IŞİD'ten kaçtı Kobani'ye piyanist olarak dönüyor

IŞİD'ten kaçtı Kobani'ye piyanist olarak dönüyor
IŞİD'in Kobani'ye saldırısı üzerine Diyarbakır'a göç etmek zorunda kalan Necim Muhammed, 5 yıl aradan sonra topraklarına piyanist olarak dönüyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2010 yılında kurulan Aram Tigran Kent Konservatuarı, atanan kayyım Cumali Atilla tarafından kapatıldı. Konservatuarın kapatılması üzerine 490 kursiyer ve 150 akademik eğitim alan öğrenci Ma Müzik Akademisi'yle müzik eğitimlerini sürdürdü. Akademi bu yıl 35 öğrencisini mezun etti.

Her biri ayrı bir hikayeyle Kürt müziğinin geliştirilmesi için Aram Tigran Konservatuarı'nda buluştu. Bunlardan biri IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırıları üzerine 2014 yılında ailesiyle birlikte Diyarbakır'a göç etmek zorunda kalan 18 yaşındaki Necim Muhammed. Çocukluğunda piyanist olma hayali kuran Muhammed'in, tüm hayalleri IŞİD saldırıları sonucu yarım kaldı.

Geldiği Diyarbakır'da ilk olarak Kayapınar Belediyesi bünyesinde bulunan Cegerxwîn Kültür Merkezi'nde müzik eğitimine başlayan Muhammed'in, hayalleri eğitmen olmaması nedeniyle bir kez daha yarıda kaldı. Bu kez Aram Tigran Konservatuarı'yla yolları kesişen Muhammed, 2015 yılından bu yana piyanist olacağı yolculuğa başladı.


[IŞİD'den kaçan 18 yaşındaki Necim Muhammed, piyano eğitmeni oldu]

KAYYIM KONSERVATURARI KAPATTI

Aram Tigran Konservatuarı'nda ilk olarak ud eğitimi alan Muhammed, daha sonra keman eğitimiyle devam etti. Keman eğitimini tamamlamadan, belediyeye atanan kayyım konservatuarın kapılarına kilit vurdu ve Muhammed'in hayali bir kez daha yarım kaldı. 

'KOBANİ'Yİ MÜZİKSİZ BIRAKMAYACAĞIM'

Ma Müzik Akademisi'nin kurulmasıyla bu kez çocukluk hayalleri olan piyano eğitimini almaya başlayan Muhammed, yaklaşık 4 yıl süren eğitim sürecinin ardından mezun oldu. Piyanist eğitmeni olan Muhammed, IŞİD saldırılarından dolayı kaçmak zorunda kaldığı Kobani'ye, bir piyanist olarak dönüyor. Zorlu şartlara rağmen Ma Müzik Akademisi'nde tamamladığı eğitim sürecini Kobani'ye taşıyacağını dile getiren Muhammed, "Aram Tigran Konservatuarı ve Ma Müzik Akademisi'nden öğrendiğim her şeyi Kobani'nin çocuklarına öğreteceğim. Kürt müziğinin geliştirilmesi için Kobani'nin çocuklarına ders vereceğim. Kobani'yi müziksiz bırakmayacağım" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar