Le Monde: Muhalefete vurulmuş yeni bir darbe

Le Monde: Muhalefete vurulmuş yeni bir darbe
HDP’li 3 büyükşehir belediyesine kayyım atanması Euronews 'Siyasi temizlik' olarak görürken, Le Monde 'Muhalefete yeni bir darbe' ifadelerini kullandı.

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyım atanması dünya basınında geniş yer buldu.

EURONEWS: SİYASİ TEMİZLİK 

Birçok dilde yayın yapan Euronews’in haberinde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın "17 Ağustos 1999 depremi nasıl Türkiye tarihi açısından bir not düştüyse, bu da Türkiye siyaseti ve demokrasi değerleri açısından 19 Ağustos depremidir" sözlerine yer verildi.

Operasyonlar sonucu yüzlerce HDP’linin gözaltına alınmasına ilişkin "siyasi temizlik" ifadesinin kullanıldığı haberde, kayyumlara karşı Diyarbakır’da yapılan eylemlere dikkat çekildi. HDP’nin 31 Mart seçimlerinde kazandığı 6 ilçede belediye eş başkanlarına mazbatalarının verilmediği hatırlatılan haberde, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlatılan tasfiyelerin Kürtleri de vurduğuna işaret edildi.

TAZ: İSTANBUL SEÇİMLERİ NEDENİYLE GERİ PLANA İTİLMİŞTİ

Almanya’da yayınlanan Tageszeitung (TAZ) gazetesinde, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden önce bizzat "politikalarına karşı çıkan siyasetçilerin" seçilmeleri halinde görevden alınacaklarını ilan ettiği hatırlatıldı. Bu konunun yenilenen İstanbul seçimleri nedeniyle arka plana itildiği vurgulanan haberde, kayyumların çok önceden planlandığı gerçeğine işaret edildi.

LE MONDE: MUHALEFETE YENİ BİR DARBE

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde da, "Türkiye’de baskılar" başlığıyla verilen haberde, kayyum operasyonlarının "Türkiye’de muhalefete vurulmuş yeni bir darbe" olduğunun altı çizildi. Görevden almaların seçimlerden 5 ay bile geçmeden gerçekleştiği kaydedilen haberde, HDP’nin özellikle 2016’dan bu yana büyük bir baskıyla karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Le Monde haberinde, kayyumlara karşı CHP’nin yanı sıra AKP içinden dahi tepkilerin geldiği belirtilirken, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin gözaltına alınan hiç kimsenin suç işlemediğine dair sözleri paylaşıldı.

NZZ: KÜRTLER 31 MART’TA GÖSTERMİŞTİ

İsviçre’de yayınlanan Neue Zürcher Zeitung (NZZ) gazetesinde Inga Rogg imzalı geniş haberde ise, kayyum operasyonlarının 15 Temmuz sonrasındaki geniş tasfiyeleri hatırlattığına dikkat çekildi.

AKP lideri Erdoğan’ın önünde seçim olmaması nedeniyle Kürt sorunu konusunda farklı bir yol izleyebileceği ihtimalinin doğduğu savunulan haberde, PKK Lideri Abdullah Öcalan’la yıllar sonra görüşülmesine izin verilmesinin bu yönlü spekülasyonları güçlendirdiği hatırlatıldı.

Haberde, "Erdoğan, şimdiki darbesiyle barışçıl bir çözümde çıkarı olmadığını açıkça gösteriyor. Ayrıca daha ziyade baskı ve şiddetle Kürtleri diz çökmeye zorlayabileceğine inanıyor. Kürtler, bu yolun başarı getirmeyeceğini 31 Mart’taki yerel seçimlerde açıkça göstermişlerdi" yorumu yapıldı.

DIE PRESSE: UZUN SÜREDİR PLANLANMIŞ

Avusturya’nın önde gelen gazetesi Die Presse’nin kayyum sonrası Diyarbakır’da halka yönelik polis müdahalesinde çekilen bir fotoğrafla okuyucularına taşıdığı haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’ye karşı tonu sertleştirerek, eşbaşkanları görevden aldırdığı vurgulandı.

Sabah saatlerinden itibaren üç büyük kentte belediyelere yüzlerce polisle baskınların düzenlendiği kaydedilen haberde, "Polis operasyonlarının çapı ve koordinasyonu, Kürt siyasetçilere yönelik bu darbenin uzun süredir planlandığını gösteriyor" yorumu yapıldı.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar