İnsan Hakları Komisyonu'ndan skandal karar: İşkence iddiasını Emniyet'ten dinleyecek

İnsan Hakları Komisyonu'ndan skandal karar: İşkence iddiasını Emniyet'ten dinleyecek
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Ankara Emniyeti'ndeki işkence iddialarını ‘araştırmak’ için sadece üst düzey bir Emniyet yetkilisini dinleyecek.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - Ankara Emniyeti'nde Dışişleri Bakanlığı bürokratlarına işkence yapıldığı iddiaları ve Şubat ayında kaçırılan 6 kişi, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun gündemine geldi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye'de kaçırılan kişiler ve gözaltında işkence olduğunu belirterek, Halfeti'de ve Ankara Emniyeti'ndeki işkence iddialarının komisyon tarafından araştırılması gerektiğini söyledi.

Ankara Emniyeti'ndeki işkence iddialarıyla ilgili Ankara Barosu'nun raporunu hatırlatan Gergerlioğlu, "Aradan bir aydan fazla süre geçmiştir ve bu raporda insanların çok ağır işkenceye tabi tutulduğu belirtilmiştir. İnsanları çırılçıplak soymak, karanlık bir odaya götürmek, gözlerini bağlamak, ağır hakaret ve işkenceler yapmak, makatlarına cop sokmak ve dövmek, tehdit etmek. Biz isterdik ki bu ülkenin en ciddi ve meşru kurumu Meclis Başkanlığı İnsan Hakları Komisyonu baro raporundan sonra gitsin, burada bir rapor çalışması yapsın" dedi.

'EMNİYETE, SAVCILIĞA GİTME' DENİLİYOR

Ayrıca 2019 yılında Şubat ayında 6 kişinin kaçırıldığını ve bu kişilerle ilgili hiçbir inceleme yapılmadığını ifade eden Gergerlioğlu, İnsan Hakları Komisyonu'nun da başvuru yapılmasına rağmen adım atmadığını belirtti.

Kaçıran kişilerin, mağdurların yakınlarına "Biz devletiz, emniyete, savcılığa gitme" dediğini aktaran Gergerlioğlu, 1990'lardaki beyaz Torosların yerini şimdi Transporterların aldığını söyledi. Gergerlioğlu, "İnsanların kimlikleri, ideolojileri ayrıdır. Burası İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu. Biz insana bakıyoruz, kimliğe bakmıyoruz" diye konuştu.

AKP'Lİ ERONAT: AYNI ŞEYLERİ 10 KERE DUYMAK ZORUNDA MIYIZ?

Bu sırada AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Gergerlioğlu'nun sözünü keserek "Aynı şeyleri 10 kere duymak zorunda mıyız ya?" ifadelerini kullandı.

Konuşmasını sürdüren Gergerlioğlu, OHAL döneminde 27 kişinin kaçırıldığını hatırlattı.

Gergerlioğlu, şöyle devam etti:

"27 kişi kaçırıldı, şu anda 6 kişinin beş aydır nerede olduğu bilinmiyor. Yakınlarının hepsi başvurdu, hepsi hakkında soru önergesi ve Komisyona dilekçe verdim, hiçbir hareket görmüyorum. Ben anlamıyorum, böyle bir Komisyonda bu kadar duyarsızlık nasıl olur?"

Eleştirilere yanıt veren Komisyon Başkanı AKP Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, 2 Temmuz 2019 itibariyle komisyona 2 bin 529 başvuru yapıldığını, bu başvurulardan 2 bin 393 adedi hakkında gerekli işlemin yapıldığını ve cevap bekleyen başvuru sayısının 379 olduğunu söyledi.

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş ise başvurulara 'Alt komisyona iletildi, bakanlığa soruldu' gibi yanıtlar verildiğini ancak sorunun çözülmediğini belirterek, Halfeti'ye gidilerek işkence iddialarının araştırılmasını istedi.

SADECE ÜST DÜZEY EMNİYET YETKİLİSİ DİNLENECEK

Zaman zaman tansiyonun yükseldiği komisyon toplantısında canlı yayın üzerine de tartışma yaşandı. Gergerlioğlu'nun konuşmasını Twitter üzerinden canlı yayınlaması engellendi. Gergerlioğlu Ankara Emniyeti'ndeki işkence iddiaları ve kayıp 6 kişiyle ilgili komisyonun harekete geçmesi çağrısını yinelerken, bunun üzerine söz alan Komisyon Başkanı Çavuşoğlu, işkence iddialarıyla ilgili Ankara Emniyet Müdürlüğü ile görüştüğünü ve Mayıs ayında Emniyet'e yazı yazdığını söyledi. Çavuşoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden üst düzey bir yetkilinin önümüzdeki Çarşamba günü komisyona gelerek, kolluk güçlerine verilen insan hakları eğitimleri hakkında bilgi vereceğini aktardı.

Gergerlioğlu buna itiraz ederek, "Sizin bu vahim iddialar konusunda bir rapor düzenlemeniz gerekiyordu. O insanlar gelip bize hikaye anlatacak. Vahim iddialar var ve harekete geçmiyorsunuz. 'Falanca yetkili...' O falanca yetkili zaten açıklama yaptı, 'bizde usulsüzlük yoktur' diye" dedi. 

Komisyon Başkanı Çavuşoğlu ise 'geçmişte istenmeyen bir takım hususlar' olsa da şimdi işkenceye sıfır tolerans uygulandığını savundu.

GERGERLİOĞLU'NA HAKARET

Komisyon toplantısında gerilim yine artarken, Gergerlioğlu'nun "Cop sokmaktan bahsediyoruz, umurunuzda değil. Nasıl insanlarsınız anlamak mümkün değil" eleştirisine AKP Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir, "Asıl sen nasıl insansın. Adam değilsin" yanıtını verdi.

Komisyon Başkanı AKP'li Çavuşoğlu ise öfkelenen Ömer Faruk Gergerlioğlu için Meral Beştaş'a dönerek, "Sayın Beştaş, sizden rica ediyorum. Bu normal bir durum değil, arkadaşımızdaki. Arkadaşımızın bu durumu normal değil" diye konuştu. AKP'li Aydemir de "Normal değil bu durum, farkında değil misiniz" diye araya girdi. AKP Yalova Milletvekili Meliha Akyol ise "Yatırın tedaviye, şart" ifadelerini kullandı.

MHP'Lİ ÜYEDEN İŞKENCEYİ MEŞRULACAKTIRACAK İFADELER

MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak ise sonrasında söz aldığı sırada işkenceyi meşrulaştıracak ifadeler kullandı. İsim vermeden Halfeti'ye gönderme yapan Sazak, şunları söyledi:

"Bir de terörle mücadele var Türkiye'de. Terörle mücadele için kendisini feda eden güvenlik kuvvetlerimiz var, askerlerimiz var, özel harekâtçılarımız var. Bunların her yaptığının karşısında direkt durmanın da anlamı yok. İnsan haklarını oluşturmamız için bazen de bazı tedbirler, yapılması gerekenler vardır. Bunlarda da dikkatli, hassas olmamız gerekir eğer terörle iş birliği hâlinde değilsek. Terörle berabersek zaten herkes görevini yapacak, ona kimse bir şey demiyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar