Iraklı rapçi protest müzik yaptı: Susmayacağız

Iraklı rapçi protest müzik yaptı: Susmayacağız
'Doğru olmayan her şey için eleştirel olmalıyız.'

Irak'ın Basra kentinde 2018 yaz'dan beri başlayan ve kamu hizmeti yoksunluğu ve işsizlik gibi sorunları eleştiren gençlik protesto hareketine , ‘Mr. Guti' adıyla bilinen rapçi Ahmed Chayeb müziğiyle destek verdi.

Muhafazakâr Şii hükümete tepki gösterdiği ‘Burası Basra' adlı protest muzik videosunu YouTube'a yayınladı. Video onbinlerce kişi tarafından izlendi. Mr. Guti, şehre temiz su sağlamayı bile başaramayan ancak gençleri kendileri adına savaşmaya çağıran liderleri eleştiriyor.

 

 

"Doğru olmayan her şey için eleştirel olmalıyız" diyen rapçi, kendi neslinin politikacıların sahte dindarlığından, inanç ve görevlerden bahseden ancak ülkeyi parçalara ayıran dini otoriteden bıktığı söyledi.

Rapçi savaşla, IŞİD'e karşı verilen dört yıllık mücadeleyi işaret ediyor. Irak'ın ruhani lideri Ali Sistani, 2014'te ‘Kerbela'da şehit olan İmam Hüseyin'in yolunu takip edin" diyerek gençleri IŞİD'e karşı gönüllü savaşa çağırmıştı. Çatışmalarda binlerce Iraklı yaşamını yitirdi. Mr. Guti, "Bizler bu savaşta şehit olduk. Otoriteler bizim sadakatimizi unuttu. Senin Hüseyin ile ilgin yok" diyor.

"EĞER KORKARSAK HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEZ"

Ahmed Chayeb ölüm tehditleri aldığını ancak vazgeçmeyeceğini söyledi. "Eğer korkarsak hiçbir şey değişmez. Amacım yozlaşan insanlar yüzünden Basra'nın ne hale geldiğini anlatmak istiyorum. Rap de acımı dindiren bir araç. Basra'ya dikkat edin, taleplerimiz karşılanana kadar susmayacağız" diyor.​

Irak petrolünün yaklaşık yüzde 80'inin çıkarıldığı Basra, geçen temmuz ayında elektrik kesintisi, işsizlik ve su sıkıntısı gibi temel ihtiyaçların yoksunluğu nedeniyle kitlesel gösterilere sahne olmuştu. (Sputnik Türkçe)

Öne Çıkanlar