Kamu emekçileri ülke genelinde iş bıraktı

Kamu emekçileri ülke genelinde iş bıraktı
KESK üyesi kamu emekçileri, 'Sefalet ücretine hayır, güvenceli iş istiyoruz' diyerek tüm Türkiye'de bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 3 milyon kamu çalışanı ile 2 milyon kamu emeklisini ilgilendiren 5'inci dönem Toplu İş Sözleşmesi'nin (TİS) Hakem Kuruluna bırakılmasına karşı bugün Türkiye genelinde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Emekçiler, "İnsanca bir yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek istiyoruz" dedi.

İş bırakma eylemiyle birlikte birçok kentte yapılan açıklamalara çeşitli sendikalar, siyasi partiler ve milletvekilleri de destek verdi. Yapılan açıklamalarda, açlık sınırının 2 bin 100, yoksulluk sınırının 6 bin 800 TL’yi aştığı hatırlatılarak, hükümetin emekçilere sefalet, yoksulluk ve güvencesizlik dayattığı dile getirildi.

ANKARA'DA POLİS KAMU EMEKÇİLERİNİN PANKARTINI YIRTTI

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre KESK'liler, Ankara'da Sakarya Caddesi'nde bir araya geldi. Kitlenin burada basın açıklaması yapmasına izin vermeyen polis taşınan pankartı yırttı. Polis müdahalesi üzerine KESK'liler, sloganlarla Mitatpaşa Caddesi'nde bulunan Eğitim Sen binası önüne yürüdü. Burada açıklama yapan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nusret Sulkalar, "Adı üzerinde taraflar arasında hakemlik görevi yapmak için görevlendirilen bir kurulun tarafsız olması şarttır. Ancak mevcut yasalara göre toplu sözleşmede taraf olan hükümet tarafsız olması gereken, Hakem Kurulu üyelerinin çoğunluğunu belirlemektedir. Böyle bir Hakem Kurulundan kamu emekçilerinin lehine bir karar çıkmasını beklemek çok zordur" dedi.

'MEMUR SEN'iN TUTUMU İKİ YÜZLÜ'

KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz ise polis müdahalesine tepki göstererek, "Kullandığımız en demokratik hakkın, hukuksuzca engellenmesine izin vermeyeceğiz. Hakem Heyetinde bugün 4'üncü gününde olan görüşme yarın sonlanacak. MEMUR-SEN'in orada 4 gün boyunca ne kadar iki yüzlü ve iktidar yanlısı tutum aldığına tanık olduk. Bu görüşmelerin hiçbir resmi niteliği yoktur. Burada ve bulunduğumuz her yerde bu iki yüzlü tutumu teşhir edeceğiz. Emeğimizi, alın terimizi alana kadar mücadelemiz bitmeyecek. Herkesi KESK çatısı altında örgütlenmeye çağırıyoruz" dedi. 

HÜKÜMET SEFALET TEKLİF ETTİ'

İş bırakma eyleminin bir diğer adresi de İstanbul'du. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi üyeleri Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi. Eylemde açıklama yapan SES Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Temsilcisi Fadime Kavak, 1 Ağustos'ta başlayan TİS görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını hatırlatarak, "Enflasyonunun yüzde 30'u bulduğu koşullarda hükümet 3 milyon kamu emekçisine 2 milyon emekliye aileleri ile birlikte 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet yoksulluk güvencesizlik teklif etmiştir" dedi.

İş bırakan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi emekçiler de Haydarpaşa Garı önünde bir araya geldi. Gara 'Bu iş yerinde grev var' pankartı asıldı.

'DANIŞIKLI DÖVÜŞLE TOP HAKEM KURULUNA ATILDI'

Diyarbakır’daki KESK’e bağlı sendikaların üyeleri de iş bıraktı. KESK Diyarbakır Şubeler Platformu'nun, Defterdarlık binası önünde yaptığı basın açıklamasında 'Güvenli bir gelecek insanlarca bir yaşam için bırakıyoruz' pankartı açıldı, 'Vergide, ücrette adalet', 'Dolaylı vergilerle vergi soygununa son' dövizleri taşındı. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da Diyarbakır'daki eylemde yer aldı.

Eylemde konuşun Bozgeyik, 20 gün boyunca emekçilerin gerçek sorunlarının tartışılmadığı ve danışıklı dövüşle topun hakem kuruluna atıldığını belirtti. Konuşmasında Memur Sen'i hedef alan Bozgeyik, "Başından beri kapı arkalarında Memur Sen ile hükümetin yaptığı gizli görüşmeler, kapı arkalarında yürütülen faaliyetlerde açığa çıkmıştır. Masaya 5 milyon kamu emekçisi ve emeklisi adına tek yetkili olarak siyasi iktidarın açık desteği ile hormon alarak büyütülüp, emek hareketinin içerisine Truva atı rolü ile yerleştirilen bir yapı oturtulmuştur" dedi.

'FASON TOPLU SÖZLEŞME'

Adana'da iş bırakan KESK'liler, Abidin Dino Parkı'nda bir araya geldi. Emekçiler adına açıklama yapan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Alaattin Süzer, sefalet ücretini kabul etmediklerini vurguladı. TÜİK’in çarpıtılmış enflasyon rakamları ile yıllardır emekçilere yaşatılan kayıplara rağmen her seferinde tarihi başarı nutukları atıldığını belirten Süzer, "İktidarın çıkarını emekçilerin çıkarı üzerinde tutan yandaş sendikaların artık masada söz sahibi olmaları, gerçek bir toplu pazarlık sistemi ile hiçbir ilgisi olmayan mevcut fason toplu sözleşme sistemine karşı grevdeyiz" dedi.

KESK İzmir Şubeler Platformu üyeleri 1 günlük iş bırakma eylemleri kapsamında Konak’ta bulunan Eski Sümerbank önünde bir araya geldi.

Eyleme, KESK Eş Başkanı Aysun Gezen ve HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da katıldı. Eylemde, ‘Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınsın’, ‘Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz’, ‘İnsanca yaşam, insanca ücret’ sloganları atıldı.

Öne Çıkanlar