Kılıçdaroğlu: Üç konfederasyonun ayağa kalkmasını beklerdim

Kılıçdaroğlu: Üç konfederasyonun ayağa kalkmasını beklerdim
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Tez-Koop-İş Sendikası Genel Kurulu'na katıldı.

Tez-Koop-İş Sendikası 11. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşiyor. Genel Kurula siyasi partilerin genel başkanları da katıldı. Kılıçdaroğlu konuşması esnasında işsizlik nedeniyle intihar edenlerin yer aldığı listeyi gösterdi. Kılıçdaroğlu sendikaların hak ve demokrasi mücadelesi konusunda daha aktif rol alması gerektiğini söyledi. 

Genel Kurula hitap eden Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu vergi adeletsizliğine dikkat çekti. Karamollaoğlu, "Kıdem tazminatı özellikle küçük müesseler için ciddi probleme neden olabiliyor. Çalışan insanın birikiminin değerlendirilmesi olarak ele alınmalı. Bu konuda sınıfta kaldığımızı itiraf etmemiz gerekiyor." dedi.

"EYT'nin yanı sıra emekli olan kişi çalışmak istediğinde daha az maaş alıyor. Bu bir garabet" dediği Karamollaoğlu, "Biliyorsunuz yerel seçime gidiyoruz. Bu seçimde hükümet değişmeyecek, aslında hükümet mefhumu da kalmadı, başkan değişmeyecek" şeklinde konuştu. 

Konuşmasında birliktelik ve güçlenme vurgusu yapan Karamollaoğlu, "Yetkili bir makama gelen insanlar, orada kendilerine emanet edenlere sahip çıkmalıdır" dedi. 

KILIÇDAROĞLU: ÖZELLEŞTİRMELER YAPILIRKEN SES ÇIKMADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tez-Koop-İş Sendikası 11. Olağan Genel Kurulu katılımcılarına hitap etti.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

Sendikalaşma ne yazık ki ülkemizde çok düşük. Bu 1980 darbesinin ürünüdür. Siz bir nevi kaymak tabaka sayılırsınız. Sendikanız var, TİS hakkınız var. Flormar işçileri ne yapsın, bir yıldır bekliyorlar. Burada bir nokta önemli, bir fabrika kapanırken, hak gaspı yaşarken diğerlerinden ses çıkmadı. Özelleştirmeler yapılırken ses çıkmadı. Bunda herkesin payı var.

'ÜÇ KONFEDERASYONUNUN AYAĞA KALKMASINI BEKLERDİM'

Kayıt dışı çalışma bir diğer sorun. Bu soruna en temel yanıt sendikalaşma ile verilir. Ben isterdim ki üç konfederasyon da havaalanı işçileri için ayağa kalksın.

Taşeronlaşma, 21.yy'ın kölelik düzeni. Taşeronlaşmayı gündeme kim getirdi biz. Belediyelerimizde kadroya geçmelerini sağladık. Biz gündeme taşıdıkça gittiler kadro hakkı verdiler ama zam haklarını ellerinden aldılar. Bu konuda dava açtık, takipçisi olun.

EYT bir diğer kanayan yara. Bu düzenleme yapılırken yeterli tepki gösterildi mi hayır? Sorun geleceği görememekte. 2008'te çalışanların sırtından düzenleme yapıldı. SGK, Bağkur emeklilerinin aylığı yarıya indirildi. 1000 liranın altında maaş alanlar olduğunu söyledim, itiraz ettiler. Sonra bir baktılar ki var, çıktılar 1000 liranın altında aylık olmasın diye düzenleme yaptılar. Ben isterdim ki bunu sendikalarımız söylesin. 

102 Sayılı ILO sözleşmesi var. 1971'de de Türkiye bunu kabul etmiş. 8 sigorta dalı bu sözleşme uyarınca uygulanıyor, ancak yasalaşmayan bir sigorta dalı var o da Aile yardımları sigortası. Talep eden kim, biz diyoruz. Bunu önce sendikaların söylemesi lazım. 

İŞSİZLİK NEDENİYLE YAŞANAN İNTİHARLAR

Bakın bu liste işsizlik nedeniyle insanlar kendini yaktı. Bu liste işsizlik nedeniyle intihar eden insanlarımızın listesi. Türkiye tarihinde hiç olmayan bir şey oldu. Bir işsiz geldi Meclis'te kendini yaktı. Ben isterdim ki sendikalarımız gelsin oraya bir karanfil bıraksın.

Vergiyi tabana yayacağız dedikleri andan itibaren itirazın sizden gelmesi lazım. Zaten tabanda vergi, asgari ücret vergi dışında kalmalı. Beyler, paşalar vergi ödemez, cezaları sıfırlanır. Asgari ücrete en ağır vergi verilir. Şimdi dilim atlayacak, asgari ücretli bakacak ki aldığı maaş düşecek. Vergiyi tavana, geliri tabana yayacaksın.

Tank Palet fabrikası aynı şekilde üretim yapan 5 büyük fabrikadan birisi. Devletin üretim sırları orada. Subaylarımız çalışıyor. Dünyada bir tane örnek gösterin, kendi silah fabrikasını başka bir ülkeye satsın!  O fabrikada nasıl üretim yapıldığını hiçbir yabancı devlet bilmez. Şimdi Katar ordusuna veriyoruz. 

Tank Palet fabrikasında çalışanlar tayin dilekçesi verdiler. Niye verdiler, buradaki bilgileri yabancı bir orduya vermenin vebalini taşıyamam diye verdiler. Ben oradaki işçilerin hepsinin alınlarından tek tek öpüyorum.

Sizler hak talebinde bulunduğunuz sürece bu ülkede demokrasi olur. Çalışmak, üretmek demek başkasına el avuç açmamak demektir. Emeğiniz çok değerlidir ve ülkeyi yönetenler bu değerin farkında değildir. Borç alarak ülke yönetilmez, borç alırsanız emir alırsınız. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar