Keskin: Çocukların savaşta yaşamını yitirmeleri savaş suçudur

Keskin: Çocukların savaşta yaşamını yitirmeleri savaş suçudur
Kuzey ve Doğu Suriye'de Cenevre Savaş Hukuku Sözleşmesi'nin uygulanmadığını söyleyen İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, 'Çocukların savaşta yaşamını yitirmeleri savaş suçudur' dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, 10 Aralık İnsan Hakları Haftası’na giderken, Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşanan hak ihlallerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Keskin, savaş ve yarattığı insan hak ihlallerine karşı imzalanan Cenevre Savaş Hukuku Sözleşmesi'nin uygulanmadığını söyledi. Sözleşmenin çatışmalı ortamlarda yaşanacak olan hak ihlallerini engellemeyi kapsadığını hatırlatan Keskin, "Çocukların savaşta yaşamını yitirmeleri savaş suçudur. Savaşta insanlar öldürülüp ve işkence görüyor. Bu savaşın görüntüleri sosyal medya hesaplarında yayınlanıyor. Ama bu durum sorgulanmıyor. Biz bu olayları sürekli dile getiriyoruz. Maalesef coğrafyamızda yeteri kadar kamuoyu oluşmuyor. Biz insan hakları savunucuları olarak bu konuları değerlendireceğiz. Birleşmiş Milletlere (BM), gereken kurumlara yaşananlar ile ilgili gerekli başvurularımızı yapacağız" dedi.
 
‘DAHA ÇOK BASKI VE İŞKENCE’
 
Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarla Türkiye’deki yansımasının Kürtlere baskıların artması olduğunu söyleyen Keskin, "Dünyanın oradaki Kürtleri sahiplenen bir ifadesi var. Ne yazık ki bu durum kabullenilmiyor. Buda içerde daha çok baskıya, işkenceye sebebiyet verebiliyor. Bütün bunların Türkiye’de dile getirilmesi şu anda yasak. İfade özgürlüğünün sınırları o kadar kısıtlandı ki, insanlar artık işkence ve savaş suçuyla ilgili suç duyurusu yapmaktan korkar durumu geldi. Bizler bu durumu değiştirecek bir ortam yaratmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 
 
‘TÜRKİYE’NİN KARNE NOTU SIFIR’
 

Türkiye’nin ifade özgürlüğü, işkence, kadına ve çocuğa yönelik şiddet konusunda karne notunu "Sıfır" olarak değerlendiren Keskin, "Hak ihlallerinin üst noktada olduğu bir süreçten geçiyoruz. Bir kıstırılmışlık hali yaşıyoruz. İçerde, dışarda hapishanedeyiz. Türkiye ne kendi iç hukukuna ne de imzaladığı uluslararası sözleşmelerin gereklerini yerine getiriyor" dedi. (MA)

Öne Çıkanlar