JP Morgan: Merkez Bankası faiz artırmayacak

JP Morgan: Merkez Bankası faiz artırmayacak
JP Morgan, Merkez Bankası’nın bu haftaki Para Politikası Kurulu toplantısıyla ilgili, 'TCMB'nin faiz artırımlarından çekineceğine inanıyoruz' açıklaması yaptı.

ABD’li  yatırım bankası JP Morgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bu hafta yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında bir hafta vadeli repo faizini değiştirmeyerek yüzde 24,0'da tutmasını beklediğini açıkladı.

Merkez Bankası'nın para politikası toplantısını 25 Ekim'de gerçekleştirecek.

Türk Lirası'nın son dönemde güçlenmesinin politika yapıcılar için büyük bir rahatlatma sağladığını ifade eden JP Morgan, bununla birlikte daha fazla sıkılaştırmanın TCMB'nin kredibilitesini güçlendireceğini vurguladı.

JP Morgan, "TCMB'nin aşırı sıkılaştırmadan sakınacağına ve faiz artırımlarından çekineceğine inanıyoruz. Bununla birlikte TCMB'nin TL'deki son rahatlamanın geçici olabileceğini, kırılganlıkların ortadan kalkmadığına ve liranın baskı altına girebileceğini gördüğüne inanıyoruz. Bu nedenle TCMB'nin, politika yönlendirimesine yönelik cümlelerinin değiştirmeden, sıkılaştırma eğilimini devam ettirmesini bekliyoruz" değerlendirmesine yer verdi.

COMMERZBANK: FAİZ ARTIŞI 300 PUANDAN AZ OLMAMALI

Geçtiğimiz günlerde Commerzbank AG'nin kıdemli gelişen piyasa ekonomisti Tatha Ghose, Türk Lirası'nda ABD'li rahip Andrew Brunson'un serbest kalmasıyla tetiklenen yükselişin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika toplantısına kadar sürebileceğini belirtmişti.

Merkez Bankası'nın en az 300 baz puanlık faiz artırımına gitmesi durumunda TL'nin uzun bir süre istikrarını koruyabileceğini ifade eden Ghose, faizlerin daha az artırılması ya da sabit bırakılması durumunda TL'deki zayıflığın büyük bir ihtimalle sürebileceğini söylemişti.

Öte yandan, aynı gün Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys de, Brunson’un serbest bırakılmasından sonra ABD ve Türkiye arasındaki ilişkinin düzeleceğini vurgulayarak, "Türk Lirası için iyimser bir tutum sergileyebiliriz. ABD ve Türkiye arasındaki ilişki kademeli olarak düzeleceğini ABD Başkanı Donald Trump’ın çok yapıcı yorumlar yapmasından ve rahibin serbest bırakılmasından sonra Türkiye’ye teşekkürlerini iletmesinden anlıyoruz" demişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar