KESK Eş Genel Başkanı: Hükümet ve Memur Sen önceden anlaşıyor

KESK Eş Genel Başkanı: Hükümet ve Memur Sen önceden anlaşıyor
5 milyon emekçiyi ilgilendiren kamuda toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos'ta başlayacak. KESK, 'yüzde'lik değil, yoksulluk sınırı üzerinde ücret istiyor.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - 3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon emeklinin gözü kulağı 1 Ağustos'ta kurulacak Toplu Sözleşme masasında. 2020-2021 yıllarını kapsayacak olan Toplu Sözleşme görüşmeleri ekonomik kriz koşullarında gerçekleştirilecek. KESK, yoksulluk sınırına göre bir ücret artışı talep ediyor. Ancak ücretten önce birinci talep; KHK ile ihraç edilen emekçilerin işlerine iade edilmesi.

Taleplerine ve mücadele programlarına dair Artı Gerçek'e konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, 5 milyon kişiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin 1 Ağustos'ta başlayacağını hatırlattı.

Ekonomik kriz koşullarında bu sürece girildiğine dikkat çeken Bozgeyik, "ABD ile yaşanan S-400 krizi ekonomiyi doğrudan etkileyecek. Giderek artan işsizlik rakamları ile karşı karşıyayız. Geniş tanımlı işsizlik 7 milyona yakın. Yoksulluk sınırı altında çalışan 12 milyona yakın asgari ücretli var. Doğal olarak hükümetin bu toplu sözleşme sürecinde taleplerimizi karşılayacak bir gündemle masaya gelmeyeceği ortada" dedi.

Bozgeyik, aynı zamanda görüşmelerin demokratik olmayan bir ortamda yapılacağını ifade etti. 2017 yılındaki görüşmelerde 'OHAL'de demokratik bir toplu sözleşme olmaz' diyerek masaya oturmadıklarını ve taleplerini sokakta dile getirdiklerini hatırlatan Bozgeyik, OHAL'in fiili olarak devam ettiğini söyledi. "Çalışma hakkımıza yönelik yoğun hak ihlalleri devam ediyor. İhraç edilen 4 bin 500'e yakın üyemiz işlerine iade edilmedi, barış akademisyenleri hapse atıldı, davaları sürüyor. Düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik yoğun hak ihlalleri yaşanıyor" diyen Bozgeyik, ekonomik kriz ve fiili OHAL koşullarında hükümetin kamu işçisine sunduğu yüzde 5+4'lük teklifin üzerine çıkmayacağı kanaatinde.

YOKSULLUK ENDEKSİ ESAS ALINMALI

Ancak kendi taleplerinin yüzde 5 ya da 10’luk bir artış olmadığını dile getiren Bozgeyik, "KESK olarak yüzde 5'lik, yüzde 10'luk bir artıştan çok yoksulluk endeksinin esas alınmasını, temel ücretlerimizin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını talep edeceğiz" dedi.

Yoksulluk sınırının yaklaşık 6 bin 700 olduğuna dikkat çeken KESK Eş Genel Başkanı, 'yüzde'lik bir artışın enflasyon karşısında reel ücretlerdeki erimeyi ortadan kaldırmayacağını söyledi.

Masada ücretin yanı sıra birinci olarak KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iadesini talep edeceklerini belirten Bozgeyik, yanı sıra grev hakkını yok sayan 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun değiştirilmesini istediklerini dile getirdi.

HÜKÜMET VE MEMUR SEN ÖNCEDEN ANLAŞIYOR

Toplu sözleşme düzenini eleştiren Bozgeyik, bunun sadece 'toplu görüşme' olduğunu söyledi. Bozgeyik, görüşmelerde sadece, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'bizi zor durumda bırakmaz' dediği Memur Sen'in imza yetkisi olduğunu hatırlatarak, Memur Sen ve hükümetin önceden anlaştığını savundu.

Toplu sözleşme sürecinde uzlaşmazlık ortaya çıktığında hakem kurulunun verdiği kararın esas alındığını ve kararın yargıya taşınamadığını da hatırlatan Bozgeyik, görüşmelerde yine grevli toplu sözleşme taleplerini dile getireceklerini ifade etti.

Mehmet Bozgeyik, ayrıca 3600 ek gösterge, Emeklilikte Yaşa Takılanlar, kadın emekçiler için toplumsal cinsiyet eşitliğinin esas alınması, tüm kamu kurumlarında ücretsiz kreş, atamalarda kayırmacılığın ortadan kaldırılması, güvencesiz çalışmanın yasaklanması ve kalıcı kadrolu çalışmanı esas alınması taleplerinin de masada olacağını söyledi.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDAN ANKARA'YA YÜRÜYÜŞ

2017'de imzalanmasına rağmen ücret dışındaki birçok talebin yerine getirilmediğini ve bu durumun yargıya da taşınamadığını vurgulayan Bozgeyik, mücadele programları hakkında da bilgi verdi.

Buna göre, KESK üyeleri 81 ilde stantlar ve çadırlar kurarak taleplerini kamuoyu ile paylaşacak. 25 Temmuz'da Van, İstanbul, İzmir ve Artvin'den otobüslerle yola çıkacak olan KESK yöneticileri, yol güzergâhındaki illerde basın açıklamaları yapacak, 1 Ağustos'ta Ankara'da olacak. Görüşmeler başlamadan önce basın açıklaması yapacak.

Talepleri kabul edilmeden sözleşmenin bağıtlanması durumunda yeni bir mücadele programı belirleyeceklerini söyleyen KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik, "Herkesi duyarlı olmaya, kendi hakları için mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar