CHP hisselerinin hazineye devri çalışmaları hızlandırıldı

CHP hisselerinin hazineye devri çalışmaları hızlandırıldı
Erdoğan'ın CHP'ye ait olan İş Bankası hisselerinin hazineye devredileceğini açıklamasından sonra MHP de hisse devri için yapılacak değişikliklere destek vereceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'nin İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devrine ilişkin yasal düzenleme yapılacağına ilişkin açıklamasının ardından gözler bu konuda yapılacak çalışmaya çevrildi.

MHP'nin düzenlemeye destek vereceğinin açıklamasıyla beraber verilecek teklife ilişkin süreç de hızlandı. AKP'nin hukukçu kurmayları Erdoğan'ın talimatıyla büyük bir titizlik içinde CHP'nin İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devri için yasal çalışmalarını sürdürüyor.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, AKP'li hukukçular, CHP'nin İş Bankası'ndaki hisselerinin devir işlemlerinin nasıl gerçekleştirilebileceğine ilişkin Anayasa, Siyasi Partiler Kanunu ve Medeni Kanun'u inceliyor.

Haberde şu ifadelere yer verildi:

"AKP kurmayları CHP'nin İş Bankası'nda hissesi olmasının Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'na açıkça aykırı olduğunu belirtiyor. Zira hem Anayasa'da hem de Siyasi Partiler Kanunu'nda bununla ilgili açık hüküm bulunuyor.

Siyasi Partiler Yasası'nın 67'nci maddesinde, "Siyasi partiler, ticari faaliyette bulunamazlar" hükmü yer alırken, Anayasa'nın 69'uncu maddesinde ise aynı şekilde "Siyasi partiler, ticari faaliyetlere girişemezler' maddesi bulunuyor. 

Kulislere yansıyan bilgiye göre AKP, hisselerin devri için Siyasi Partiler Kanunu'nda bir değişiklik yapmayı değerlendiriyor. Bu kapsamda Siyasi Partiler Kanunu'nun 67'nci maddesine "Siyasi partilerin sahip oldukları hisseler Hazine'ye devredilir" şeklinde bir cümle eklenmesi değerlendiriyor.

AKP şimdilik Anayasa değişikliği düşünmüyor. Zira teklife destek vereceğini açıklayan MHP bile anayasa değişikliği için yeterli Meclis çoğunluğu sağlamıyor. AKP kaynakları, Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılacak değişikliğin yeterli olacağı görüşünde birleşiyor." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar