Kaz Dağlarında altın arayan Alamosgold'un ruhsatı yenilenmedi

Kaz Dağlarında altın arayan Alamosgold'un ruhsatı yenilenmedi
Kaz Dağları'nda altın ve gümüş madeni arayan Kirazlı Altın Madeni’nin 13 Ekim 2019 itibarıyla sona eren işletme ruhsatı uzatılmadı. Şirket, inşaat faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Kazdağları'nda doğayı talan ederek altın arama faaliyetinde bulunan Kanada merkezli Alamos Gold Firmasına ait Kirazlı Altın Madeni’nin 13 Ekim 2019 itibarıyla sona eren işletme ruhsatı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından uzatılmadı.

Alamos Gold şirketinin resmi web sayfasında bugün yayımlanan açıklamada, ruhsat yenilenmesi için tüm resmi işlemlerin yerine getirildiği ancak ruhsatın yenilenmediği belirtilerek ruhsat yenilenene kadar inşaat faaliyetlerinin durdurulduğu belirtildi.

Evrensel'den Özer Akdemirin aktardığı bilgiye göre, sosyal medyada proje hakkında yanlış bilgilerin dolaştığını iddia eden şirket, "Proje hakkında doğru bilgileri paylaşmaya ve Kirazlı projesiyle ilgili protestolara ve sosyal medya yanlışlıklarına yol açan yanlış bilgileri bertaraf etmeye devam ediyoruz" ifadeleri kullandı.

ŞİRKET MADEN AÇILIŞININ 2021'DE YAPILACAĞINI DUYURDU

Kaz Dağları'ndaki projeyi yürüten Doğu Biga Madencilik'in Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Kirazlı Altın Madeni Projesi'nin 2021 yılında faaliyete geçeceği yazarken şirketin web sitesinde, ilk üretimi 2020 yılının ikinci yarısında yapmayı hedefledikleri belirtiliyor. 

 

 

'ONLAR BURADAN GİDENE KADAR KAZ DAĞLARINI TER ETMEYECEĞİZ'

"2021’e kadar şirketin ve taşeron firmaların sürdüreceği her ön çalışma niteliğindeki işlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz" diyen Kaz Dağları Dayanışması, "Bu kazanım, 81 gündür zor şartlara, provokasyonlara, yıldırmalara rağmen 7/24 sürdürmekte ısrar ettiğimiz nöbet ve kamuoyu desteği sayesindedir. Mücadelemiz ve gece-gündüz nöbetimiz hız kesmeden devam edecektir. Projeyi iptal ettirene, onlar buradan gidene kadar biz Kaz Dağları’nı terk etmiyoruz. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!" ifadesini kullandı.

 

 

EKOLOJİ BİRLİĞİ: ALAN ARTIK MADENCİLERİN DEĞİL SİNCAPLARINDIR

Konuya dair açıklama yapan Ekoloji Birliği, "Bu durumda, Kirazlı Ruhsat Alanı artık madencilerin değil, sincaplarındır. Alamos Gold artık orada bir saniye bile duramaz. Güvenlik kulübelerini ve görevlilerini alarak acilen alanı boşaltmalıdır. Aksi takdirde işgalci konumda olacaktır.

Çanakkale Valiliği’ni ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nı acilen alanı boşalttırıp teslim almaya, mahkemelerimizi de alan ile ilgili durum tespiti ve yaratılan doğa tahribatının sorumluları hakkında yasal işlem yapmaya çağırıyoruz. 

Bizler, konunun yasal anlamda da takipçisi olacağız.  Alamos Gold, İşletme Ruhsatın Yok, Kirazlı’yı Acilen Terket!" ifadelerini kullandı.

 

 

AKP 'AĞAÇ KATLİAMI YOK' DEDİ

AKP Çanakkale Milletvekili ve Grup Başkanvekili Bülent Turan ise "Orada ağaç katliamı olduğu iddiasını doğru bulmuyorum. Troya’dan beri altın madeni konusu o bölgede hep oldu. 10 sene önce verilen bir ÇED raporu var. Alan genişlemiş değil, ağaç sayısının değişmesi ağacın etrafındaki filizlerin büyümesine bağlı bir yaklaşım. Çanakkale’de maden varsa bu tüm millet için bir değerdir, çıkarılması görevdir, hatta geç kalınmıştır" diyerek altın araması ve ağaç kesimini, savundu.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar