İzmir'de SİT alanına taş ocağı kurulmasına ÇED izni

İzmir'de SİT alanına taş ocağı kurulmasına ÇED izni
İzmir Urla Balıklıova'da, bakanlığın SİT derecesini düşürdüğü bölgeye kalker ocağı ve taş kırma eleme tesisi kurulması için ÇED izni verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yayınladığı ilanla tartışmalı kararlarına bir yenisini daha ekledi.

Uğur Burak Duru adlı bir işletmeci tarafından İzmir'in, Urla ilçesi, Balıklıova mahallesi sınırları içerisinde açılmak istenen kalker ocağı ve  kırma-eleme tesisi için yapılan başvuruyu değerlendiren bakanlık bir kez daha çevresel etki değerlendirme sürecini işletmeden 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verdi. 

Evrensel gazetesinden Mehmet Ud'un haberine göre, bakanlığın izin verdiği ruhsat alanının tamamı yakın zamana kadar eski adıyla 2. derece yeni adıyla 'nitelikli doğal koruma alanı' idi ancak  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "İzmir İli, Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi" ile birlikte 38.Grupta yer alan sit alanlarının koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda kısmen 'nitelikli koruma alanı' kısmen ise  'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' ilan etti. 

SİT DEĞİŞİKLİĞİ KARARI ÇEVRE TALANININ ÖNÜNÜ AÇTI

Karar, bakanlığın SİT alanlarının niteliğinde yaptığı değişiklik sonuçlarını bir kez daha  gösterdi .Yeni düzenleme ile birlikte projenin hayata geçirilmesinin önü açıldı. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere, şirket ruhsat sahasının 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' kısmında faaliyet gösterecekken 'nitelikli doğal koruma alanında' faaliyet göstermeyeceğini tahahhüt ediyor. Ancak bu alanın ocak ve tesisin çevreye vereceği zarardan etkilenmemesi mümkün değil.

ETRAFI ZEYTİNLİKLER VE TARLALAR DOLU ALANDA AYDA DÖRT KEZ DİNAMİT PATLATILACAK

Projeye konu ruhsat alanı 1/100.000 ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planında orman alanı olarak yer alıyor. Etrafı ise ormanlık alanın yanı sıra zeytinlikler ve tarlalarla çevrili. Tanıtım dosyasında Hem Orman Bölge Müdürlüğünün hem de İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden alınmış izinler bulunuyor. Projeden yılda 390.000 ton kalker taşı elde edilmesi planlanıyor. Patlatma yöntemi ile maden çıkarılmaya çalışılacakken haftada bir ayda dört patlatma yapılacağı bilgisi de yer alıyor.

OCAKLAR YABAN HAYATI BİTİRECEK

Projenin tahmin edilen ömrü ise 21 yıl. Çalışmalarda dolayı alanda saatte 147 kg toz havaya karışacak. 8 saatlik çalışma süresi dikkate alındığı ise günde yaklaşık bin 200 kilo toz.  Ruhsat sahası göçmen kuşların geçiş güzergahında iken aynı zamanda sahada Avrupa’nın Yaban Hayatı Ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi ile korunan canlılar da bulunuyor.

SİT DEĞİŞİKLİĞİ MAHKEMELİK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mayıs ayı içerisinde yaptığı değişiklikle İzmir'in Bornova, Çeşme, Seferihisar, Urla, Güzelbahçe, Karaburun, Foça, Menemen ve Çiğli ilçelerindeki yirmiye yakın bölgede, on binlerce hektarlık SİT alanın derecelerini düşürmüştü. Değişiklik ile birlikte bu alanlarda yeni ticari, sanayi, enerji ve turizm projelerinin yapılabilmesinin ilk adımı atılmıştı. Karara karşı İzmir'e Sahip Çık Platformu'nun açmış olduğu dava devam ediyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar