İşkenceyle gündeme gelen Urfa TEM için Ombudsman'a başvuru

İşkenceyle gündeme gelen Urfa TEM için Ombudsman'a başvuru
Hukukçular, Halfeti yaşanan olayların akabinde gözaltına alınan köylülere yapılan işkenceye ilişkin yaptıkları gözlemler ışığında Kamu Denetçiliğine şikayette bulundu.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), 18 Mayıs günü Urfa’nın Halfeti ilçesinde meydana gelen olayların akabinde gözaltına alınan köylülere yapılan işkenceye ilişkin yaptıkları gözlemler ışığında Kamu Denetçiliğine başvuru yaptı.

Urfa TEM Şubesi’nde işkence ve kötü muamele vakalarının daha önce de çok defa yaşandığı ancak bu konuda etkili bir soruşturma yapılmadığını belirten ÖHD, "İşkence ve kötü muamele iddialarının bu denli fazlalaştığı Şanlıurfa TEM Şube’nin denetlenmesi ve bu iddiaların aydınlatılması gerektiği kanısındayız. 30.05.2019 tarihinde yayınlanan Yargı Reformu paketinde ‘İşkenceye sıfır tolerans’ anlayışının tekrar edilmesinden hemen önce yaklaşık 2 hafta boyunca Şanlıurfa TEM şubesinden işkence ve kötü muamele haberleri gelmekteydi. İşkenceye sıfır tolerans anlayışını dillendirilmesine rağmen işkence ve kötü muameleye ilişkin yapılan her türlü başvuruya rağmen etkin soruşturma yapılmamıştır" ifadelerini kullandı. 
 
BODRUM KATTA NELET OLUYOR?

18 Mayıs günü gözaltına alınan kişilerin beyanları, tespitler ve heyet inceleme raporları da göz önüne alınarak ÖHD, Kamu Denetçiliği Kurumuna "İşkence ve kötü muamele iddialarının araştırılmasını, hak ihlalleri ve kötü muamelede sorumluluğu olan kamu görevlilerinin tespit edilerek haklarında soruşturma açılmasını ve Şanlıurfa Terörle Mücadele Şubesi’nde bundan önce de işkence vakalarının yaşanması sebebiyle gereken tedbirlerin alınarak gözaltı biriminin detaylı incelenmesini, gözaltına alınan kişilerin tabiriyle ‘bodrum kat’ olarak isimlendirilen yerin tespitini, bu olayın bir daha tekrar edilmemesi için gerekli mekanizmaların işletilerek tüm tedbirlerin alınması" talebi ile şikayet başvurusu yaptıklarını duyurdu. (MA) 

Öne Çıkanlar