Kaş'ı 'delik deşik edecek' otobana yargıdan iptal: Sit alanına geri dönülemez etkileri olacak

Kaş'ı 'delik deşik edecek' otobana yargıdan iptal: Sit alanına geri dönülemez etkileri olacak
Antalya’nın tatil beldelerinden Kaş’ın Kaputaş Plajı’nın bulunduğu kanyondan viyadükle geçecek otoban projesine ait 'ÇED gerekli değildir' kararı yargı kararıyla iptal edildi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK -  Antalya 2. İdare Mahkemesi Kaş-Kalkan otoban yolu projesine ait "ÇED gerekli değildir" kararını iptal etti. 

Proje kapsamında Kaş ilçesinde yapılması planlanan Kaş-Kalkan otoyolunun 28 kilometrelik bölümü doğal ve arkeolojik SİT alanlarından geçirilecekti. Maliyetinin 73 milyon lirayı bulması beklenen otoban projesinde dört viyadük ve toplam uzunlukları 5 kilometreyi aşan üç tünel inşa edilmesi planlanıyordu.

Antalya Valiliği tarafından otoban projesi için verilen "ÇED gerekli değildir" kararına karşına TMMOB Peyzaj Mimarları Odası ve Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği’yle birlikte 77 kişi dava açmıştı. 

İLGİLİ HABER: KAŞ'I 'DELİK DEŞİK EDECEK' OTOBANA YARGI FRENİ: GERİ DÖNÜLEMEZ TAHRİBATLARA YOL AÇAR

GERİ DÖNÜLEMEZ ETKİLERİ OLACAK

Açılan davada Antalya 2. İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. Mahkeme kararında  "Proje Tanıtım Dosyası formatı kapsamında yer aldığı ölçüde araştırıldığı fakat alternatif güzergah ve/veva mevcut yolların iyileştirilmesi ile mevcut dokunun en az olumsuz etkiye maruz kalacak şekilde korunması adına yeterince araştırma yapılmadığına dikkat çekerek  "yol projesi güzargahlarında 1. derece doğal sit alanı, 1. derece ve diğer derecelerde tescilli ve ayrıca tescilsiz arkeolojik sit alanlarına geri dönülmez etkilerinin olabileceğini, projenin inşaat ve işletme dönemi oluşabilecek toz, vibrasyon, gürültü, toprak kaybı ve kirlenmesini, yüksek su tüketimi, atıksu, hava kirleticilerin oluşumu ve dağılımı, artan konut ve insan faaliyeti baskısı gibi başlıca çevresel etkiler ile flora ve faunanın olumsuz etkileneceğini belirtti.  

YABAN HAYATINA ZARAR VERECEK

Mahkeme devamında şu ifadelere yer verdi:

"Habitat kayıplarma yol açacağı, kaş orkidesinin 4 yayılım alanın mevcut sahil yoluyla düştüğü ve planlanan yol projesi ile tek bir alana düştüğü, Kaputaş Andız Otu yayılımının sınırlandırıldığı, doğal hayata ve ayrıca yaban keçileri başta olmak üzere bölgede yaşayan kuş, yarasa, kirpi, yılan, kaplumbağa, tavşan, sincap vd. yaban hayvanlarına tehlike oluşturmasının kaçınılmaz olduğu hususları birlikte değerlendirildiğinde Antalya İli, Kaş İlçesi sınırları içinde Kararyolları 13. Bölge (Antalya) Müdürlüğü tarafından 28,7 km uzunluğunda 2 gidiş, 2 dönüş olmak üzere 4 şeritli bölünmüş yol olarak yapılması planlanan Kaş - Kalkan Yolu projesine ilişkin olarak verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararına ilişkin Antalya Valiliği'nin 22/06/2017 tarihli ve 12371 sayılı işleminde hukuka uygunluk bulunmamaktadır."

İMAR PLANLARI DA İPTAL EDİLMELİ

Davacıların avukatı Tuncay Koç karara ilişkin yaptığı açıklamada "Alanın tüm topoğrafyasını, coğrafi güzelliğini, doğal hayatı ve arkeolojik yapıları, tarımsal özelliği bozacak bu projenin bir daha gündeme alınmamasını Kaş halkı talep etmektedir. Doğayı ve çevreyi koruyan, sürdürülebilir turizm ve geleneksel tarım ilkelerinden ödün vermeyen Kaş coğrafyasının korunması herkes için bir görevdir.  Bu projeye dayalı olarak yapılan imar planları da iptal edilmelidir" dedi.  

Öne Çıkanlar