Gece yarısı fırlayan dolar enflasyon sonrası 5.43'te

Gece yarısı fırlayan dolar enflasyon sonrası 5.43'te
Yıla 5.30'larda başlayan dolar, Japon piyasalarının kapalı olduğu gece yarısı hacim darlığından sert yükselişle 5.72'ye kadar çıktı, enflasyon verisi sonrası geriledi.

2019 yılına 5.30 TL seviyelerinde başlayan dolar gece yarısı sert yükseldi. Japonya piyasalarının kapalı olduğu gece yarısı işlemlerinde hacim darlığı sebebiyle dolar/TL gece 02:00'de 5.72'ye kadar çıktı. Ardından sabah saatlerinde 5.45'in altına geriledi. Daha sonra tekrar 5.47 seviyesine çıktı.

ENFLASYON VERİSİ SONRASI HAFİF GERİLEDİ

2018 ENFLASYONU AÇIKLANDI, MEMURA EK ZAM HAKKI DOĞDU

Dolar/TL küresel piyasalarda gözlenen olumsuz havaya paralel yükselerek 5.70 seviyesini aştı. Analistler küresel borsalarda kayıpların arttığını belirtirken, gelişmekte olan ülke para birimleri de dolar karşısında değer kaybediyor. Dolar/TL'de bu yükselişin, uluslararası piyasalarda görülen volatiliteden dolayı riskten kaçış ve Asya'daki hacimsiz işlemlerde algoritmaların tetiklenmesi olarak gösteriliyor.

Sabah saatlerinde enflasyon verisinin açıklanmasının ardından dolar 5.47 seviyesini korudu, daha sonra 5.43'e kadar geriledi. Euro ise 6.20 seviyelerinde seyrediyor. 

Aralık ayı enflasyonu yüzde 0,34 olan beklentilerin üzerinde yüzde 0,40 geriledi. Yıllık enflasyon yüzde 20,30 oldu.

KÜRESEL SATIŞLAR ETKİLİ

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, "Hisse piyasası, yurtdışında yılbaşı öncesinde gözlenen satış baskısına nispeten iyi direnmişti, şimdi küresel satışlara paralel bu seviyelerden bir miktar geri geliyor" diyerek satışların piyasa genelinde görüldüğünü belirtti.

Bankacılar, Asya piyasası kaynaklı işlemlerin günlük işlem hacmi "birkaç milyar dolar olan bir piyasada birkaç milyon dolar hacim" ile gerçekleştiğini ifade etti.

APPLE CİRO BEKENTİSİNİ DÜŞÜRDÜ

Apple, Çin ekonomisindeki zayıflık ve buna bağlı olarak iPhone satışlarının beklenenin altında kalması nedeniyle ilk çeyrek ciro tahminini düşürdü. California merkezli teknoloji şirketi, ilk çeyrek için ciro beklentisini 89-93 milyar dolar aralığından 84 milyar dolara indirdi.

Apple CEO'su Tim Cook, yatırımcılara gönderdiği mektupta aşağı yönlü revizyona neden olarak Çin'deki zayıflamanın ve beklentilerden düşük iPhone satışlarının yanı sıra, diğer ülkelerde yeni iPhone modellerine talebin düşündükleri kadar güçlü olmamasının da rol oynadığını belirtti.

Açıklamanın ardından Apple hisseleri kapanıştan sonraki işlemlerde yüzde 8 geriledi. ABD borsası vadeli işlemleri de Wall Street'in zayıf seyirle açılmasına işaret etti. Nasdaq vadeli işlemleri yüzde 2.2 ve S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri yüzde 1.3 geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ilk işlemlerde yükseldikten sonra yüzde 0.4 geriledi. Japonya piyasaları tatil dolayısıyla kapalı ancak Nikkei endeksinin vadeli işlemleri yüzde 1.9 geriledi.

Çin ve Hong Kong hisseleri dalgalı seyir izlerken, yatırımcılar Pekin yönetiminin yavaşlayan Çin ekonomisi için yeni destek tedbirleri almasını bekliyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dün gece saatlerine baktığımızda 6 seviyesi üzerinden birkaç milyon dolar hacimle birkaç işlem gerçekleştiğini görüyoruz. Apple’ın kâr uyarısı ve Asya piyasalarındaki sert satışlar yen TL işlemlerinde stop loss emirlerini tetiklemiş görünüyor. Günlük işlem hacimlerine bakıldığında birkaç milyar dolarlık bir piyasa gece saatlerinde geçen işlemler ise birkaç milyon dolar ile sınırlı" diye konuştu.

GLOBAL BÜYÜME KAYGILARI ÖN PLANA ÇIKTI

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu, Apple'ın açıklamaları sonrası global büyüme kaygılarının öne çıktığını hatırlatarak, "Özellikle dolar/yen paritesinde sert hareket oldu, bu da TL başta olmak üzere birçok para birimine sert yansıdı. Dolar 5.42 üzerinde kaldıkça kısa vadede yön yukarı olacak. 5.54 direncine doğru yükseliş eğilimi devam edebilir" diye konuştu. 

Küresel piyasalarda ABD borsası vadeli işlemleri, Apple’dan gelen kâr uyarısının yavaşlayan küresel büyümeye ve zayıf bilançolara yönelik endişeleri artırmasıyla gerilerken, Asya borsaları da dalgalı seyir izliyor.

California merkezli teknoloji şirketi Apple Çin’de yavaşlayan iPhone satışları ve azalan yenilemeleri gerekçe göstererek, son çeyrek dönemdeki gelirlere ilişkin uyarıda bulundu. Apple, 2007’den bu yana ilk kez böyle bir uyarı yapmış olurken; hisseleri de kapanıştan sonraki işlemlerde yüzde 8 geriledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar