Kaya'ya verilen cezanın gerekçesi 'gizli tanık' ve kitapları

Kaya'ya verilen cezanın gerekçesi 'gizli tanık' ve kitapları
Van Büyükşehir Belediyesi'nin tutuklu eş başkanı Bekir Kaya'ya verilen 8 yıl 3 ay hapis cezasının gerekçesi açıklandı.

Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi'nin tutuklu eş başkanı Bekir Kaya'ya verilen 8 yıl 3 ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açıklanan gerekçeli kararda, Kaya'nın katıldığı yürüyüşler, Van Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'ne (VAN-DER) yapılan yardımlar, taziye ziyaretleri, bir gizli tanığın "Kandil'e çuvallarla para götürdüler" iddiası ve evinde bulunun kitaplar suç unsuru sayıldı.

YÜRÜYÜŞE KATILMAK SUÇ

Mahkeme kararında, Kaya'nın 'PKK-KCK'nin emir ve talimatları doğrultusunda aktif şekilde örgütsel faaliyetler yürüttüğü, örgütle tam bir fikir ve eylem birliği içerisine girerek organik bağ kurduğu' bu nedenle 'örgüt üyesi olmak' suçunu işlediği ileri sürüldü. Kaya'nın KCK sözleşmesine göre hareket ederek Yenimalle mezarlığında 'şehitlik' oluşturduğu yine Kaya'nın katılmış olduğu bir yürüyüşte 'PKK halktır halk burada', 'Bijî Serok Apo' sloganlarının atılması delil olarak sayıldı.

KİTAPLAR SUÇ OLDU

Kaya'nın evinin aranması sırasından el konulan ''Delila bir genç kadın', 'Gerillanın günlükleri'' isimli kitap ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'a ait ''Nasıl yaşamalı'' isimli kitapların bulunması gerekçeli karara dayanak yapıldı. Kaya'nın, Öcalan ile görüşülmesi için Diyarbakır'da yapılan açlık grevine katıldığını gösteren facebook fotoğrafı da suçlar arasında sayıldı.

GİZLİ TANIĞIN İDDİASI GEREKÇELİ KARARDA

Büyükşehir Belediye Başkanı Kaya için, "Çuvallarla Kandil'e para götürdü" diyen gizli tanığın ifadelerine de gerekçeli kararda yer verildi. Kaya, mahkemede gizli tanığın bu iddialarına "Ben çuvallarla bu paraları Kandil'e götürüyorsam demek ki devlet bitmiştir" ifadeleri ile tepki göstermişti. Ancak mahkeme W1321BAW kod isimli gizli tanığın, ''Büyükşehir Belediyesi'nde sürekli olarak çalışan taşeron işçiler ile kadrolu personelden para toplandığını biliyorum. Bu para veren şirketlerden mavi kent, personel alım şirketi ve hizmet alım taşeron firmalarıdır. Hizmet alım taşeron firmalarında çalışan personellerden yıllık 200 TL, ayrıca aylık 50 TL, mavi kent personel alım hizmetlerinde ise yıllık bin 500 TL ayrıca aylıkta 50 TL istiyorlar. Toplanan paralar elden herhangi bir banka işlemi görmeden çuvallar halinde PKK terör örgütünün dağ kadrosuna aktarıldığını biliyorum'' yönündeki ifadeleri Kaya'nın 'örgüte üye olma' suçu işlediğine kanaat olarak gösterildi.  

YOKSULLARA YAPILAN YARDIMLAR SUÇ OLDU

Yine GMK3319BA kodlu gizli tanığın KHK ile kapatılan Van Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'ne (VAN-DER) yapılan bağışların örgüte gönderildiğine ilişkin söylemleri de gerekçeli kararda yer aldı. Mahkeme, kentteki neredeyse tüm sivil toplum örgütlerinin yönetiminde yer aldığı derneğe gönderilen paranın örgütü aktarıldığı iddia ederek şu ifadelere yer verdi:

"Alınan bağışlar kapatılan Van Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'ne aktarılmak suretiyle terör örgütüne destek verdiğinin belirtildiği, belirtilen tevdi raporunun gizli tanık beyanlarını doğruladığı, bu bağlamda sanığın sorumlu olduğu Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan bir kısım işçilerin ücretlerinden Toplu İş Sözleşmesi kılıfı adı altında kesinti yaparak PKK/KCK silahlı terör örgütü ile irtibatlı olması nedeniyle kapatılan derneğe aktarım yapmak suretiyle yardım ettiğinin açık bir şekilde anlaşıldığı..."    

YARGITAY'IN BOZDUĞU CEZA DA GEREKÇE OLDU

Mahkeme kararının sonunda ise Bekir Kaya'ya daha önce 'örgüte üye olmak' suçundan ceza verildiği ama 'buna rağmen PKK ile olan bağını koparmadığı' gibi gerekçeler sıralarken, Kaya'ya verildiği ifade edilen ceza ise Yargıtay'ca bozularak yerel mahkemeye gönderilmişti. Mahkeme kararının devamında Kaya'nın süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gösterecek şekilde eylemlerine devam ettiği ifadeleri de gerekçeli kararda yer aldı.

Mahkeme gerekçeli kararında verilen cezayı ise şu şekilde açıkladı; "Sanığın silahlı terör örgütü üyeliği suçundan daha önce mahkum olmasına rağmen, örgütle organik bağını koparmayışı ve eylemlerine devam etmesi, sanığın suça konu eylemleri işleyiş şekli, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, sanığın suç kastının yoğunluğu dikkate alınarak alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle sanığın 5 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir. Sanığın daha önce terör suçundan cezalandırılmış olması nedeniyle, cezasından yarı oranında artırım yapılarak 7 yıl 15 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir." (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar