Irak'ta protestolar ülke geneline yayıldı

Irak'ta protestolar ülke geneline yayıldı
Irak İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ölenlerden birinin, bulunduğu araca molotof kokteyli isabet eden bir çocuk olduğu belirtildi.

Irak, ülke çapına yayılan protesto gösterilerine sahne oluyor. Ülkenin güneyindeki birçok kentte devam eden yolsuzluğu protesto gösterilerinde şu ana kadar 8 kişi hayatını kaybetti, 300'den fazla kişi de yaralandı. Bölgeden gelen haberlere göre bazı gösterilerde İran da protesto ediliyor ve İran bayrağı yakılıyor. Meysan kentinde göstericiler, Meysan Havalimanı’nın yanı sıra Şii örgüt Haşdi Şabi’ye bağlı Bedir Örgütü, Asaib Ehl-il Hak, Dava Partisi ve Hikmet hareketinin binalarını ateşe verdi.

Geçen yıl Kürlerin kontolünden çıkan Kerkük'te asayiş güçleri alarma geçirildi. 

Dün başkenti Bağdat'ta başlayan ve başta Basra olmak üzere ülkenin güney kentlerinde devam eden "yolsuzluk ve işsizlik" protestoları sebebiyle Nasıriye'de dört sivil hayatını kaybetti, 200'ü aşkın kişi yaralandı. Ülkenin güneyindeki Zikar vilayetinde hayatını kaybeden dört kişiyle birlikte gösterilerde ölenlerin sayısı 8'e yükselirken, yaralı sayısı da 300'ü geçti.

Irak İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ölenlerden birinin, bulunduğu araca molotof kokteyli isabet eden bir çocuk olduğu belirtildi.

Olaylardan Bağdat'ın yanı sıra Nasıriye, Amara, Zikar, Necef, Kut, Hilla, Divaniye,Tikrit, Dilaya ve Kerkük gibi şehirler etkilenirken, Basra ve Samava'daki gösterilerin barışçıl şekilde geçtiği kaydedildi.

SOSYAL MEDYAYA ERİŞİM DURDU

Irak yönetimi, hükümet karşıtı gösterilerden dolayı ülkede sosyal medyaya erişimi durdurdu. Hükümet, Twitter, Facebook, Instagram ve Whatsapp gibi sosyal medya mecralarına erişimi engelledi. İnternet kesintisinden Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) hariç ülkenin birçok vilayetinin etkilendiği belirtiliyor.

Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye karşı alevlenen gösteriler sonrası Irak'ta da sosyal medya üzerinden birçok sivil örgütlenerek "1 Ekim'de buluşuyoruz" başlığı altında hükümeti protesto etme çağrıları yapılmıştı. Şu ana kadar gösteri çağrılarını hiçbir siyasi parti veya grup üstlenmedi.

Akşam saatlerinde Bağdat Havalimanı'na girmeye çalışan protestoculara anti terör birlikleri müdahale etti. Gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz bombalarının kullanıldığı olaylarda çok sayıda gösterici yaralandı.

(HABER MERKEZİ/EURONEWS) 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar