İtiraf gibi açıklama: Hükümet istedi, biz hazırladık

İtiraf gibi açıklama: Hükümet istedi, biz hazırladık
Hükümetin şeker fabrikalarıyla ilgili Cargill'den rapor istediğini kabul eden Cargill yetkilisi Aksoy, 'Biz özelleştirme istemedik' iddiasında bulundu.

ABD’li nişasta bazlı şeker tekeli Cargill’in geçen yıl hazırladığı raporda, Türkiye’ye şeker fabrikalarını özelleştirmesi tavsiyesinde bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Kurumsal İletişim Direktörü Dr. Ediz Aksoy, çiftçilere eğitim için geldiği Konya'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cargill'in üst düzey yöneticisi, bu raporu hükümetin istediğini, kendilerinin de raporu hazırladığını itiraf etti.

Konya'da yayınlanan Merhaba Haber gazetesinin haberine göre, Aksoy, "Hükümet bu konu ile ilgili bizden bir rapor istedi. Çalışmalarımızı yaptık ve 2018 yılı ocak ayında raporu sunduk" dedi.

RAPORU VERDİK ÇÜNKÜ HÜKÜMET İSTEDİ

Devlete ait şeker fabrikaları'nın satışı kararında "Satışın arkasında Cargill var" iddiaları ile ilgili soruları yanıtlayan Aksoy, "Biz, kesinlikle özelleştirme olsun istemedik. Hükümet bu konu ile ilgili bizden bir rapor istedi. Çalışmalarımızı yaptık ve 2018 yılı ocak ayında raporu sunduk. Önümüzde bir Avrupa örneği var. Yeniden bir şeyleri inşa etmenin anlamı yoktu" dedi.

"Öneri raporunda istihdamın ve üretimin artacağına dair hükümete garanti verdiniz mi? Bu raporu, NBŞ pazarında Cargill'in çok daha büyük paya sahip olması için mi hazırladınız?" sorusunu da Aksoy, "Raporu verdik. Çünkü hükümet istedi. Biz, memleketin faydasını istiyoruz. Özelleştirmeyi istemedik. Şeker analizinin etki analiz raporunu yazdık. Hükümete Avrupa'yı örnek alın dedik. Tabi Avrupa'yı örnek alırken de bazı şeylerin Türkiye şartlarına göre uyarlanması gerekir de dedik. Yol ve ne yapılacağı belli. Bunu da akıllıca yapmak lazım. 'Hatta bizimle ilgili satılacak fabrikaları da Cargill alacakmış' tarzında söylemler çıktı. Hiçbir fabrikayı da almadık. Satış sonucunda tabiki kimsenin işsiz kalmasını istemeyiz. Pancarla ilgili bir yatırım yapmayı düşünmüyoruz. Biz, çalışmalarımız ile Türkiye'de fikir önderi olmak istiyoruz. İyi bildiğimiz işleri de Türkiye'ye getirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

İŞÇİ ÇIKARMAK ZORUNDA KALDIK

Nişasta bazlı şeker kotasının düşürülmesi ile ilgili soruları da yanıtlayan Aksoy, nişasta bazlı şeker kotasının düşürülmesini doğru bulmadıklarını söyledi. Kota düşürüldükten sonra işçi çıkarmak zorunda kaldıklarını dile getiren Aksoy, böyle devam ederse sektörün krize gireceğini ileri sürdü. Aksoy, "Türkiye’nin almış olduğu NBŞ kotasını yüzde 2,5’e düşürme, siyasi bir karardır. Bu karara da uymak zorundayız" dedi. 

NBŞ KOTASINI DÜŞÜRMEK DOĞRU DEĞİL!

Nişasta bazlı şeker kotasının düşürülmesi ile ilgili yöneltilen soru ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kota düşürüldükten sonra biz de işten adam çıkardık. Böyle devam ederse sektör krize girecek. Türkiye'nin almış olduğu NBŞ kotasını yüzde 2,5'e düşürme, siyasi bir karardır. Bu karara da uymak zorundayız. Cargill'in 8 etik kuralı vardır. En önemli kuralımız da kanunlara uymaktır. İrade bu şekildeyse yapacağımız da söyleyeceğimiz de çok bir şey yok. NBŞ kotasının yüzde 2,5'e düşürmek doğru olmadı, yanlış. Mısır ve nişasta bazlı şeker, Türkiye'de şeker sektörü için çok çok önemli bir unsur. Gıda sektörü için çok önemli. Kristal şeker ile yapılamayacak ürünler var. O ürünler, ihrac edilemeyecek. Bunun faydası kime?"

CARGILL’DEN RAPORU HÜKÜMET İÇİNDEN KİM İSTEDİ?

İddialara göre, Cargill tarafından hazırlanan skandal raporun geçtiğimiz yıl hükümet içinden dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından istendiği kaydediliyor. Özlü’nün şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin en ısrarlı savunucularından olması da bu iddiayı anlamlı kılıyor.

Cargill tarafından hazırlanan raporda, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi talep edilirken, şeker pancarının da aşırı su tükettiği ve mısır tarımına göre ekonomik verimliliğinin de düşük olduğuna dikkat çekilmişti. Hükümet, şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde Cargill raporuna yönelik kamuoyunda oluşan tepkiyi kırmak için geçtiğimiz yıl nişasta bazlı şekerlerin kotasını yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürmüştü. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar