'Irak ile IKBY arasında 'Kerkük petrolü' görüşmeleri başladı'

'Irak ile IKBY arasında 'Kerkük petrolü' görüşmeleri başladı'
Financial Times, Irak hükümeti ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında Kerkük'ten petrol ihracatı müzakerelerinin yapıldığını yazdı.

Irak hükümetinin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileriyle Kerkük'ten petrol ihracatını yeniden başlatma amacıyla müzakerelere başladığı belirtildi. Financial Times tarafından aktarılan habere göre anlaşma, günlük 400 bin varil petrolü kapsıyor. Haberde anlaşmaya göre ayrıca, "ham petrol üzerineki baskı da ABD'nin talebi doğrultusunda hafifletilecek" denildi. Habere göre, görüşmelerin bu ayın sonunda tamamlanarak anlaşma imzalanması bekleniyor. Kerkük'teki petrol sahaları bölgenin Irak yönetimine geçmesinden bu yana çalışmıyordu.

"ABD MUAF TUTMUŞTU"

Geçen senenin Aralık ayında ise, Irak ve İran arasında imzalanan anlaşmada, petrol boru hattı tamamlanana kadar günlük 30 ile 60 bin varil petrolün tankerlerle taşınması kararlaştırılmıştı. Öte yandan, ABD ise İran yaptırımlarının ardından İran'la petrol ticaretine ilişkin Irak ve beraberindeki 7 ülkeye muafiyet tanıdığını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar