Kadınlar yoksulluğa ve şiddete karşı ses çıkardı

Kadınlar yoksulluğa ve şiddete karşı ses çıkardı
8 Mart’ı Sakarya Meydanı’nda kutlayan kadınlar, hükümetin kadını yoksullaştıran ve aileye bağımlı hale getiren politikalarını protesto etti.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - Ankara Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü Sakarya Meydanı’nda yaptığı eylemle kutladı. 

"Krize, savaşa, şiddete ve eşitsizliğe karşı dayanışmayla güçleniyor, hayatı örgütlüyoruz" pankartı açan kadınlar, cadı şapkaları, mor çiçeklerden taçları ve dövizleriyle renkli görüntüler oluşturdu. 

Kadınlar eylem boyunca "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Jin jiyan azadi", "Kadın yaşam özgürlük", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadınlar yemek değil devrim yapar" sloganlarını attı. 

Tutuklu bulunan HDP’li kadın milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının fotoğraflarının taşındığı eylemde, açlık grevinin 121. gününde olan Leyla Güven de konuşmalarla ve sloganlarla selamlandı. 

Eylem alanında özsavunma hakkını kullandığı için cezaevinde bulunan Nevin Yıldırım ve bir plazanın 20. katından atılarak öldürülen Şule Çet’in fotoğrafları da yer aldı.

KRİZE, ŞİDDETE, SAVAŞA KARŞI SES ÇIKARDILAR

Kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze, çocuk istismarına, yoksulluğa, krize savaşa karşı düdükleri ve alkışlarıyla ses çıkaran kadınlar, Flormar işçilerinin direnişini de selamladı. Eylemde yine bugün grevde olan İspanyalı kadınlara, İspanyolca yapılan konuşmayla selam gönderilirken, lezbiyen kadınlar "Susma haykır lezbiyenler vardır" sloganı ve gökkuşağı bayraklarıyla eyleme katıldı. 

Şarkıların susmadığı eylem boyunca kadınlar dans etti, halay çekti.

Basın açıklamasında ise kadınlar, "Bizleri yok saymaya çalışan erkek egemen kapitalist düzen karşısında direnmeye devam edeceğiz" dedi. 

8 MART MÜCADELEYİ BÜYÜTTÜĞÜMÜZ GÜNÜN ADI

Ankara Kadın Platformu adına Nermin Yurttaş ve İpek Yüksek’in okuduğu açıklamada, "8 Mart, bundan tam 162 yıl önce Newyork’ta eşit işe eşit ücret, 8 saatlik işgünü ve insanca çalışma koşulları talebiyle greve çıkan dokuma işçisi kız kardeşlerimizin canları pahasına kazandıkları gündür. Dayanışmayla mücadeleyi büyüttüğümüz, birbirimize güç verdiğimiz günün adıdır" denildi. 

AKP hükümetinin kadınları yoksullaştıran ve ekonomik olarak zayıflatan, aileye bağımlı hale getiren politikalarının eleştirildiği açıklamada, kadına yönelik şiddetin cezasızlık nedeniyle arttığı belirtildi. Açıklamada, "Üstü kapatılmaya çalışılan kadın cinayetlerinde ancak kadınlar bir arada ses verip sahip çıktığında adalet sağlanabilir" ifadeleri yer aldı. 

KAHKAHALARIMIZLA BU GİDİŞATI DURDURACAĞIZ

Açıklamada şöyle denildi: "Hayatımıza bedenimize emeğimize ve kimliğimize yönelik saldırılara ve kahkahalarımızı çalmak isteyenlere inat, zulmün karşısında gülümseyerek bu gidişatı durduracağız. Bizleri yok saymaya çalışan erkek egemen kapitalist düzene karşı direnmeye devam edeceğiz. Biz kadınlar hayatın her yerindeyiz. Yaşamın bütün zorluklarını sırtlanıyoruz. Maruz kaldığımız bütün eşitsizliklere rağmen inatla ve ısrarla var olduğumuz ve var olmaktan asla vazgeçmeyeceğimizi hatırlatıyoruz. Bunun için biz kadınlara olan öfkeleri. Bunun için ‘siz asla erkeklerle eşit değilsiniz’ demeleri. Çünkü korkuyorlar. En temel hakları için sokağa çıkan, hak talep eden kadınlara yönelik saldırıları bundandır. Bunun içindi seçilmiş kadın vekillerin, belediye başkanlarının, gazetecilerin gözaltına alınması, cezaevlerinde tutulması. Bugün ekonomik krizin üzerini örtmek için ‘meyve sebze yerine kurşun fiyatlarına bakın’ diyenler, ‘beka sorunu var’ diyenlerin savaş politikaları, baskı ve şiddet ortamını arttırıyor. Savaş kadın ve çocuklar için açlık, yoksulluk, taciz, tecavüz ve ölüm demektir. Kadınlar olarak savaş karşıtı olmaktan, barış talep etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. İşte, okulda, mahallede, sokakta kadınların bir arada ve güçlü olmasının yaratacağı selin önünde hiçbir engel duramaz."

Basın açıklamasının ardından Arapça ve Kürtçe konuşmalar da yapıldı. Kadınlar, sonrasında Ezgi Tekin ve Eğitim Sen 4 No’lu Şube Kadın Müzik Grubu’nun şarkıları eşliğinde dan edip halay çekerek eylemi sonlandırdı.  

Öne Çıkanlar