İBB: Martı Projesi'nde iptal yok

İBB: Martı Projesi'nde iptal yok
Tartışmalara rağmen yapımına başlanan Martı Projesi'nin durdurulduğu iddia edilmişti. Taraflar projeyle ilgili gelişmeleri Artı Gerçek'e değerlendirdi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK-  Mimarlar Odası başta olmak üzere kent savuncularının karşı çıkmasına rağmen geçen yıl ağustos ayında yapımına başlanan Kabataş Martı projesinde iskeleler tamamlanmıştı. Projede yer altı otoparkı ve mağazaların yanı sıra üstte martı şeklinde bir yapı, yanında ise yine kafeler yapılması öngörülmüştü. 

İLGİLİ HABER: 'İBB MARTI PROJESİNİ İPTAL ETTİ'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Kabataş Transfer Merkezi’ olarak sunduğu ve Dolmabahçe-Fındıklı kara ulaşım trafiği beton dalış tünelleri içeren mimar Hakan Kıran’ın ‘Kabataş Martı Projesi’nin iptal edildiğine ilişkin iddia dün bazı haber sitelerinde yer buldu. 

Fındıklı Parkı’nda bulunan proje tanıtım ofisindeki İBB görevlisinin verdiği bilgiye dayandırılan iddiaya göre imalatının 2’nci yılında denize yapılan beton iskelelerin ardından iptal edildiği ve iskele inşaatı sonrası yapılacak peyzaj çalışmalarının ardından Kabataş Meydanı'nın kullanıma açılacağı belirtildi. 

MÜCELLA YAPICI: ONAYLI PROJE YOK İPTAL EDİLEN NE?

Projenin dolgu kısmındaki planına dava açan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, Artı Gerçek’e konuştu. Yapıcı, iptal iddialarına ilişkin "Zaten ortada bir onaylı proje ve imar planı yok. Projenin bütünü İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda görüşülüyordu ancak halen onay verilmedi. Proje onaylanmadan çalışmalar başladı. Dolayısıyla ortada iptal edilecek bir proje de yok" dedi.  

PROJENİN MİMARI HAKAN KIRAN: BANA KİMSE BİR AÇIKLAMA YAPMADI, BİLGİM YOK

"Kabataş Transfer Merkezi" projesinin mimarı Hakan Kıran da Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ben projeleri bitirdim, teslim ettim. Ben o projenin başında değilim. Kavramlar karışıyor. İptal edildiğine ilişkin haberleri gördüm ancak herhangi bir bilgim yok. İptal ettiler mi devam edecekler mi kimse bir şey söylemedi. Tabi bana bir açıklama yapmak zorunda da değiller. İddiaya ilişkin resmi bir açıklama da görmedim. Ben de bekliyorum. Orada deplase edilecek bir yol işi vardı, seçimler araya girdiği için ara verildiğini biliyorum ancak durduruldu mu devam edecek mi bunu bilmiyorum. 

CHP’Lİ BALYALI: TOPBAŞ’IN GİDİŞİ VE EKONOMİK KRİZLE İLGİSİ OLABİLİR 

Artı Gerçek’in konuştuğu CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Sözcüsü Tarık Balyalı da "Şu an ne yapılacağı tam bir karmaşa. Deniz dolduruldu, betonlaştırıldı. Dükkanlardan vazgeçildiği anlamına da geliyor ancak tam olarak ne olduğunu detaylı öğrenmek lazım" dedi. "İddia doğruysa bunun Kadir Topbaş’ın gidişiyle ve ekonomik krizle de ilgisi olabilir" diyen Balyalı, "Büyükşehir çok ciddi borç krizi içinde. Bu borç yükü kaldırılabilir bir borç yükü değil. Bu nedenle Topbaş gitmeden önce Kabataş-Üsküdar denizaltı yaya geçidi, teleferik hatları gibi iptal edilen projeler vardı" diye konuştu. 

İBB: İPTAL YOK, PROJE DEVAM EDECEK

İddiayla ilgili Kabataş Fındıklı Parkı’nda projeye ilişkin kurulan proje tanıtım ofisinde konuştuğumuz İBB yetkilisi ise "Benim iptalle ilgili bir bilgim yok. Zaten öyle bir durum olursa Altyapı Projeler Müdürlüğü bu konuda bir açıklama yapar" diyerek projenin devam ettiğini öne sürdü. İBB Basın Birimi sorumlusu da Artı Gerçek’e yaptığı kısa açıklamada "İptal yok, proje devam edecek" dedi.  

GÜVENLİK GÖREVLİSİ: YILBAŞINDAN BU YANA İNŞAAT ÇALIŞMASI YOK

Kabataş’taki şantiyenin güvenlik görevlisi ise "Proje iptal mi edildi? Bu konuda içerinden bir yetkiliyle görüşebilir miyiz?" şeklindeki sorumuza "İçeride kimse yok, çünkü inşaat yılbaşından bu yana devam etmiyor. Hiçbir çalışma yok" diye yanıt verdi.   

NE OLMUŞTU?

Kabataş Martı Projesi olarak bilinen Kabataş Transfer Merkezi Projesi, mimar Hakan Kıran tarafından tasarlanmış ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 13 Mayıs 2016 tarihinde kabul edilmişti. Kabataş iskelesi, martıya benzediği için ‘martı projesi’ diye anılan transfer merkezi projesi nedeniyle 10 Ağustos 2017 yılında ulaşıma kapatılmıştı. Projeyle ilgili "ÇED Gerekli Değildir" kararı ise 24 Ekim 2017 yılında çıkmıştı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni onayladığı ÇED raporuna göre toplam 65 bin 700 metrekare iskele ve rıhtımlardaki yeni düzenleme ile mevcuttaki 5 iskeleden 4’ü sökülerek yerine 4 yeni iskele yapılacak. Bu 4 iskeleden, soldan sağa sırasıyla ilk iskeleyi İDO, sonraki iskeleyi İBB Şehir Hatlarıve son 2’sini de DENTUR işletmeleri kullanacak. Projenin yaklaşık 650 m’lik deniz kısmı ise yanaşma rıhtımı olarak değerlendirilecek.

Dolgu alanı büyüklüğü 36 bin 869 metrekare, yaklaşık dolgu miktarı ise 134 bin 971 metreküp (269.942 ton). Projede müze ve sergi salonları, büfe, pastane, gazete bayi, çay ve kahve satış yerleri bulunurken, proje tamamlandığında köprüye doğru seyreden araçlar alacakları bilgi doğrultusunda bu alanın altında yer alan otoparklara aracını bırakıp, deniz ulaşımını tercih edebilecek, finükülerle Taksim’e gidebilecek, toplu taşıma araçları ile devam edebilecek. Altta yer alan metro, finüküler ve otobüs ile meydanda yer alan tramvay ve iskelelerin, alt meydan ve üst ana meydan ile entegrasyon içinde olması planlanıyor.

 

Öne Çıkanlar