Kayyım atanan belediye sayısı 20’ye yükseldi: Belediyeye girişler engellendi

Kayyım atanan belediye sayısı 20’ye yükseldi: Belediyeye girişler engellendi
Diyarbakır’ın Yenişehir ve Hazro, Şırnak’ın İdil ilçeleri ile Dersim’in Akpazar belde belediyelerine kayyım atandı. Kayyım atanan HDP’li belediye sayısı ise 20’ye yükselmiş oldu.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde olan belediyelere kayyım atamaları sürüyor. Diyarbakır'ın Yenişehir ve Hazro, Şırnak’ın İdil ve Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar (Peri) belde belediyesi eşbaşkanları İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden uzaklaştırılarak yerlerine kayyım atandı. Daha önce Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyelerinin de aralarında bulunduğu HDP’nin 16 belediyesine kayyım atanmıştı. Yeni kayyım atamalarıyla bu sayı 20’ye çıktı

Kayyım atanan belediyelerden Diyarbakır Merkez Yenişehir İlçe Belediyesinin etrafı polis tarafından bariyerlerle kapatıldı. Belediye hizmet binasının etrafında TOMA, zırhlı araç konuşlandırıldı. Belediyeye çıkan cadde trafiğe kapatıldı.  Sabah erken saatlerde belediye binasına giren polisler belediye binasında arama yatı. Belediyeye giden Meclis üyeleri içeriye alınmadı.

ALÖKMEN: DEMOKRASİ İŞLİYORMUŞ GİBİ YAPMAKTAN VAZGEÇMEK GEREKİYOR

HDP Diyarbakır İl Örgütü Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık ve Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz’de belediyenin önünde geçerek belediye meclis üyeleri ile birlikte bekleyişe geçti.  HDP Diyarbakır İl Örgütü Eşbaşkanı Hülya Alökmen, kısa bir açıklama yaptı. Kayyım atamasına tepki gösteren Alökmen, "Bu ülkede demokrasi işliyormuş gibi yapmaktan vazgeçmek gerekiyor" dedi. İktidarın kendine muhalif olanları hedef aldığını ifade eden Alökmen, "İktidara karşı seslerini yükseltenler yalan yanlış yöntemlerle derdest ediliyorlar. HDP olarak barış içinde herkesin kendi rengini ifade edebilmesi için, daha iyi şartlarda demokrasi ortamı oluşsun diye bir ülke mücadelesi yürütüyoruz. Görünen o ki iktidar bu mücadelemizi engellemeye çalışıyor. Çocuklarımıza iyi bir gelecek ve ülke bırakmak için mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu.

POLİS BELEDİYEYE GİRİŞLERE İZİN VERMEDİ

Belediye önünde bekleyen polislerin, Alökmen’in konuşmasını engelleme gerişimi üzerine kısa süreli tartışma yaşandı. Alökmen ve belediye meclis üyeleri polisin bu tutumuna tepki gösterdi. Belediye önünde uzun bekleyişin ardından meçli üyeleri içeriye girmek istedi. Belediyeye girişlere izin vermeyeceğini belirten polis, "belediyede güvenlik tedbiri uygulanıyor" diyerek girişlere izin vermedi. Belediye içerisinde büyükşehir belediyesinin yöneticilerinin olduğunu ifade eden polis, emniyet tedbirinin nasıl uygulanacağı koordine edildikten sonra bilgi verileceğini söyledi. Ancak girişlere izin vermedi.

KAYYIM ATAMA GEREKÇESİ AÇILAN SORUŞTRUMALAR

Diyarbakır Valiliği, kayyım atamasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.  Valilik, Yenişehir Belediye Eşbaşkanı Belgin Diken ve Hazro Belediye Eşbaşkanı Ahmet Çevik hakkında  "örgüt üyeliği" suçlamasıyla haklarında açılan ikişer soruşturma dosyasını kayyım atamasına gerekçe gösterdi.

KAYYIM GEREKÇESİ DEVAM EDEN SORUŞTURMALAR

Kayyım atanan diğer bir belediye Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar (Perî) Belde Belediyesiydi. İçişleri Bakanlığı Eşbaşkan Orhan Çelebi’yi görevden uzaklaştırarak yerine kayyım atadı. Valilik, Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi hakkında örgüt propagandası yapmak suçundan açılan soruşturmaları gerekçe gösterdi. Valilik, Mazgirt Kaymakamı Menderes Topçuoğlu’nun Akpazar Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiğini duyurdu.

BELEDİYEYE GİRİŞLER ENGELLENDİ

Kayyım atamasının ardından aralarında HDP Milletvekili Dilşat Canbaz, Belediye Eşbaşkanları Songül Doğan ve Orhan Çelebi, HDP Dersim İl Eş Başkanı Hıdır Çiçek’inde bulunduğu grup belediyeye gitmek istedi. Belediye hizmet binasınınım etrafını kapatan askerler, belediyeye girişlere izin vermedi. Bunun üzerine HDP’liler ile askerler arasında tartışma yaşandı.

SEÇİLMİŞLER OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI

Kayyım atamasına tepki gösteren Belediye Eşbaşkan Orhan Çelebi, meclis üyeleri ile birlikte oturma eylemi başlattı.  Çelebi, eylemi "Belediye Eş Başkanları ve Meclis üyeleri olarak belediye önünde oturma eylemindeyiz" sözleri ile sosyal medya hesabından duyurdu. 

 

MAÇOĞLU: HALK KENDİ BELEDİYE BAŞKANINA SAHİP ÇIKACAK

Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu’da Akpazar beldesine geçerek belediye oturma eylemi yapan seçilmişlerine destek ziyaretinde bulundu. Kayyım atamasına tepki gösteren Maçoğlu, kayyım kararının siyasi olduğunu söyledi.  Görevden uzaklaştırılan başkanlara bildirilmiş herhangi bir mahkeme kararının olmadığını ifade eden Maçoğlu, "Bu hukuksuzluktur.  Halkın iradesine el koymadır. Biz Diyarbakır, Mardin ve Van’da olduğu gibi halkın iradesine sahip çıkacağız. Bu böyle sürmeyecek. Bu halk kendi belediye başkanına sahip çıkacak ve yanında duracaktır" dedi.

Kayyım atamasını protesto ettiklerini ifade eden Eşbaşkan Çelebi, verdiği destekten dolayı Maçoğlu’na teşekkür etti.  Belediye önünde başlatılan oturma eylemi sürüyor.

Öne Çıkanlar