Kadıköy Belediyesi'nde toplu sözleşme imzalandı

Kadıköy Belediyesi'nde toplu sözleşme imzalandı
2 bin 200 işçiyi kapsayan sözleşmeye göre haftalık çalışma saati 40'a indi.

ARTI GERÇEK - Kadıköy Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası arasında 2 bin 200 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye göre haftalık çalışma saati 40'a inerken, çalışanlar 2 gün tatil haklarını da elde etti.

Anlaşma sağlanamaması üzerine Kadıköy Belediyesine grev kararı asan 2 bin 200 işçi greve çıkmadan bir gün önce toplu iş sözleşesi imzaladı. İmza törenine CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile belediye çalışanları katıldı.

2018'de başlayan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde 6 ay geçmesine rağmen anlaşma sağlanamaması üzerine Kadıköy Belediyesi işçileri grev kararı almıştı. İşçiler greve çıkmadan bir gün önce anlaşma sağlandı. Genel İş Anadolu Şube Başkanı Ahmet Arıkan öncülüğünde yürütülen görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanması üzerine TİS imzalandı.

40 SAAT ÇALIŞMA

İmzalanan sözleşmeye göre, haftalık çalışma saati 40'a indi. İşçiler haftalık 2 gün tatil hakkı kazandı, en az 380 lira da ücret zammı sağlandı. Belediyede çalışan kadın işçiler 8 Mart'ta tatil hakkı da kazandı.

Törende konuşan Veli Ağababa "Türkiye Çiftlik Bank gibi yönetiliyor. Çiftlik Bank'ın CEO'su hangi anahtar kelimeleri kullanıyorsa Türkiye'nin CEO'su da aynı anahtar kelimeleri kullanıyor" dedi.

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu ise yaptığı konuşmada, "Bu ülkede demokrasiyi de cumhuriyeti de yeniden kuracak bir kurucu iradeye ihtiyaç var. Türkiye işçi sınıfı bu kurucu iradenin en önemli parçalarındandır. Demokrasinin olmadığı yerde ekmek yoktur. Alın terimize, kıdem tazminatımıza el uzatmaya kalkanlara karşı diyoruz ki emeğimize, ekmeğimize sonuna kadar sahip çıkacağız. Tüm sınıf kardeşlerimizle birlikte direneceğiz. Şanlı 15-16 Haziran'ın 49.yılında tüm kazanılmış haklarımızı savunacağız" dedi.

'BEN BİR ŞEY VERMEDİM İŞÇİLER HAKLARINI KENDİLERİ ALDI'

Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı ise "Ben kimseye bir şey vermedim, işçi kardeşlerim haklarını kendileri aldı. Benim için çok özel olan bir toplu sözleşme. Çünkü iş veren sıfatıyla Gezi’de, 1 Mayıs’ta düştüğümde elimden tutup kaldıran işçi arkadaşlarımla toplu sözleşme imzaladım" dedi.

Öne Çıkanlar