Kaya: Kayyım atanan belediyelerde, belediye meclisleri fiilen feshedildi

Kaya: Kayyım atanan belediyelerde, belediye meclisleri fiilen feshedildi
HDP Diyarbakır Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Sadrettin Kaya, kayyım atamasını ‘Gasp’ olarak nitelendirdi. Kayımın alacağı kararları yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Diyarbakır'ın Yenişehir ve Hazro, Şırnak’ın İdil ilçe belediyeleri ile Dersim’in Akpazar (Peri) belde belediyesine kayyım atanması ile kayyım atanan HDP’li belediye sayısı 20’ye çıktı. Kayyım atamasına tepkiler sürüyor.   Diyarbakır Yenişehir HDP İlçe örgütü, kayyım atamalarını protesto etmek amacıyla Ofis semti Sanat Sokağında basın açıklaması yaptı.  

Basın açıklamasına HDP Milletvekilleri, kayyım atanan Yenişehir ve Hazro ilçe belediyeleri eş başkanları ve meclis üyeleri katıldı. Açıklama yapılacağı Sanat Sokağında çok sayıda çevik kuvvet polisi konuşlandırıldı. Polis bölgede yoğun önlem aldı. Cadde başlarına TOMA ve zırhlı araçlar konuşlandırıldı.

KAYA: KAYYIM ATANAN BELEDİ SAYISI 26

Basın açıklamasını okuyan HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Sadrettin Kaya, kayyım atamasını "İrade gaspı" olarak nitelendirdi. Kayyım uygulamasının 31 Mart tan sonra 6 belediye eşbaşkanına mazbata verilmemesi ile başlatıldığını ifade eden Kaya, "Halkın iradesini tanımayan ve saygı duymayan bu zihniyet, son olarak Yenişehir, Hazro, İdil ve Akpazar belediyelerine  kayyım atamıştır. Bunlarla beraber 20 kayyım ve 6 tanede mazbata gaspı ile toplam 26 belediyeye kayyım atanmıştır. Kayyım uygulaması bu coğrafyada olağan rejim haline getirilmek isteniyor. Belediye eş başkanlıklarına kayyım atamaları dışında belediye ve il meclis üyelerine kendi hukuklarını da çiğneyerek kayyım atamaları yapılmıştır" dedi.

"BELEDİYE MECLİSİ FİİLEN FESHEDİLDİ"

İktidarın seçim yolu ile kazanamadığı belediyelere bu şekilde kayyım atadığını ifade eden Kaya, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: "Yaşananlar uzun süredir halk iradesine karşı geliştirilen siyasi darbenin devamıdır. Belediyelerimizin ve seçilmişlerimizin itibarlarını yok sayan bu uygulamalar bir an önce sona erdirilmelidir. Bizler, dün olduğu gibi bugün de iktidarın baskılarına ve politikalarına boyun eğmeyeceğiz ve mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Kayyım atanan tüm belediyelerde, belediye meclisleri fiilen feshedildiği için kayyım tüm kararları tek başına almaktadır. Bu da ülkede geliştirilmek istenen tek adam rejiminin yerel uygulamalarıdır.

"KAYYIMIN ALACAĞI KARARLARI YARGIYA TAŞIYACAĞIZ"

Buradan hareketle, kayyımın alacağı tüm kararlara ve fiilen uygulamaya sokacağı işlere dair ayrı ayrı suç duyurusunda bulunacağız. Halk iradesine yönelik gelişen bu saldırılara karşı tüm sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını ve diğer kurumları duyarlı olmaya davet ediyoruz.  Hukuka ve demokrasiye aykırı bu kararları kabul etmediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Bu atamalar iptal edilip, Belediye Eş Başkanlarımız görevlerine iade edilene  kadar haklı ve meşru mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz." 

Öne Çıkanlar