Kadıköy’ün kavşak noktası imara açıldı: Söğütlüçeşme'ye AVM görünümlü gar binası

Kadıköy’ün kavşak noktası imara açıldı: Söğütlüçeşme'ye AVM görünümlü gar binası
Kadıköy Söğütlüçeşme tren istasyonuna ilişkin plan değişikliği ile bölgeye AVM benzeri yapıların inşasının önü açıldı. TMMOB ve sivil toplum örgütleri buna karşı bir basın açıklaması yaptı.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kadıköy'ün önemli kavşak noktası olan Söğütlüçeşme tren istasyonuna ilişkin yaptığı plan değişikliği TMMOB ve sivil toplum örgütleri tarafından protesto edildi. 

Kadıköy Söğütlüçeşme tren istasyonu önünde "Söğütlüçeşme’ye AVM yapma yeşilime dokunma" pankartı açan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Haydarpaşa Dayanışması, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Kadıköy Kent Dayanışması ve Kadıköy Kent Konseyi üyeleri basın açıklaması yaptı. 

Basın açıklamasında "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Söğütlüçeşme tren istasyonu ve çevresindeki yeşil alanları kapsayan, toplamda 65 bin 370 metrekarelik alanda yeni bir imar planı yaptığı belirtilerek planla "tren istasyonu önünde kalan yeşil alan, demiryolu kullanıcılarının ulaşım ihtiyacının çok ötesinde, yapılacak AVM görünümlü gar binasına çeşitli ticari fonksiyonlar da verilerek yoğun bir yapılaşmanın önü açılmaktadır" dendi.

TRAFİK YOĞUNLUĞU ARTACAK

Açıklamada "Zemin altı otoparklar, ticari işletmelerle sınırsız yapılaşma öneren bu plan değişikliği ile istasyon ve gar fonksiyonlarının ötesinde bir rant tesisi yapılmaya çalışılmaktadır" ifadeleri yer aldı.  

Açıklamada plan yapılması halinde bölgeyi bekleyen trafik yoğunluğuna dikkat çekildi:

"Planlama alanından geçen Marmaray, yüksek hızlı tren ve metrobüs hatları, mevcut durumda bile, günün her saatinde yaya ve araç sirkülasyonu açısından yoğunluk potansiyeline sahipken, ilave edilecek olan fonksiyonların getireceği yükü bu alanın kaldırabilmesi mümkün değildir."

İÇİNDEN DEMİRYOLU GEÇEN AVM/GAR İNŞA EDİLMEK İSTENİYOR

"Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Alanı’na hizmet etmek üzere Uzunçayır’da İstanbul’un en büyük karayolu kavşağı yapılmaktadır" ifadelerine yer verilen açıklamada "Bu kavşağın istasyon çevresindeki yollara getireceği trafik yükü ise hiç hesaba katılmamıştır" dendi.  

Açıklamada yapılan plan değişikliğiyle içinden demiryolu geçen AVM/Gar inşa edilmek istendiği belirtildi.  

BÖLGE ARKEOLOJİK KALINTILAR AÇISINDNA ÇOK ZENGİN

Plan yapılan bölgenin arkeolojik potansiyeline dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Planlama alanı yakınlarındaki Fikirtepe Höyüğü, arkeoloji literatüründeki Neolitik Fikirtepe Kültürü ile önemli bir yere sahiptir. Yoğurtçuparkı ve Kuşdili Çayırı’nı kapsadığı düşünülen antik liman alanı da bölgenin arkeolojik potansiyeli için önemlidir. Planlama alanı komşuluğunda Söğütlüçeşme katlı otoparkı inşaatı sırasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde sürdürülen kazı çalışmalarında bir Bizans Kilisesi’ne ait apsis kalıntısı, Bizans dönemi buluntuları ve Osmanlı mezar taşları tespit edilmiştir."  

ALAN YEŞİL ALAN OLARAK KULLANILMAYA DEVAM EDİLMELİ

Açıklamanın sonunda yeni bir gar binası ihtiyaçtan kaynaklı yapılmadığı belirtilerek şöyle dendi:

"Kaldı ki Söğütlüçeşme İstasyonundan Ankara ve Konya Yönüne; Mart ayında günde 165, Nisan ayında günde 275, Mayıs ayında ise günde ortalama 231 YHT yolcusu Söğütlüçeşme İstasyonu’nu kullanmak üzere bilet satın almıştır. Kullanıcı sayısının düşüklüğü, yeni bir gar binasının ulaşım ihtiyacından yapılmadığının göstergesidir. Kentin içinde kalmış az sayıda yeşil alanlardan biri olan bu alan, yeşil alan olarak kullanılmaya devam edilmelidir."

Öne Çıkanlar