KESK: Demokrasiye darbe kabul edilmez

KESK: Demokrasiye darbe kabul edilmez
Kayyım atamalarına tepkiler sürüyor. Diyarbakır’da basın açıklaması yapan KESK Şubeler Platformu, kayyım sistemini “demokrasi ve hukuku ayaklar altına alan bir uygulama” olduğunu söyledi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde 3 büyükşehir 5 il, 45 ilçe ve 12 belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı. Diyarbakır, Van ev Mardin büyükşehir beleyenleri ile başlayan kayyım atamaları sürüyor. En son bugün Mardin'in Savur, Derik ve Mazıdağı belediyeleri ile Urfa'nın Suruç ilçe Belediyesi'ne kayyum atandı.  En son kayyım atamaları ile HDP’nin seçimde kazandığı 69 belediyeden 24'üne kayyum atanmış oldu. Kayyım atamalarına tepkiler sürüyor.

KESK’TEN "DEMOKRASİYE DARBE KABUL EDİLMEZ" EYLEMİ

KESK Şubeler Platformu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Genel Başkanı Erdal Bozkurt, KESK'e bağlı sendika üyelerinin katılımı ile Diyarbakır Ofis Semti, Sanat Sokağı’nda "Demokrasiye Darbe Kabul Edilmez" sloganı ile basın açıklaması yaptı. Açıklama yapılacak olan bölgede polis yoğun önlem aldı. Alana çıkan yollarda TOMA, Zırhlı araç ve çok sayıda çevik kuvvet polisi konuşlandırıldı.

"KAYYIM ATAMALARI MEŞRU DEĞİLDİR"

Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, kayyım atamasını "halk iradesine yapılan müdahale" olarak nitelendirerek bu uygulamayı kabul etmeyeceklerini söyledi. Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyelerine el konulmasıyla başlayan sürecin neredeyse her hafta yeni bir belediye ile devam ettiğini hatırlatan Bozkurt, "Bu demokrasi ve hukuku ayaklar altına alan bir uygulamadır. 31 Mart yerel seçimlerde aldığı ağır yenilginin intikamını alırcasına, seçilmişler nezdinde onları seçen halkı cezalandırmayı hedefleyen bu antidemokratik ve hukuksuz süreç kapsamında şimdiye kadar 24 belediye hiçbir yargı kararı olmaksızın, sadece İçişleri Bakanlığı talimatıyla kayyım atanarak el konuşmuştur. Bu gaspa kılıf olsun diye de uydurma gerekçelerle yalan ifadelerle 19 belediye eş başkanı tutuklanmıştır. Daha 8 ay önce aday olmaları önünde hukuki engel olmayan, halkın önemli desteği ile seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmalarına dair yapılan açıklamaların hiçbir haklı gerekçesi yoktur" dedi.

Bozkurt, kayyım atamasının meşru olmadığını söyledi.  Kayyımların seçimle gelmedikleri için halka karşı herhangi bir sorumluluk duymadığını ifade eden Bozkurt, "Merkezden atanan kayyım yöntemleri geçmişte yaptıkları gibi, bugün de belediyelerin olanaklarını kendilerine makam odalarından küçük saraylar yapma,  AKP teşkilatları ile yandaş örgütlemelerine rant dağıtmak için kullandırmaya devam edecektir" diye anlattı.

"ÜYELERİMİZ TEHDİT EDİLİYOR"

Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Bozkurt, kayyım atamalarından sonra işten atılan işçilere de değindi. Bir önceki kayyım döneminden bu yana,  bin 500’ün üzerinde üyelerinin işeten atıldığını ifade eden Bozkurt, şunları söyledi: "Önceki kayyım döneminde olduğu gibi, yeni atanan kayyımlar da öncelikle sendikamızı ve üyelerimizi hedef almıştır. Hiçbir hukuki gerekçe olmadan 43 üyemiz açığa alınmış, imzaladığımız toplu sözleşmeler ise ya uygulanmamaya başlanmıştır. Kayyım atanan hemen hemen tüm belediyelerde üyelerimiz yönetim tarafından tehdit edilerek sendikamızdan istifa etmeye, yada yandaş sendikalara üye olmaya zorlanmaktadır.

"YEREL YÖNETİMLERE DOKUNMAYIN"

Tüm Bel-Sen olarak, hem kayyım atamalarını hem de belediyelerin yetki ve gelirlerini gasp etme amaçlı girişimleri, yerel seçimle ortaya çıkan halk iradesinin yok sayılması olarak görüyor, demokratik ve meşru bulmuyoruz. Hükümete hatırlatıyoruz. Talana ve sömürüye odaklı ekonomi politikalarıyla nede halkın iradesini gasp etmesine yönelik kayyım darbenizle bu halkı teslim alamaz, ülkeyi bu biçimle yönetemezsiniz. Demokratik işleyişi yerle bir edip, demokrasiye olan inanca darbe vurarak ülkeyi geri dönülmez bir kaosa sürükleyecek uygulamalardan vaz geçin. Demokrasinin kaleleri ve halkın nefes alma kanalları olan yerel yönetimlere dokunmayın."

"AKP ÜLKEYİ SENDİKASIZLAŞTIRMAK İSTİYOR"

Bozkurt’un ardından söz alan KESK Eşgenel Başkanı Mehmet Bozgeyik’in de gündeminde kayyım atamaları, hükümetin politikaları ve baskılar vardı. AKP’nin ülkeyi sendikasızlaştırma politikası uyguladığını ifade eden Bozkurt, "AKP’nin bu politikalarına karşı demokrasi mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi.

"ÜLKE AKP VESAYETİ İLE KARŞI KARŞIYA KALDI"

Bozgeyik, AKP’nin iktidara gelemden önceki vaatleri ile şimdi uyguladığı politikalar arasında çelişki olduğunu söyledi. AKP’nin iktidara geldiği dönemde vesayete karşı olduğunu açıkladığını hatırlatan Bozgeyik, şunları söyledi: "15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL süreci,  çıkarılan 36 KHK ile gördük ki Türkiye AKP vesayeti ile karşı karşıya kamıştır. O günden bu yana AKP’nin politikalarına biat etmeyen, sesini yükselten herkese karşı baskılar uygulamıştır.  Bu ülkede barış isteyen barış akademisyeneler çocuklar ölmesin diyen Ayşe Öğretmen cezalandırmak istenmiştir. Halkların bir arada yaşaması için mücadele eden üyelerimiz hedef seçilmiş, hukuksuz herhangi bir soruşturmaya tabı tutulmadan işlerinden edilmiştir. Kayyım sistemi uygulanarak halk iradesi baskı altına alınmıştır."

AKP’nin baskıcı politikalarının kayyım sistemi ile devam ettiğini belirten Bozgeyik, iktidara bu politikalardan derhal vaz geçme çağrısı yaptı. Bu baskıların kendilerini yıldırmayacağını ifade eden Bozgeyik, kayyım atanan belediyelerde işten çıkarılan arkadaşlarının işlerine iade edilmesini istedi.

Öne Çıkanlar