Büyük KHK Buluşması yasaklandı ama engellenemedi

Büyük KHK Buluşması yasaklandı ama engellenemedi
HDP Genel Merkezi'nde buluşan KHK mağdurları, serbest kürsüde hikayelerini anlattı.Toplantıya yakınları cezaevinde olanlar, Harbiyeli anneler ve kayıp Mustafa Yılmaz’ın yakınları da katıldı.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Ankara Valiliği’nin yasakladığı "Büyük KHK Buluşması" tüm engelleme girişimlerine rağmen gerçekleştirildi. Etkinlik, farklı meslek gruplarından, farklı siyasi görüş ve inançlardan KHK mağdurlarını bir arada getirdi. 

KHK’liler Platformu’nun 5-6 Ekim’de Yılmaz Güney Sahnesi’nde düzenlemeyi planladığı buluşma, Ankara Valiliği tarafından yasaklanmıştı. Platform, HDP ve Saadet Partisi’nden gelen davet üzerine her iki partiyi de ziyaret edeceğini duyurmuştu.

Ancak bu ziyaretler de engellenmeye çalışıldı.

İSTANBUL’DAN GELEN İKİ OTOBÜS ANKARA’YA ALINMADI

İstanbul'dan Ankara'ya gelen grubun otobüsleri polis tarafından Ankara girişinde durduruldu. KHK mağdurları darp edilirken, saatlerce bekletildikten sonra eskort eşliğinde İstanbul’a geri gönderildi.

Sabah saatlerinde HDP Genel Merkezi’ne gelenler de engellemek istendi. HDP’nin bulunduğu Büklüm Sokak’ın giriş çıkışları kapatıldı. Araçların girişi engellenirken, polis herkese kimlik kontrolü yaptı.

Etkinliğe katılmak isteyenlerin sokağa alınmaması üzerine uzun süre gerginlik yaşandı. HDP Milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Habip Eksik, polis aracının önüne geçerek gözaltıları engellemeye çalıştı. Ancak bir kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan KHK mağduru bir süre sonra serbest bırakıldı. Milletvekillerinin uzun uğraşları sonucu engellenen kişiler de HDP Genel Merkezi'ne girebildi.

‘BİZİ AYRIŞTIRAMAYACAKLAR’

HDP toplantı salonunda bir araya gelen farklı siyasi görüşten KHK mağdurları, serbest kürsüde söz alarak, kendi hikayelerini anlattı. Toplantıya sadece KHK ile ihraç edilenler değil yakınları cezaevinde olanlar, Harbiyeli asker anneleri ve 7,5 aydır kayıp olan Mustafa Yılmaz’ın yakınları da katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, KHK zulmünü ifşa etmeye yönelik gayretlerinin engellemeye çalışıldığını belirterek, "Biz bunu kabul etmiyoruz" dedi.

3-4 aydır hazırlıklarını sürdürdükleri KHK buluşmasının Ankara Valiliği tarafından yasaklandığını hatırlatan Gergerlioğlu, "Türkiye’nin demokratikleşmesi için çok kıymetli bir çalışma olacaktı. Ama biz yılmadık ve bu buluşmayı başka bir şekilde gerçekleştirmenin yolunu aradık. Yaptıklarının anayasada, yasada, hukukta yeri yok. Yolu kesip vatandaşların geçişini engellediler. Bunlar zulmün duyulmasını engelleme gayreti" diye konuştu.

100 binlerce kişinin KHK mağduru olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, konuşmasını "KHK zulmünü yeneceğiz" diye tamamladı.

Divan üyesi, CHP Çukurova Belediye Meclis Üyesi iken KHK'li olduğu için mazbatası alınan Münir Korkmaz ise "Mazbatalarımıza el konuldu. Bizim oy kullanmamızı tartışma cüreti gösterdiler" dedi. Bir ankete göre KHK’lilerin yüzde 99,64’ünün 15 Temmuz öncesi hiçbir soruşturmaya tabi tutulmadığını söyleyen Korkmaz, "Bizler, okullarımızı, hastanelerimizi, kürsülerimizi istiyoruz. Herkesi biz KHK’lilerin verdiği meşru mücadeleye destek vermeye çağırıyoruz. Artık bu ülkede ateş düştüğü yeri yakmamalı. Korku duvarını aşalım ve cesareti tüm KHK’lilere bulaştıralım. KHK’ler gidecek biz kalacağız" diye konuştu.

KHK ile ihraç edilen HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik de "Farklı düşüncelere, inançlara sahip olsak da hepimiz buradayız. Bizi ayrıştıramayacaklarını bugün bir kez daha gösterdik. Bundan sonra da bir arada olmaya devam edeceğiz" dedi.

Toplantının örgütleyicilerinden Prof. Dr. Necla Kurul, KHK’lilerin taban hareketi haline gelmeye başladığını söyledi. Kurul, "Yaşadığımız zulmü Türkiye kamuoyuna anlatmaya çalışıyoruz. KHK sorunu demek Türkiye’nin sorunu demek, bunu Türkiye kamuoyuna anlatmak zorundayız. Demek ki büyük buluşmalarımız bir şekilde engellenecek ama biz yerellerde çok iyi çalışmalar sürdüreceğiz. Herkese hiç çekinmeden ‘gel’ diyeceğiz" diye konuştu.

‘BAŞIMIZA GELİNCE ANLADIK’

Toplantıda farklı kentlerden gelen KHK’liler serbest kürsüde söz aldı. Hikayeleri faklı olsa da yaşadıkları mağduriyetler aynı olan KHK’liler, en çok 3 yıldır seslerini duyuramamaktan şikayet etti.

Aileleriyle birlikte yalnızlaştırıldıklarını, sosyal yaşamdan dışlandıklarını anlatan KHK’liler, işsiz kalmalarının ardından yaptıkları işlerden bahsederken, yaşadıkları maddi sıkıntıları anlatmaktan imtina etmeleri dikkat çekti. Bir AKP’li yöneticinin söylediği "ağaç kökü yesinler" sözünü unutmayan KHK’lilerin tamamı yaşananların adaletsiz olduğuna vurgu yaptı. Bir konuşmacı, "Adalet belki eskiden de yoktu ama biz başımıza gelince anladık" diyerek, bundan sonra adaletsizlik karşısında sessiz kalmayacağını dile getirdi.

Eşi hapishanede olan ve oğlu hapis cezasına çarptırılan Nurşen Türkmen, yaşadıklarını anlatırken kürsüde bayıldı. Türkmen’e salonda bulunan doktorlar müdahalede bulundu.

Konuşmacıların neredeyse tamamı bu toplantının kendilerine umut verdiğini belirterek, işlerine geri dönmek için mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Kimi konuşmacılar, sokakta mücadeleden vazgeçilmemesi gerektiğini, toplantıdan sonra daha örgütlü hareket edilmesini beklediklerini anlattı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin mesaj göndererek dayanışma duygularını ilettiği buluşmaya Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Eylem Tuncaelli de katıldı.

HDP’deki toplantının devam ettiği saatlerde bir grup KHK’li de Saadet Partisi’ne ait bir kitabevinde bir araya geldi. Buradaki toplantıya Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman da katıldı. Aralarında HDP Milletvekili Gergerlioğlu ve KHK ile ihraç edilen Prof. Dr. Haluk Savaş’ın da bulunduğu bir heyet, buradaki toplantıyı ziyaret ederken, bu toplantı da polisin tacizleri altında gerçekleşti.

İki gün olarak planlanan Büyük KHK Buluşması, yasaklanması nedeniyle tek günde tamamlandı. Önümüzdeki günlerde bir sonuç bildirgesi açıklanması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar