İtalya basını: Kirli savaş, ölmemek için 120 saat

İtalya basını: Kirli savaş, ölmemek için 120 saat
Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmayla Türkiye'nin askeri harekatına ara vermesi, Avrupa basının ana gündem konusu oldu.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekatı ve Türkiye-ABD arasında yapılan anlaşma Avrupa basınının da gündemindeydi. Almanya, İtalya, Yunanistan basını konuya geniş yer verdi.

Avrupalılarla ABD'nin, Türkiye'nin Suriye harekatına dair tavrını eleştiren Neue Osnabrücker Zeitung, Erdoğan üzerinde etkili olabilecek tek liderin Vladimir Putin olduğu görüşünde:

"Kürtlere dışarıdan destek yok denecek kadar az. Avrupalıların, Ankara'nın mülteci anlaşmasını iptal etme ihtimalinden duyduğu korku, IŞİD'in yeniden güçlenmesinden duydukları korkudan daha fazla. Beyaz Saray'da ise, beceriksizliğini yazdığı tuhaf bir mektupla yazıya dökerek bir kez daha kanıtlayan bir başkan oturuyor. Kulağa dalga geçmek gibi gelebilir ama, Boğaz'ın otokratını dizginlemek için son umut bir başka otokrat. O da Moskova'da oturuyor ve despot Beşar Esad ile bir ittifak içinde. Suriye'nin diktatörü, Erdoğan ve Vladimir Putin bir konuda birbirlerine çok benziyor: Siyasi iktidar çıkarları için Kürt sivillerinin acılarını hiçe sayabiliyorlar."

Die Welt'te ise  "Suriye'de hâlâ büyük bir çatışma potansiyeli var", "Trump'ın 3 yakın sırdaşı Erdoğan'ı durdurdu", "Türkiye Suriye'nin kuzeyinde ateşkes sözü veriyor", "Anlaşma, ABD Başkanı Trump'ın iyi gözükmesini ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istediğini almasını sağladı" ifadelerine yer verildi.

'ERDOĞAN ABD'YE İSTEDİĞİNİ VERDİ'

İtalyan La Repubblica gazetesi haberi manşetten "Kirli savaş. Ölmemek için 120 saat" başlığıyla verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye görevine giden Amerikalı iki Mike'ın (Pence ve Pompeo) başarısı. Sultan'ı ateşkese ikna ettiler. (Türkiye) Dışişleri Bakanı ise "Yalnızca bir mola" dedi. Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Erdoğan'la vardığı anlaşma, Ankara'ya ayak bastıklarında düşünülmesi imkansız görünüyordu. Gerçek kazanansa Türk Cumhurbaşkanı oldu: Suriye'nin kuzeyinde 32 km derinliğinde bir güvenli şerit elde etti."

La Stampa gazetesi de manşetten verdiği haberde "Erdoğan ABD'ye istediğini verdi: Ateşkes" başlığını kullandı.

Gazete, "Türkiye'nin zafer şarkısı söylediğini" ancak tüm hedeflerine ulaşamadığını yazdı. Haberde, "Beyaz Saray'ın iki nedenle harekete geçmek zorunda kaldığı" belirtildi. Bu nedenler, "Rusya ve İran'ın çıkarlarına yarayacak bir bölgesel savaş riski" ve ABD'de Cumhuriyetçiler ile bazı dini liderlerin Trump'a karşı eleştirileri olarak sıralandı.

La Stampa'daki bir yorum yazısında da, anlaşma öncesinde Ankara ve Washington'ın "Suriye-Kürt krizinin iki büyük kaybedeni olma riski" taşıdıkları belirtildi.

Türkiye'nin ABD ile sağladığı Suriye'deki askeri harekatına ara vermesine ilişkin anlaşma Yunan basınında da geniş yer aldı. Yunan radyo ve TV kanalları, yayın akışlarını keserek anlaşmanın detaylarını duyurdular.

'TÜRKİYE İSTEDİKLERİNİ ELDE ETTİ'

Yunan yayın organları, müzakerelerin sonunda "Türkiye'nin istediği sonuçları elde ettiği" görüşünde birleştiler.

Anlaşmaya göre, Türkiye 120 saatlik bir süre için operasyona ara verecek ve bu zaman diliminde Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG), yaklaşık 32 kilometre derinliğinde oluşturulacak olan güvenli bölgenin gerisine çekilecek.

Çekilme tamamlandıktan sonra da Türkiye tamamen operasyonu durduracak, ABD de Başkan Donald Trump'ın imzasıyla yürürlüğe giren yaptırımları geri çekecek. "Türkiyenin ölçülerine göre anlaşma" başlığını manşete taşıyan Kathimerini gazetesi, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Ankara'da soğuk karşılanmalarına rağmen, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması konusundaki taleplerini kabul ettiklerini yazdı.

Haberde, Türkiye'nin 5 günlük süre içinde YPG'nin silahlarıyla birlikte bölgeden 32 km uzaklaştırılması, mevzilerinin ve ağır silahlarının imha edilmesi ile ilgili taleplerinin ABD yetkilileri tarafından kabul edildiğine dikkat çekildi. Türkiye'nin de bölgedeki askeri operasyonlarına ara vermeyi kabul ettiği hatırlatıldı.

Ef.Syntakton gazetesi de diğer gazeteler gibi anlaşmanın Türkiye'nin lehinde olduğunu belirten manşeti altındaki haberinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Bu anlaşmanın ateşkes anlaşması olmadığını, operasyonlara ara verildiğini ve Kobani konusunda ABD'ye hiçbir güvence verilmediğini açıkladığını" yazdı.

'ERDOĞAN İÇİN NEREDEYSE TOPLAM BİR ZAFER'


İngiliz The Guardian gazetesi anlaşmayı "Pence ve Erdoğan ateşkes planında anlaştı ancak Kürtler 'işgali' reddediyor" ve  "Anlaşma Türkiye'nin kilit hedeflerini güçlendiriyor gibi gözüküyor" şeklinde yazıldı.

ABD'den The New York Times gazetesi ise 'Yıkıntılar içinde', Trump ateşkesi Türkiye'nin Suriye'deki kazanımlarını sağlamlaştırdı" şeklinde yazdı.

Bir başka yorumda "Başkan Yardımcısı Mike Pence tarafından duyurulan anlaşma Suriye'nin kuzeyindeki Kürt yerleşim bölgelerinde ölümleri durdurabilir. Ancak Amerikan etkisinin maliyetinin yüksek olması bekleniyor" denildi.

"Başkan Yardımcı Mike Pence ve Türkiye'nin vardığı ateşkes anlaşması, toprak kazanan, çok az bir ceza ödeyen ve Trump'ı geride bırakıyor gibi görünen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için neredeyse toplam bir zafer" yorumu yapıldı.

Washington Post,  "Suriye ateşkes anlaşması Türkiye'nin güvenli bölgeyi korumasına izin verirken ABD yaptırımları tehdidini ortadan kaldırıyor" şeklinde yazdı.

Fransa'nın Le Monde gazetesi "Suriye'de göz aldatıcı geçici bir ateşkes anlaşması" başlığını yazdı.

"ABD tarafından ilan edilen ateşkes her şeyden önce, bunu diplomatik bir zafer olarak gören Türkiye'ye, Kürtlerin geri çekilmesini sağlama imkanı veriyor" denildi.

İspanya'nın El Pa´´´´´is gazetesinde şu başlıklar yer aldı: "ABD ve Türkiye, Ankara'nın Suriye'deki saldırısında 5 günlük ateşkes anlaşmasını kabul etti"

"Ateşkes, Washington'ın müttefikleri Kürt güçlerinin sınırdan çekilmesini sağlamayı amaçlıyor."  (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar