biri Parlamento'da bir güven oylaması yapılarak hükümetin düşürülmesi.

Oylama öncesinde konuşan ana muhalefet lideri Corbyn, anlaşmanın reddedilmesi durumunda en doğru tercihin erken seçime gidilmesi olduğunu söyledi.

BİR ÇOK SEÇENEK VAR

Theresa May ise erken seçimin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini söyleyerek öneriye karşı çıkıyor. May, bir sonraki seçimde partisinin başında olmayacağını söylemişti. Bu durumda erken seçime gitmesi başbakanlığının sonlanması anlamına gelecek. May'in liderliğindeki Muhafazakar Parti, Avam Kamarası'nda çoğunluğa sahip değil ve Kuzey İrlanda partisi Demokratik Birlik Partisi'nin (DUP) dışardan desteğini alıyor.

DUP, bu anlaşma kabul edilmediği takdirde May'i dışardan desteklemeye devam edeceklerini açıklamıştı. Bu nedenle DUP fikrini değiştirmediği veya Muhafazakar Parti vekilleri kendi hükümetlerini düşürmek istemediği sürece bu seçenek gerçekleşmeyebilir.

Bir diğer seçenek ise AB'den anlaşma olmadan ayrılmak. Fakat bu da parlamentonun çoğunun desteğini alan bir seçenek değil. Hükümetin AB'ye müzakereleri uzatmak için başvurması da bir diğer ihtimal. Avrupa Birliği bu durumda müzakereyi uzatma talebini kabul edeceğini söylemişti.

Son ihtimal ise Brexit hakkında tekrardan bir referandum yapmak. Fakat referandumda halka hangi iki seçeneğin sorulabileceği konusunda bir uzlaşma bulunmuyor. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar