Katar'dan Suriye'ye Kızılay aracılığıyla on milyarlar gitmiş

Katar'dan Suriye'ye Kızılay aracılığıyla on milyarlar gitmiş
HDP'nin Katar ile ilgili soru önergesine Dışişleri Bakanlığı yanıt verdi.

POLİTİKA - Katar'ın terörle ilişkisi iddiasıyla 7 ülke Katar'la ilişkisini kestiğini açıklamış, Türkiye ise Katar'la ortak faaliyetlerine devam edeceğini açıklamıştı. Katar Finansbank'tan Banvit'e Türkiye'de neredeyse en yüksek sermaye alımlarını yapmış olmakla birlikte, çeşitli dernekler üzerinden de Türkiye'de faal olmaya devam etmektedir.

Konu üzerine  HDP Ağrı Miletvekili Dilan Dirayet Taşdemir'in hazırlamış olduğu önergeye, Dışişleri Bakanlığı tarafından yanıt verildi.

Taşdemir verilen yanıtta; "Türkiye ve Katar arasında Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması doğrulanmakla birlikte, Katar'da 7 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yaşadığı, bu nedenle Katar'da Türk Okulu'nun kurulmuş olduğu ifade edilmektedir" dedi.

KATAR HAYIR DERNEĞİ'NDEN, SURİYE'YE AKTARILMAK ÜZERE TÜRK KIZILAY'INA ON MİLYARLAR GÖNDERİLMİŞ

Taşdemir verilen yanıtta en dikkat çekici noktaya ilişkin ise, "Katar Hayır Derneği (KHD) ile ilgili sorumuza dair açıklamada karşımıza çıkmaktadır. AFAD ile 5 yıllık muatabakat anlaşması imzalamış bulunan KHD'nin Türk Kızılay'ına Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine iletilmek üzere 23.721.559.55 TL'lik yardımda bulunduğu ifade edilmiştir" dedi.

Taşdemir yazılı açıklamasının devamında şunlara işaret etti;

"Bu açıklama, akıllara Sayın İdris Baluken'in TBMM Genel Kurulu'nda dönemin Ekonomi Bakanına Akçakale ve Karkamış Gümrük Kapılarındaki ihracat rakamlarının, bu kapıların Suriye sınırındaki bölgelerin IŞİD kontrolünde olduğu dönemde 7 kat artmış olduğuna dair beyanını akıllara getiriyor. Dönemin Ekonomi Bakanı Elitaş, sözkonusu ihracatın büyük bir kısmının Kızılay tarafından gönderildiği iddiasında bulunmuştu. Maalesef Kızılay, Suriye Savaşı ile birlikte, oradaki çetelere para aktarım aracı olarak sık sık gündem olan, "lekeli" bir kamu kurumu haline gelmiştir.

KHD'nin, niçin bizzat yetkisi olduğu halde kamplardaki ya da Türkiye'deki göçmenleri bırakıp Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunduğu ya da Suriye'de ayrı bir şubesi olmasına rağmen bu yardımı niçin Türkiye şubesi aracılığı ile yaptığı tartışmalıdır.

AKP Türkiye'nin tüm dünyada 'terörle işbirliği kuran ülke' olarak tanınır hale gelmesinin müsebbibidir."

 

Öne Çıkanlar