Karstik mağaraların bulunduğu alana çöp tesisi

Karstik mağaraların bulunduğu alana çöp tesisi
Topladıkları 10 bin itiraz dilekçesini ilgili makamlara gönderen bölge sakinleri, siyasi otoritenin insan sağlığını değil yakıtı tercih ettiğini belirterek duruma tepki gösterdi.

Haziran ayında yaşanan sel felaketi ile hafızalara kazınan Trabzon Araklı’da çevreyi katledecek projenin yapımına başlandı. "Araklı Taşönü Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi" adı altından çöp tesisinin yapım çalışmalarının başladığı bildirildi. Tarihi karstik mağaraların bulunduğu alana inşa edilmeye başlanan tesise tepki gösteren yöre sakinleri, mağaraların zarar göreceğini dile getirdi.

'SİYASİ OTORİTE İNSAN SAĞLIĞINI DEĞİL, YAKITI TERCİH EDİYOR'

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre bölge sakini İbrahim Hakkı Çebi, tarihi alana yapılan tesisle ilgili şunları söyledi: "Yaklaşık 10 bin civarında itiraz dilekçesi ilgili makamlara gönderildi. Ancak hepsi önceden hazırlanmış matbu cevaplarla TRARİKAB yönetimince lakayt bir şekilde cevaplandırıldı. Açıkçası yöre halkı yok sayıldı. İnsan sağlığı ile yakıt ekonomisi karşılaştırıldığında siyasi otoritenin tavrını yakıttan yana kullandığını ve insanı yok saydığını kendilerine söyledim."

ÇED RAPORUNDA AKP İZİ

Çöp tesisi projesi için hazırlanan ÇED raporunun AKP yakınlığıyla bilinen başka bir şirket tarafından düzmece olarak hazırlandığı da ortaya çıkmıştı. Düzmece ÇED raporuyla onay alabilmek için bölgede bulunan çok sayıda evin uydu görüntüleri karartılmıştı. Tesisin yapım çalışmaları için başlayan zemin düzeltme işlemleriyle de 200’e yakın ağaç kesilmişti.

TMMOB: KARSTİK MAĞARALAR

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Trabzon İl Koordinasyon Kurulu tarafından 2018 yılında hazırlanan inceleme raporunda, "Mağaraların içerisinde sarkıt, dikitler, travertenler ve oluk yapıları gibi karstik oluşumlar izlenmiştir. Mağaraların tabanında da zayıf su akışı bulunmaktadır" tespiti yapılmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar