İsrail: Rus askerlerin ölümü için üzgünüz ama sorumlusu Esad

İsrail: Rus askerlerin ölümü için üzgünüz ama sorumlusu Esad
Açıklamada, "'Suriye, ateş açtığında, bizim anladığımız kadarıyla, havada Rus uçağı olmadığını garantiye alma zahmetine girmedi" dendi.

İsrail uçaklarının Suriye'nin Lazkiye kentine dün gece hava ve füze saldırıları düzenlerken, Akdeniz'de Rus İl-20 uçağının vurulup düşmesi ve 15 Rus askerinin ölmesiyle birlikte İsrail-Rusya gerilimi yaşanıyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman'la yaptığı telefon görüşmesinde Rus uçağının 15 mürettebatıyla Akdeniz'de düşmesinin sorumlusunun İsrail olduğunu söylemesinin ardından İsrail ordusundan açıklama geldi.

'Suriye uçaksavarlarının ateşi sonucu düşen Rus uçağındaki askerler için üzüntü' ifade eden İsrail ordusu (IDF), ''İsrail bu olaydan tümüyle Esad rejimini sorumlu tutuyor'' diyerek ekledi: ''Aynı zamanda İran ve Hizbullah terör örgütünden hesap soruyor.''

 

İLGİLİ HABER: RUSYA'DAN DÜŞEN UÇAK AÇIKLAMASI: DÜŞMANCA BİR PROVOKASYON

'ÇATIŞMASIZLIK SİSTEMİ DEVREDEYDİ'

İki ülke liderlerinin mutabık kaldıkları üzere IDF ile Rus ordusu arasında bir çatışmasızlık sistemi bulunduğunu, son yıllarda pek çok kez işe yarayan sistemin dün gece de kullanımda olduğunu söyledi.

 

Ön soruşturmaya göre 'isabetsiz Suriye uçaksavarlarının karadan havaya füzelerle Rus uçağını vurup düşürdüklerini' dile getiren IDF, şu iddialarda bulundu:

 

'İSRAİL UÇAKLARI KENDİ HAVA SAHASINA DÖNDÜKTEN SONRA'

''Suriye ordusu Rus uçağını vuran füzeleri ateşlediğinde, İsrail savaş uçakları, artık İsrail hava sahasında bulunmaktaydı.''

RUS UÇAĞI MENZİLDE DEĞİLDİ'

''Lazkiye'deki hedefe hava saldırısı sırasında, daha sonra vurulacak olan Rus uçağı operasyon alanında bulunmuyordu.''

'SURİYE RUS UÇAĞINI HESABA KATMADI'

''Suriye, uçaksavar bataryalarıyla ayrım gözetmeksizin ateş açtığında, bizim anladığımız kadarıyla, havada Rus uçağı olmadığını garantiye alma zahmetine girmedi.''

'ELİMİZDEKİ TÜM BİLGİYİ PAYLAŞACAĞIZ'

Twitter'dan açıklama silsilesi ''İsrail, olayı gözden geçirmesi ve soruşturmadaki olguları teyit etmesi için ilgili enformasyonun tümünü Rus hükümetiyle paylaşacak'' diye bitti.

 

'HİZBULLAH'A SİLAH NAKLİNİ ÖNLÜYORDUK'

IDF, Suriye'deki son saldırısını da her zamanki gibi İran-Hizbullah üzerinden gerekçelendirdi:

''İsrail savaş uçaklarının gece hedef aldığı Suriye Silahlı Kuvvetleri tesisinden isabetli ve öldürücü silah üretimi için gerekli sistemler İran adına Lübnan'daki Hizbullah'a transfer edilmek üzereydi.'' (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar