Irak 'Kandil Operasyonu'nu BM’ye taşıyor

Irak 'Kandil Operasyonu'nu BM’ye taşıyor
Türkiye'nin Irak sınırındaki operasyonlarının egemenlik ihlali olduğunu belirten Irak Başbakanı, ihlalleri belgeleyip Birleşmiş Milletler’e sunması için Dışişleri Bakanlığı’nı görevlendirdi.

Irak Başbakanı Haydar Abadi başkanlığında toplanan Irak Ulusal Güvenlik Meclisi, ülkenin güvenlik ve istikrarı ile Türkiye’nin Irak’ın toprak ve hava sahası egemenliğine yönelik ihlallerin belgelenmesi konularını görüştü. Irak federal polisinin görev ve yetkilerinin de gündeme geldiği toplantıda Basra’da devam eden gösteriler de değerlendirildi.

IRAK BM’YE BAŞVURMAYA HAZIRLANIYOR

Irak Başbakanlık Ofisi, toplantı sonrasında konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. İçişleri Bakanlığı’nın federal polis örgütlenmesini yeniden gözden geçirilmesi konusunda karar alındığı bilgisine yer verilen Başbakanlık Ofisi açıklamasında, "Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Irak hava sahasına yönelik ihlallerini Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde belgelemek ve Ulusal Güvenlik Meclisi’nin gündemine getirmesi için çalışmalar yapacak" denildi.

TÜRKİYE-IRAK SINIRINA ASKER YERLEŞTİRİLECEK

Irak Ulusal Güvenlik Meclisi toplantısında, "Türkiye-Irak sınırının güvenliğinin sağlanması ve ihlallerin önüne geçilmesi amacıyla sınır boyunca asker yerleştirilmesi ve gerekli ihtiyaçların karşılanması için hazırlıkların tamamlanması" kararı da alındı.

Irak başbakanlık Ofisi’nin açıklamasında yer verilen 4 karardan sonuncusu ise  Irak ile Macaristan arasındaki ilişkileri düzenleyen "karşılıklı güvenlik anlayışı bildirisi"nin onaylanması için İçişleri Bakanlığı’na yetki verilmesi oldu.

ABADİ, İHLALLERİN BELGELENMESİNİ İSTEDİ

Irak Başbakanlık Ofisi’nin açıklamasına yer veren Irak basını, Abadi’nin Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’nin Irak’ta sınır ihlaline neden olan operasyonlarını belgelemesini istediği bilgisine yer verilirken, hazırlanacak belgelerin hem Irak Ulusal Güvenlik Meclisi’ne, hem de BM’ye sunması talimatını verdiği belirtildi. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar