'Kimyasal silah kullanıldı' iddiası hakkında açıklama

'Kimyasal silah kullanıldı' iddiası hakkında açıklama
The Guardian, EuroNews ve Business Insider gibi haber sitelerinde, BM kimyasal silah müfettişlerinin TSK'nın beyaz fosfor kullandığı iddialarına ilişkin bilgi topladığı yazılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, uluslararası basında yer alan ve Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik  askeri harekatta kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Aksoy "İftiraları kategorik şekilde reddediyoruz" dedi. Aynı konuda Milli Savunma Bakanlığı'ndan da açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başarısına gölge düşürmek isteyen çevrelerce özellikle dış basında gündeme getirilen "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kimyasal silah kullanıldığına" yönelik iddialar tamamen gerçek dışıdır. Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından uluslararası hukuk ve anlaşmalar tarafından yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır. Bu tür mühimmat Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır." denildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy’un açıklaması ise şöyle:

"Dünkü ve bugünkü bazı uluslararası basın organlarında, ülkemizin Barış Pınarı Harekatı (BPH) kapsamında kimyasal silah kullandığına dair asılsız iddialar yer aldığı görülmüştür. Terör örgütü tarafından yapılan dezenformasyona dayanan bu alçakça iftiraları kategorik şekilde reddediyoruz. Muhtelif vesilelerle de tarafımızca açıklandığı üzere, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde kimyasal silah bulunmamaktadır.

"Ülkemiz, Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretilmesi, Depolanması ve Kullanımının Yasaklanması ile İmhasına İlişkin Sözleşmeye (KSS) 1997 yılından beri taraftır. Türkiye ayrıca, yayılmanın önlenmesi alanındaki tüm temel uluslararası belgelere taraf ve ihracat kontrol düzenlemelerine üyedir. Bu kapsamda tüm yükümlülüklerini yerine getirmektedir. Öte yandan, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, iddialar hakkında herhangi bir "soruşturma" başlatılmadığı ve iddiaların güvenilir olduğunun saptanmadığı bilgisini paylaşmıştır."

İDDİALAR NEYDİ?
 
Aralarında The Guardian, EuroNews ve Business Insider’ın da olduğu çeşitli haber sitelerinde Birleşmiş Milletler kimyasal silah müfettişlerinin hafta başında TSK'nın beyaz fosfor kullandığı iddialarına ilişkin bilgi topladıklarını yazmıştı. Haberlerde Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) bu sabah yaptığı açıklamada kullanılması yasak olan kimyasal silahların kullanıldığı iddialarından haberdar olduklarını ve bu silahların olası kullanımı konusunda bilgi topladıklarını söyledikleri bilgisi geçilmiş, Kürt Kızılay’ının ise 6 hastanın "bilinmeyen silahlardan" dolayı oluşan yanıklarla hastaneye kaldırıldığı ve ne kullanıldığını belirlemek için çalışmaların sürdüğü açıklamasına yer verilmişti.

KİMYASAL SİLAH UZMANI: ÇOK SAYIDA FOTOĞRAF GÖSTERİLDİ

Kimyasal silah uzmanı Hamish de Bretton-Gordon'ında da The Times gazetesine yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz 24 saatte bana bu kuşkuyu ispatlayan çok sayıda fotoğraf gösterildi. Beyaz fosfor korkunç bir silahtır" dediği belirtldi. (HABER MERKEZİ) 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar