Kazdağları maden ve santrallerle kuşatılıyor

Kazdağları maden ve santrallerle kuşatılıyor
Kazdağları, ovada termik santral, eteklerde madencilik, zirvede ise rüzgar enerjisi tribünlerinin tahribatıyla kuşatılıyor.

Dünyanın akciğeri olan ekvatoral yağmur ormanlarından sonra oksijen oranı en fazla yerlerden biri olan Kazdağları, termik santraller, rüzgar enerjisi santralleri ve madencilik faaliyetlerinin yarattığı tahribatla kuşatılmış durumda.

Balıkesir Havran ilçesi Eybek dağına yapımı planlanan 75 rüzgar enerjisi santrali (RES) tribünü, Kazdağı Milli Parkı ve Kazdağı Göknarı Tabiat Koruma Alanı sınırında yer alıyor.

Polat Enerji Sanayi A.Ş. tarafından Duygu RES adıyla yapımı planlanan RES projesiyle Kazdağlarına 75 RES tribününü dikilecek.

Evrensel gazetesinden Özer Akdemir'in haberine göre, EPDK tarafından geçtiğimiz Haziran ayında ön lisans verilen proje için ÇED süreci başlatıldı. Şirketin ÇED başvuru dosyasında iki direği Çanakkale, diğerleri ise Balıkesir il sınırları içerisinde yapılacak olan RES'lerin 9 ay da inşaatının biteceği dile getiriliyor. Duygu RES'in ön lisans sahası toplam 13.836 ha'lık bir alanı kapsıyor. Bir tribünün kapladığı alan ise yaklaşık 1.520 metrekare. Proje kapsamında 3.249 metrekare alanı kaplayacak bir de şalt sahası yapılacak.

RES TRİBÜNLERİ ORMAN, MERA VE TARIM ARAZİLERİNE DİKİLECEK

Projenin ön lisans sınırları içerisinde yer alan araziler orman, mera ve tarım arazilerinden oluşuyor. Şirket orman ve mera arazilerini ilgili bakanlıklardan kiralama, tarım arazilerini ise kamulaştırma yoluyla projeye dahil etmeyi amaçlıyor. Proje alanı Edremit Yaşyer köyüne 2.250, Hacıarslanlar köyüne 3100, Havran Fazlıca Köyüne 2550 ve Havran Tarlabaşı köyüne 2400 metre uzaklıkta yer almakta. Bu kadar yoğun bir RES sahasının yerleşim yerlerine bu kadar yakın mesafelerde yaratacağı etkiler yöre köylülerini şimdiden endişeye sevk etmiş durumda.

Öne Çıkanlar