IŞİD'e karşı savaştığı için yargılanan subay beraat etti

IŞİD'e karşı savaştığı için yargılanan subay beraat etti
Suriye'de, Süryani Askeri Konseyi bünyesinde IŞİD'e karşı savaşan İsviçre ordusu subayı Johan Cosar, 3 yıl hapis cezası talebi ile yargılanıyordu.

IŞİD'e karşı savaştığı için hakkında dava açılan İsviçre vatandaşı Johan Cosar, bugün çıkarıldığı mahkeme beraat etti. Askeri mahkeme, IŞİD'e karşı savaşmayı onurlu bir tutum olarak nitelendirdi.

İsviçre ordusunda subay olan Cosar'a "yabancı bir orduya katılmak ve bu şekilde İsviçre'nin tarafsızlığını ve güvenliğini tehlikeye atmak" suçlamaları yöneltiliyordu.

2012-2015 yılları arasında Suriye'de, Süryani Askeri Konseyi (MFS) bünyesinde IŞİD'de karşı savaşan Süryani asıllı İsviçre vatandaşı Johan Cosar hakkında, İsviçre’ye geri döndükten sonra Bellizona Askeri Mahkemesi tarafından dava açılmıştı. Cosar hakkında tutuksuz yargılanmak üzere 2016’dan beri yürütülen davanın Bellizona Federal Askeri Mahkemesindeki karar duruşması bugün görüldü. Cosar ve avukatlarının hazır bulunduğu mahkemeye, Avrupa Süryani Birliği temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılarak Cosar’a destek verdi. Mahkemede daha önce verdiği ifadeleri hatırlatan Cosar, IŞİD gibi bir terör örgütüne karşı savaşmaktan onur ve gurur duyduğunu ifade etti.

MAHKEME: IŞİD'E KARŞI SAVAŞMAK ONURLUDUR

Cosar ve avukatlarının savunmasının ardından karar veren mahkeme, İsviçre tarafından terör örgütü olarak kabul edilen IŞİD'e karşı savaşmanın suç olmadığına kanaat getirerek, hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istenen Cosar’ın beratine karar verdi. Cosar’ın halkını savunmak için IŞİD'de karşı savaşmasını onurlu bir tutum olarak nitelendiren mahkeme, savcının Cosar’ın IŞİD'e karşı savaşarak suç işlediği iddiasını yersiz buldu.

İTİRAZ YOLU AÇIK PARA CEZASI

Öte yandan mahkeme, Cosar’ın İsviçre ordusu içerisindeki görevi hala devam ederken, yabancı bir ülkenin askeri yapılanması içerisinde yer alarak, İsviçre askeri yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Cosar’a itiraz yolu açık olmak üzere bin 500 frank para cezası verdi.

‘SESSİZ KALAMAZDIM’

Duruşmanın ardından basına konuşan Johan Cosar, IŞİD'e karşı savaşmanın kendisi için anlamlı olduğunu dile getirerek, "Halkım, katliam tehlikesi altındayken, benim sessiz kalmam doğru olmazdı" ifadelerini kullandı.

Mahkeme önünde Cosar’a destek amaçlı bir açıklama yapan Avrupa Süryaniler Birliği de IŞİD'e karşı savaşmanın suç değil insanlık görevi olduğuna dikkat çekti. Açıklamada sık sık "Yaşasın MFS" sloganları atıldı.

İSVİÇRE KANUNLARI NE DİYOR?

BBC'nin karar duruşmasından bir gün önce geçtiği haberde ise Johan Cosar'ın eyleminin İsviçre yasalarına göre neden 'suç' sayıldığı anlatıldı. Hükümetin izni olmadan yabancı bir orduya katılmak İsviçre Ordusu'nun ceza yasalarına aykırı. Bu politika için tarihten gelen iyi nedenler var. Yüzyıllar boyunca genç İsviçreli erkekler, o dönem yoksul olan memleketlerini ülke dışında savaşmak için terk etti. İsviçreli paralı askerler Napolyon, İspanya, Hollanda ve hatta İngiltere Ordusu için savaştı. Ancak İsviçre kendisini tarafsız bir ülke ilan ettiğinde, hükümet İsviçreli erkeklerin Avrupa'nın savaşlarında karşı taraflarda yer almasının garip olacağını düşündü ve bu uygulamayı yasakladı. Bu günlerde, ülke dışındaki tek yasal İsviçreli askeri birliği, Roma'daki Papalık korumaları. (Kaynak: ANF/BBC) 

Öne Çıkanlar