İşsiz sayısı 1.3 milyon arttı, Albayrak'ın tahmini tarihe karıştı

İşsiz sayısı 1.3 milyon arttı, Albayrak'ın tahmini tarihe karıştı
Şubatta işsiz sayısı 4.73 milyon oldu. İşsizlik resmi verilerin çok ötesinde. Albayrak'ın 2019 işsizlik tahmini yüzde 12.1'di. Ağbaba, 'Damadın politikası çöktü' dedi.

ARTI GERÇEK - Şubat ayında işsizlik oranı geçen yıla göre 4.1 puanlık artışla yüzde 14.7 olurken, bir önceki aya göre değişim yaşanmadı. İşsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişi oldu. Tarımdışı işsizlik oranı 4.4 puanlık artış ile yüzde 16.9 olurken, genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 7.1 puanlık artış ile yüzde 26.1 olarak gerçekleşti.

İşsiz sayısı geçen yıla oranla artarken, istihdam edilenlerin sayısında da düşüş görüldü. İstihdam edilenlerin sayısı şubatta bir önceki yılın aynı dönemine göre 811 bin kişi azalarak 27 milyon 355 bin kişi, istihdam oranı ise 1.8 puanlık azalış ile yüzde 44.8 oldu.

Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 296 bin, tarımdışı sektörlerde çalışan sayısı 514 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin yüzde 17.1’i tarım, yüzde 19.7’si sanayi, yüzde 5.4’ü inşaat, yüzde 57.7’si ise hizmet sektöründe yer aldı. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.3 puan artarak yüzde 33.5 olarak gerçekleşti.

ALBAYRAK'IN TAHMİNLERİ TARİHE KARIŞTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Birgün gazetesinde yer alan haberde işsizlik rakamlarını değerlendirerek, "Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 4,1 puanlık artış ile yüzde 14,7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı ocak ayında da yüzde 14,7 olarak gerçekleşmişti. Oysaki bu verilerin gerçeği ne kadar yansıttığı şüphelidir. İŞKUR, dört aydır işsizlik maaşı başvurusu istatistiklerini yayınlamıyor. Bu durumda dar tanımlı işsizlik oranları aslında daha yüksek bir oranda seyrediyor. Geniş tanımlı işsizlik ise 8 milyon aşmış durumdadır" dedi.

"Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) göre, üye ülkelerde aktif nüfus içinde işsizlik oranı sıralamasında Türkiye Yunanistan’ın ardından ikinci sırada yer alıyor" diyen Ağbaba, "Ayrıca Türkiye, AB ülkeleri içerisinde genç işsizliğin en yüksel olduğu üçüncü ülke, genç işsizliğin sürekli olarak arttığı ikinci ülkedir" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 2019 yılı için öngördüğü yüzde 12,1 oranındaki işsizlik tahmininin çoktan tarihe karıştığını vurgulayan Ağbaba, "Berat Albayrak‘ın Yeni Ekonomik Programı da Yapısal Reformları da çoktan çökmüştür" diye konuştu.

AKP VE TEK ADAM REJİMİ DEĞİŞMEZSE İŞSİZLİK SORUNU ÇÖZÜLMEZ

Ağbaba, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Ülkemiz tarihinin en büyük iki ekonomik krizi olan 1994 ve 2001 krizlerinde işsizlik oranları yüzde 9 seviyesinde iken işsizlik seviye şu an yüzde 14,7 seviyesindedir. Bir bakıma ülkemiz AKP ve tek adam rejimi ile ülke tarihinin en büyük ekonomik krizine sürüklenmiştir. Üretimin olmadığı, hukukun askıya alındığı, demokrasinin ortadan kaldırıldığı bu rejim de ne işsizlik sorunu çözülür ne de ekonomik sorunlar ortadan kaldırılır. AKP iktidarı ve tek adam rejimi değişmediği müddetçe işsizlik sorununun çözülme şansı yoktur."

GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK 7 MİLYON 669 BİN KİŞİ

Bugün açıklanan işsizlik verilerini değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez de, "Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik, TÜİK'e göre yüzde 13,3'ten yüzde 13,6'ya çıktı. Tarım dışı işsizlik ise yüzde 15,5'ten yüzde 15,8'e yükseldi.
TÜİK'e göre, mevsimsellikten arındırılan işsizlik arttı, ama arındırma yapılmayınca değişmedi" dedi. 

Sönmez, "TÜİK, resmi işsiz sayısını 4 milyon 730 işsizlik oranını da değiştirmeyerek yüzde 14,7 olarak açıkladı. Gerçekte sayılmayan işsizlerle işsizlik yüzde 22'yi buluyor. Yani, geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 669 bin. Sayılmayan yaklaşık 3 milyon işsiz var" dedi. 

Ümit Akçay da, Twitter mesajında, "İşsizlik, eğitim düzey düşük olan kesimleri daha çok vuruyor. Aşağıdaki tabloda sarı ile işaretli alanlar işsizlik artışının 5 puandan fazla olduğu kesimleri gösteriyor. 'Okur-yazar olmayanlar' ve 'mesleki veya teknik lise' mezunları en olumsuz etkilenen kesimler" değerlendirmesi yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar