İstanbul'da Kaftancıoğlu'nun karşısına rakip çıkacak mı?

İstanbul'da Kaftancıoğlu'nun karşısına rakip çıkacak mı?
CHP İstanbul İl Kongresi 9 Şubat tarihinde yapılacak. Mevcut İl başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun dışında adaylığını açıklamasa da eski il başkanı Cemal Canpolat bunun işaretlerini verdi.

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Kongresi için ilçe kongrelerini tamamladı. 39 ilçeden 20 ilçe başkanı değişirken, 19 ilçe başkanı ise yerini korudu. CHP, İstanbul İl Kongresi’ni 9 Şubat Pazar Günü Haliç Kongre Merkezi’nde, 37. Olağan Kurultayı’nı 28-29 Mart’ta Ankara Arena Spor Salonu'nda yapacak.

39 ilçede yapılan kongrelerde 20 ilçe başkanı yerlerini yeni isimlere bırakırken, 19 ilçe başkanı yerini korudu. İlçe başkanlarının değişmediği yerler arasında Adalar, Avcılar, Baçelievler, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenler, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Küçükçekmece, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Sultangazi, Şile, Şişli, Zeytinburnu bulunuyor.

DEĞİŞEN İLÇE BAŞKANLARININ SAYISI 19

Arnavutköy, Ataşehir, Bağcılar, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kartal, Maltepe, Silivri, Sultanbeyli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar’da ise ilçe başkanları değişti. İlçe başkanlarının değişmesindeki sebeplerden biri ise bazılarının 31 Mart seçimlerinde belediye başkan adayı olmasıydı.
İstanbul’da 600 delege bulunuyor. Bu delegeler CHP’nin bir önceki genel seçimde aldığı oy oranına ve o ilçenin nüfusuna göre hesaplanıyor. İlçe kongrelerinde belirlenen 600 delege, CHP İstanbul İl Kongresinde oy kullanarak önümüzdeki 2 yılın il başkanını, il yönetimini ve kurultay delegelerini belirleyecek. İl Kongresi’nde son ana kadar herkesin aday olma şansı bulunuyor. Aday olmak için yeterli sayıda delege imzasını toplamak gerekiyor.

KAFTANCIOĞLU’NUN AVANTAJI 25 YIL SONRA İBB’Yİ KAZANDIRAN İL BAŞKANI OLMASI

CHP Gene Merkezi’nin ve özel olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun şu ana kadar kimseyi işaret etmemiş olması da İstanbul İl Kongresi’nin son ana kadar sürpriz bir gelişmeye açık olduğunun göstergesi. Öte yandan İstanbul’da mevcut İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu dışında bir aday çıkmış değil.

Kaftancıoğlu’nun 25 yıl sonra 23 Haziran yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlık seçimlerini kazandıran ilk il başkanı olması onun için büyük bir avantaj olarak değerlendiriliyor.

İSTANBUL İL KONGRESİ’NDE İMAMOĞLU FAKTÖRÜ VAR

İl Kongresi’nde başka önemli bir faktör de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu. Yerel seçim çalışmasında uyumlu çalışan İmamoğlu-Kaftancıoğlu ikilisinin daha sonra arasının açıldığı iddia edilse de bununla ilgili kamuoyuna yansıyan somut bir gerginlik olmamıştı. İstanbul İl başkanlığı seçimlerinde şimdiye kadar CHP Genel Merkezi'nin etkisi söz konusuyken, İBB’yi yöneten İmamoğlu'nun da alacağı tavrın kongrede belirleyici olması bekleniyor.

EREN ERDEM: İSTANBUL LOKAL, ADAY OLURSAM BÜYÜK KURULTAY’DA ADAY OLURUM

İl Başkanlığı için adaylık açıklaması yapan herhangi bir isim bulunmasa da basına yansıyan çeşitli isimler bulunuyor. Artı Gerçek, bu isimlerden biri olan Parti Meclisi üyesi Eren Erdem’e iddiaları bir kez daha sordu. Eren Erdem aday olması yönünde çıkan haberlere ilişkin "Birileri bir yerlerde aday olacağımızı söylüyor ancak benim bundan bilgim yok.

Gazeteciler sürekli beni bu konuyla ilgili arıyor "aday mısınız" diye soruyor ben de "değilim" diyorum" ifadelerini kullandı.
"İl Başkanlığında siyaset benim tarzım değil, daha kapsamlı bir siyaset yapıyorum, İstanbul daha lokal alan, yerelde çalışmayı bilen bir yapının ortaya çıkıp bu işi yapması lazım" diyen Erdem Kaftancıoğlu’nu kast ederek "Tecrübeli bir il başkanı var, yereli öğrendi en azından, yerel siyaseti tecrübe etti, deneyimledi. Kendisi de aday, başka biri yerelden anlayan bir aday çıkarsa demokratik bir kongre olur. Benim böyle bir siyasi iddiam yok" diye konuştu.

SELÇUK SARIYAR İDDİALARI YALANLAMADI: PARTİNİN VERECEĞİ KARAR

Adaylıkta ismi geçen başka bir isim olan Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı ve İBB Meclis Üyesi Selçuk Sarıyar da çıkan haberlerle ilgili Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada aday olacağı yönündeki iddiaları yalanlamadı. "Ben de takip ediyorum, inanın böyle bir durum var sadece izliyorum. Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile görüştüğüm şeklinde haberler çıktı, bunlar gerçek değil. Ben Büyükşehir’deki görevimden altı ay önce Genel Başkanımla görüşmüştüm. Herhangi bir şekilde görüşmemiz olmadı" ifadelerini kullanan Sarıyar "ismim geçiyor, bu bana gurur vermiyor mu? Veriyor elbette. Burada isminin geçmesi beni çok mutlu ediyor elbette ama bizim için partinin gelenekleri, genel başkanın partinin vereceği karar önemli yoksa ben hiçbir süreçte bana ‘ben adya olayım, şu koltukta oturayım’ şeklindeki söylemler uygun değil. Ben de bekliyorum" dedi.

ESKİ İL BAŞKANI CEMAL CANPOLAT’TAN ADAYLIK SİNYALİ

İsmi geçen eski İl Başkanı Cemal Canpolat ise çeşitli kez aramamıza rağmen telefonlarımızı açmadı. Canpolat’ın kazanacağı yönünde sinyaller alması halinde aday olabileceği konuşuluyor. Önceki gün sonra sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı "Kadınlarımızla, ilçe başkanlarımızla, partisini ve değerlerini emeği, samimiyeti ile her zaman hayatlarının, ailelerinin önüne koyan İstanbul örgütümüzle dün, bugün ve yarın hep beraber olacağız, omuz omuza mücadele edeceğiz.

Aslolan "CUMHURİYET HALK PARTİSİ"DİR" diyen Canpolat’ın bu paylaşımı adaylık mesajı olarak okundu. Aynı mesajı Facebook hesabında da paylaşan Canpolat’ın bu iletisinin altına çok sayıda "hayırlı olsun" yorumları yazıldı. Canpolat, iki yıl önceki seçimlerde Kaftancıoğlu’na son dakikada ufak bir farkla kaybetmişti. 

Öne Çıkanlar