Kamu bankaları döviz satarken yurttaş döviz aldı

Kamu bankaları döviz satarken yurttaş döviz aldı
Kamu bankalarının TL'deki değer kaybını azaltmak için döviz sattığı 10 Mayıs haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 2 milyar dolar arttı.

ARTI GERÇEK - Geçen hafta önce Bloomberg ardından da Reuters haber ajansları, Türkiye'deki kamu bankalarının TL'deki değer kaybını durdurabilmek için döviz satışı gerçekleştirdiği konusunda haberler geçti.

Bloomberg, Türkiye'deki kamu bankalarının doların yükselişini önlemek için 7 Mayıs'ta 1 milyar dolar civarında döviz sattığını ifade etmişti. Daha önce buna benzer gelen haberlerde bu rakam 400 milyon dolar olarak telaffuz edilmişti.

Sonrasında ise geçen hafta yaklaşık 4,5 milyar doların kamu bankaları eliyle satıldığı duyuruldu. Reuters, dört kaynağa dayandırdığı haberinde, kamu bankalarının cuma gecesi de dolar satışını sürdürdüğünü belirtti.

Başta Ziraat Bankası olmak üzere kamu bankaları, TL'deki yükselişin önüne geçebilmek için döviz satarak rezervleri eritirken, yurttaşlar ise aynı hafta tam tersi dövize yöneldi.

Yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 10 Mayıs ile biten haftada yaklaşık 2 milyar dolar artışla 181.22 milyar dolara yükseldi.

Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları yerel seçimlerin hemen öncesindeki haftada 181.93 milyar dolar ile tarihi rekor seviyeye yükselmişti. Tarihi rekor öncesi altı aylık süreçte lokaller döviz birikimlerini aralıksız her hafta artırmayı tercih etti. 31 Mart yerel seçimlerinden önce en son 5 Ekim 2018 haftasında döviz birikimlerini azaltmayı tercih eden bireyseller yerel seçimlere kadar takip eden 26 haftada döviz birikimlerini kesintisiz artırdılar.

SEÇİMDEN SONRA AZALDI

Yerel seçimlerin arından birikimlerde 2 milyar dolara ulaşan TL’ye dönüş yaşansa da veriler geçen hafta hem bireysel hem de kurumsallar döviz varlıklarını artırmayı tercih etti.

Lokallerin döviz biriktirme veya bozdurma eğilimleri TL açısından da yön belirleyici oluyor. TCMB ve ekonomi yönetimi ise son dönemde dolarizasyonu caydırıcı adımlara yönelmiş durumda.

Konuyla ilgili Twitter'dan bir yorum yapan ekonomist Ümit Akçay, son verileri paylaşarak, "Kamu bankalarının döviz satışı, tanzim satışa benzedi. Geçen hafta kamu satarken halkımız döviz almış" değerlendirmesi yaptı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar