Kani Beko: Yangın uçaklarının neden İzmir yangınında kullandırılmadığı şimdi anlaşılıyor

Kani Beko: Yangın uçaklarının neden İzmir yangınında kullandırılmadığı şimdi anlaşılıyor
'Ormanlar önce yakılıyor sonra o bölgeler talana açılıyor.'

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir Menderes’te birinci derece SİT alanında ve tamamı orman içinde yer alan bölgede verilen mermer ocağı iznine dair konuştu. Beko, "Yangın uçaklarının neden gönderilmediği şimdi anlaşılıyor. Ormanlar önce yakılıyor sonra o bölgeler talana açılıyor" dedi.

Milletvekili Kani Beko, İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Özdere Cumhuriyet Mahallesi Yarılgan Tepesi’nde kurulması planlanan mermer ocağı hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı’na soru önergesi verdi. ÇED sürecinin başlatılmasına dair, "Yeni kurulması planlanan bu mermer ocağının birinci derece SİT alanı ve ayrıca tamamının orman alanı içinde olması nedeniyle çevreye vereceği büyük zararların bilinmesine rağmen hangi gerekçe ile bu süreç başlatılmıştır" diye soran Beko, bölgede daha kaç ocak açılacağını da sordu.

'ŞİMDİ ANLAŞILDI; ÖNCE YANGIN SONRA TALAN'

Mermer ocağının bulunduğu bölgede yaz aylarında meydana gelen orman yangını ve Türk Hava Kurumu’nun uçaklarının yangına müdahale ettirilmemesiyle büyük tepki çeken olayı da konuyla ilişkilendiren Beko, "THK’nın yangın uçaklarının neden İzmir yangınında kullandırılmadığı şimdi anlaşılıyor. Ormanlar önce yakılıyor sonra da talana açılıyor. İşte şimdi bunun örneğini görüyoruz. Bölgede mermer ocağı için ÇED izni verildiğini öğreniyoruz. Bu İzmir halkına ihanettir. Ayrıca kurulacak mermer ocağı yerleşim alanlarına çok yakın bir bölgede yer alıyor. Bölgede bulunan tarım alanlarına ve yeraltı sularının bu ocak nedeniyle zarar göreceği açıktır. Buna rağmen süreç başlatılmıştır. Bunun bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz, durması için gereken tüm mücadeleyi vereceğiz" dedi.

Öne Çıkanlar