'Kendi koyduğu kanunu bile uygulamayan bir anlayış ile karşı karşıyayız'

'Kendi koyduğu kanunu bile uygulamayan bir anlayış ile karşı karşıyayız'
'Artı Buluşmaları' Fransa'nın Lyon kentindeydi. Basına yönelik baskıların tartışıldığı etkinlikte, AKP döneminde gazetecilere uygulanan baskılara vurgu yapıldı.

ARTI GERÇEK- Basın özgürlüğü'nün ve Türkiye'deki basına yönelik baskıların tartışıldığı 'Artı Buluşmaları’nın dördüncüsü Fransa’nın Lyon kentinde düzenlendi.

Lion Alevi Kültür Merkezi’nde düzenlenen buluşmaya, Artı TV Genel Yayın Yönetmeni Celal Başlangıç, Artı Gerçek yazarı Ragıp Duran ve Artı TV sunucusu Ezo Özel konuşmacı olarak katıldı.

'GAZETECİLİK HİÇ BİR ZAMAN ÖZGÜR OLMADI'

‘Türkiye’de basın özgürlüğü ve insan hakları’ konulu sinevizyon gösterisinin yapıldığı etkinlikte basın ve ifade özgürlüğünün üzerindeki baskılara dikkat çekildi.

Artı TV Yayın Yönetmeni Celal Başlangıç yaptığı konuşmada, AKP döneminde gazetecilere uygulanan baskılara vurgu yaptı:

"Türkiye’de gazetecilik hiçbir zaman tam anlamıyla özgür olmadı. Oysa şimdi kendi koyduğu kanunu bile uygulamayan bir iktidar anlayışı ile karşı karşıyayız."

'YANDAŞ MEDYA İKİNCİ MAHMUT DÖNEMİNDEN FARKSIZ'

Gazeteci Ragıp Duran basın üzerindeki baskıyı tarihsel örnekler üzerinden açıkladı:

"Gazete ve matbaa, bir takım fikirlerin yayılmasına hizmet ettiği için her zaman iktidarlar tarafından tehlikeli olarak görülmüş. Türkiye’de ilk günlük gazete 1831 yılında ikinci Mahmut döneminde çıkarılmış. İkinci Mahmut’un ‘bu gazeteyi niye çıkardım’ diye ferman gibi bir açıklaması var; ‘Ben bu gazeteyi çıkardım ki benim kullarım sarayın faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olsun.’ Bugün de hükümete yandaş medyaya baktığınızda çok fazla farkı yok."

'HERKESİN SESİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Atı TV sunucusu Ezo Özer de yaptığı konuşmada tarafsız yayın ilkelerine dikkat çekerken Artı TV’nin gündeme getirdiği olayları hatırlattı:

"Her kesime seslenmeye çalışıyoruz, herkesin sesini duyurmaya çalışıyoruz. KHK ile işinden edilmiş bir hakemin de sözünü ekranlarınıza getirmeye çalışıyoruz, Tahir Elçi’nin her hafta yapılan anmasından, Roboskili ailelerin adalet arayışlarını da."

Artı TV Buluşmaları’nın bir hafta sonraki durağı İsviçre olacak. Artı Gerçek yazarları, Artı TV programcıları 16 Şubat’ta başkent Bern’de 17 Şubat’ta Fransa’nın Mulhouse kentinde izleyici ve okurlarıyla buluşacak. Etkinlik Nisan ayının sonuna kadar devam edecek.

Öne Çıkanlar