IŞİD sorunu uluslararası forumda masaya yatırıldı

IŞİD sorunu uluslararası forumda masaya yatırıldı
Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından organize edilen forumda, esir alınan IŞİD militanlarının yargılanması için Kuzey ve Doğu Suriye’de uluslararası mahkeme kurulması istendi.

Kuzey ve Doğu Suriye'de Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) tarafından Kuzey Sıriye'nin Kamışlo kerntinde düzenlenen IŞİD forumunun ilk gün oturumu sona erdi. Uluslarası birçok aydın ve akademisyenin katıldığı ilk gün oturumunda sergi ve belgesel gösterimlerinin yanı sıra seminerler düzenlendi. 
 
Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların mücadelesine dikkat çekilen değerlendirilmelerde, "Kuzey ve Doğu Suriye’de kadın özgürlüğünü esas alan çok renkli ve ekolojik bir yaşam kuruldu. QSD savaşçıları IŞİD’i bitirdi ve mücadelelerini halen sürdürüyor. Uluslararası toplum, Rojava’ya desteklerini sunmalı" denildi.

IŞİD'in yarattığı zihniyetin yok edilme yöntemleri üzerinde durulan forumda, tüm dünyanın bu konuda ortak mücadele etmesi gerektiği vurgulandı. Tartışmalarda ayrıca IŞİD 'lilerin yargılanması için Kuzey ve Doğu Suriye’de bir uluslararası mahkemenin kurulması gerektiğini vurgulandı.  
 
Forumun ilk günü IŞİD'in yarattığı tahribatı anlatan belgesel gösterimiyle sona erdi. Forum, yarın seminer ve değerlendirmeler ile devam edecek. (MA) 

Öne Çıkanlar