İsviçre'den ilticasına red alan gazeteci Mamay: Can güvenliğim yok

İsviçre'den ilticasına red alan gazeteci Mamay: Can güvenliğim yok
Avukatları, Mamay’ın iltica talebini reddeden yetkililere itiraz dilekçesi sundu.

Türkiye'de kesinleşmiş cezası bulunduğu için İsviçre'ye iltica talebinde bulunan gazeteci Mustafa Mamay'ın başvurusu reddedildi. İsviçre'ye Güney Afrika'dan geçtiği için hakkında geldiği ülkeye geri gönderilme kararı verilen Mamay, "Can güvenliğim yok. Güney Afrika’ya beni gönderdikleri an, bu ülke beni Türkiye’ye iade eder. Türkiye’de de hiçbir güvencem yok" dedi.

Bianet'ten Evrim Kepenek'in haberine göre, Yaklaşık üç yıl önce gazetecilik faaliyetlerinden dolayı kesinleşmiş cezası olduğu için önce Rojava’ya göç eden gazeteci Mustafa Mamay, bir süre orada kaldıktan sonra, Güney Afrika üzerinden İsviçre’ye geçti.

İsviçre’ye iltica talebinde bulunan Mamay’ın talebi, gelmiş olduğu Güney Afrika, "güvenli" olduğu gerekçesiyle reddedildi.

'SEKİZ GÜNDÜR BU HAVALİMANINDA TUTULUYORUZ'

Güney Afrika’nın güvenli olmadığını ve Güney Afrika ve Türkiye arasında işbirliği antlaşması olduğu için Türkiye’ye iade edileceğini belirten Mamay, edişeli:

"Can güvenliğim yok. Güney Afrika’ya beni gönderdikleri an, bu ülke beni Türkiye’ye iade eder. Türkiye’de de hiçbir güvencem yok. Geleceğimden endişe duyuyorum."

Mamay’ın avukatları, Mamay’ın iltica talebini reddeden yetkililere itiraz dilekçesi sundu. İtirazın sonucu beş gün içinde belli olabilir.

Ayrıca, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (IFJ) da, İsviçreli yetkililere, Mamay’ın durumunu anlatan, bir referans mektubu gönderdi. Mektupta, Türkiye’deki tutuklu gazetecilere dikkat çekildi.

Mamay, kendisi ile aynı havalimanında 40 gündür tutulan 9'u çocuk en az 30 kişinin daha olduğu bilgisini paylaştı. 

MUSTAFA MAMAY KİMDİR?

Çukurova Üniversitesi Radyo Tv Yapımcılığı bölümünden mezun oldu. ANF, Özgürlükçü Demokrasi, Yeni Özgür Politika’da çalıştı. Hakkında "örgüt üyesi" olduğu iddiasıyla kesinleşmiş hapis cezası var.

Öne Çıkanlar