İspanyol bankası CEO'yu Türkiye'den seçti

İspanyol bankası CEO'yu Türkiye'den seçti
Garanti Bankası'nın hakim ortağı 40 milyar euroluk İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, CEO görevine Onur Genç'in getirildiğini açıkladı.

Garanti Bankası'nın hakim ortağı İspanyol bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın (BBVA) CEO görevine Onur Genç'in getirildiği açıkladı. Grubun iştiraklerinden Garanti Bankası’ndan tepe yöneticiliğine yükselen Onur Genç, Türkiye operasyonunun da başarısının bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Bankadan yapılan açıklamada, BBVA'da 31 Aralık'ta yapılacak üst düzey yönetim kadrosu değişikliği kapsamında başkan olarak atanan Carlos Torres'ten boşalacak CEO görevine Türk bankacı Onur Genç'in getirildiği ifade edildi.

İspanyol bankasında 31 Aralık'tan itibaren Francisco Gonzalez'in yerine BBVA Başkanı Carlos Torres, BBVA CEO'su da Genç olacak.

İspanyol BBVA, 2010 yılında Garanti Bankası’nın yüzde 24.89’unu 5.8 milyar dolara alarak, Doğuş Grubu’nun bankadaki ortağı olmuştu. O dönem hisseleri General Electric’ten satın alan BBVA son olarak da 2017’de Doğuş Grubu’ndan ikinci bir satın almayla bankadaki hissesini yüzde 49.85’e çıkarmıştı. 1857 yılında kurulan BBVA, müşteri odaklı global bir finansal hizmetler grubu. İspanya ve Meksika’nın en büyük finansal kuruluşu olan Grup, Güney Amerika ve ABD’nin Sunbelt Bölgesi’ndeki kuruluşları ile öncü bankacılık faaliyetleri gerçekleştiriyor. 

ATAMA NE ANLAMA GELİYOR?

40 milyar euroluk bankacılık devinin artık CEO koltuğunda Türkiye'den bir isim bir oturacak. Hafta başında İspanyol basınında BBVA’nın Türkiye’den çekileceğine yönelik iddialar ise aynı gün banka yönetimince yalanlanırken bu atama da Türkiye’ye olan güvenin bir işareti olmuş oldu.

ONUR GENÇ'İN KATKILARI TÜM GRUBA YAYILACAK

Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres Vila, "Onur Genç, Garanti Bankası’nda imza attığı başarıların ardından, ABD'deki operasyonlarımıza da son derece olumlu katkılarda bulundu ve şimdi bu katkısı tüm Gruba yayılacak. BBVA Yönetim Kurulu, hissedarlarımızın, çalışanlarımızın, müşterilerimizin ve toplumumuzun tüm paydaşları için değer yaratarak stratejimizi ilerletmek ve halen yürütmekte olduğumuz dönüşüm programını tüm dünyadaki operasyonlarımızda daha da ileriye götürmek için en ideal CEO olarak Onur Genç’i seçti" diye konuştu.

GURUR VERİCİ BİR GÖREV ÜSTLENİYORUM

BBVA Grup CEO’luğunu üstlenen Onur Genç, "Çok önemli ve gurur verici bir görev üstleniyorum. BBVA Yönetim Kurulu’na bana duyduğu güven için öncelikle teşekkür ediyorum. BBVA’yı farklılaştıran misyon ve değerlerimize derinden inanıyorum. BBVA’nın tüm dünyada başarıyla yürüttüğü dönüşüm projesinin bir parçası olmaktan dolayı da ayrıca çok mutluyum" dedi.

ONUR GENÇ KİMDİR?

1974 Trabzon doğumlu Onur Genç, 44 yaşında, evli ve 14 yaşında ikiz çocuk babası. Seyahat etmekten, bilim kurgu, ekonomi ve tarih kitapları okumaktan zevk alıyor.

Genç üniversite giriş sınavında 1.2 milyon öğrenci arasından Türkiye 5'incisi oldu. 1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünü birincilikle bitirdi. 1997 yılında, Carnegie Mellon Üniversitesi İşletme yüksek lisans bölümünden, 4.00/4.00 not ortalaması ile Henry Ford II Bursiyeri ve Akademik Üstün Başarı ödülleriyle mezun oldu.

2012 yılında Bireysel ve Özel Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak Garanti Bankası’na katıldı, sonrasında görevlerine ek olarak Garanti Ödeme Sistemleri A.Ş.’nin Genel Müdürlüğünü de üstlendi.

2015 Eylül ayı itibarıyla da Garanti Bankasında kurumsal bankacılığa yönelik ek sorumluluklar alarak, Genel Müdür Vekili unvanını aldı. Onur Genç Ocak 2017’den beri BBVA Compass CEO’su ve Amerika Birleşik Devletleri Ülke Müdürü olarak görev yapıyor. Genç, Garanti öncesinde, 1999-2012 yılları arasında, henüz 34 yaşında Kıdemli Ortak ve Türkiye Genel Müdürü seçildiği McKinsey & Company şirketinde çalıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar