Brexit oylaması ertelendi

Brexit oylaması ertelendi
İngiltere Başbakanı Theresa May, Avam Kamarası'nda yarın yapılacak olan Brexit anlaşmasıyla ilgili oylamanın ertelendiğini açıkladı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Avam Kamarası'nda yarın yapılacak olan Brexit anlaşmasıyla ilgili oylamanın ertelendiğini açıkladı. İngiltere ile Avrupa Birliği arasında varılan anlaşmanın mevcut şartlarda Parlamento'da büyük farkla reddedileceğinin anlaşıldığını söyledi.

Anlaşmanın yüksek oranda kabul görmediğinin anlaşıldığını söyleyen May, Kuzey İrlanda ile ilgili tedbir maddesinin kaygı yarattığını belirtti. Bu madde ile ilgili olarak Brüksel'le yeniden görüşüleceğini vurgulayan Theresa May, ayrıca hükümetin 'anlaşmasız ayrılık' seçeneğine ilişkin hazırlıklarını da hızlandıracağını söyledi.

Başbakan May, Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, mevcut anlaşmaya en büyük itirazın Kuzey İrlanda konusunda geldiğini belirtti.

May, Perşembe günü başlayıp 2 gün sürecek AB Zirvesi öncesi Avrupa Birliği liderleriyle bu konuda görüşmeler yapacağını açıkladı.

May ayrıca, hükümetinin AB'den gerekirse bir anlaşma olmadan ayrılmaya yönelik hazırlıklarını da hızlandıracağını duyurdu.

Başbakan May, İngiltere'de Brexit konusunda ikinci bir referandum yapılması çağrılarını ise "Farklı bir sonuç çıkması halinde üçüncü referandum istenir" diyerek reddetti.

ERTELENECEĞİ TAHMİN EDİLİYORDU

BBC Politika Editörü Laura Kuenssberg, ikisi kabineden üç kaynağın kendisine, Avam Kamarası'nda yarın İngiltere ile AB arasındaki Brexit anlaşması ile ilgili olarak yapılacak oylamanın erteleneceğini söylediğini bildirdi. Henüz Başbakanlıktan resmi bir açıklama yapılmadı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Parlemento'da gerçekleşen oylama konusunda bugün kabine üyeleriyle acil bir telekonferans düzenlemişti.

BBC Türkçe'deki habere göre, May'in yerel saatle 15:30'da (TSİ 18:30) Avam Kamarası'nda "Avrupa Birliği'nden ayrılmak" başlıklı bir açıklama yapacağı duyuruldu.

Theresa May'in ardından Brexit Bakanı Stephen Barclays de "AB Ayrılığı - 50. madde" başlıklı bir açıklama yapacak.

Hükümet, geçen hafta Avam Kamarası'nda Brexit ile ilgili olarak bir günde üst üste yapılan üç oylamayı kaybetmişti.

İngiltere'de mevcut koşullarda Brexit anlaşmasının da Parlamento'da reddedilme ihtimali yüksekti.

Bu nedenle Theresa May'in Brüksel'le anlaşmayı tekrar müzakere etme seçeneğine gidebileceği konuşuluyordu.

İLGİLİ HABER: AB MAHKEMESİ: İNGİLTERE BREXIT'I TEK TARAFLI DURDURABİLİR

BRÜKSEL: TEKRAR MÜZAKERE ETMEYİZ

Fakat bugün konuyla ilgili bir açıklama yapan bir Avrupa Komisyonu sözcüsü "Masada bir anlaşma var. Bunu tekrardan müzakere etmeyeceğiz" dedi.

Son gelişmeler sonrası İngiliz Sterlini değer kaybetti.

Sterlin/Dolar kuru 1,26'ya inerek son bir buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi.

Öte yandan Avrupa Adalet Divanı, bugün açıkladığı kararında İngiltere'nin Brexit tamamlanmadan önce istediği zaman Brexit'ten vazgeçme hakkı bulunduğuna hükmetti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar