'Kız çocuklarının eğitimi için eğitime destek' etkinliği

'Kız çocuklarının eğitimi için eğitime destek' etkinliği
‘Bedeli ne olursa olsun çağdaş eğitim yolunda ışığımız sönmeyecektir.’

Süheyla KAPLAN


ARTI GERÇEK - Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkan Yardımcısı Nihal Kızıl Türkiye’deki tüm baskılara rağmen çağdaş ve laik eğitim yolunda çalışmalarına  yılmadan devam edeceklerini  belirterek "Bedeli ne olursa olsun çağdaş eğitim yolunda ışığımız sönmeyecektir" dedi. 

Hamburg’da 1990’lı yıllarda  farklı kültürdeki müzik, sanat ve edebiyat projelerine ağırlık vermek üzere kurulan Migrakult Derneği tarafından Hamburg Alevi Kültür Merkezi’nde ‘Kız Çocukların Eğitimi İçin Eğitime Destek Etkinliği’ adlı bir etkinlik düzenlendi. 

ÇYDD ve projeleri hakkında bilgi veren Kızıl,  ÇYDD’nin Kurucusu Prof. Dr. Türkan Saylan’ın cesur bir Cumhuriyet kadını olduğunu hatıratarak ‘ Aydınlıktan korkanlar Türkan Saylan’dan çok korktu. O düşünsel anlamda siyasi karşıtlarına bile saygı duyardı. Yumuşak gibi görünür ancak kale gibi direnirdi. Barıştan yanaydı. Ayrımcılığa karşıydı. Emek ve emekçiden yanaydı.  Ölüme saniyeler kalsa bile karşılığında bedel ödenmek gerekiyorsa  dahi çağdaş eğitim ışığını kimse söndüremez derdi’ şeklinde konuştu. . 

ÇYDD’nin Ergenekon kumpasına alındığını ve bu nedenle dönemin cemaatçi hukukçuları tarafından sahte belgeler ile iddianameler hazırlandığını hatırlatan Kızıl "Ergenekon kumpasında arkadaşlarımızı gözaltına aldılar, derneğin bilgisayarına el koyup, sahte dökümanlar dosyaya yüklediler. Sonra AKP iktidarı FETÖ konusunda kalkıp yanıldım vs. dedi. Ancak ÇYDD bütün haksızlıklara sonuna kadar direndi ve direnmeye de devam ediyor" dedi. 

ÇYDD’nin ırk, dil, din ve kültür ayrımı yapmadan eğitim konusunda çağdaş ve laik bir ilkeyi benimsediğini vurgulayan Kızıl,  çocukların beyinlerine ipotek konmasına sonuna kadar karşı olduklarını belirtti. 

Kızıl "Çağdaş toplum çağdaş eğitim ile olur. ÇYDD, sorunun değil çözümün bir parçası olmayı ilke olarak benimsediği için ülkedeki eğitim sorunlarının çözümünü sağlayacak modeller oluştururken buna  katkıda bulunmak isteyen herkesi bir araya getirmeye çalışıyor. Amacı iyi bir eğitim olanağından yoksun ailelerin ve çocuklarının bilgi ve becereilerinin, düşünce ve proje üretme yetkinliklerinin geliştirilmesi, çevreye, demokrasiye ve hukuka saygılı, kendisi ve çevresiyle barışık, özgüvenli bireyler olmalarının desteklenmesidir" şeklinde konuştu. 

Kızıl konuşmasını "ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel'in adalet yoksa gelecek de yok" şeklindeki sözleriyle tamamladı. 

Zahide Grossmann’ın moderatörlüğünü gerçekleştirdiği etkinlikte  Migrakult Derneği’nin kurucularından İsmail Kaplan, Türkiye’de çağdaş eğitim projelerinin ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğini belirterek iktidarların bilgi ve eğitimden korktuğunu söyledi. 

Etkinlikte Nur Deniz Kaplan’ın yönettiği Yankı ve  Seda Grubu ile Cemalettin Zeyrek’in müzik dinletileri beğeni topladı. 

‘Anadolu’da bir Kızım Var, Öğretmen olacak’ adlı projeye destek vermek isteyenler

Verein zur Förderung, Kreis Münsterland e.V., 

Bank: Stadtsparkasse Westmünsterland,

 IBAN: DE44401545300018589507

BIC: WELADE3WXXX no’lu heseap numarasından bağışta bulunabilirler. 

****

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin omurgası, gönüllülük temelinde çalışan profesyonel insanlar üzerine oturtulmuş olup, gelir kaynağı toplanan bağışlardır. Derneğin 110 şubesi bulunmaktadır. 1999 depremi sonrası katkılarıyla dikkat çekmiş olan ÇYDD, kırsal kesimdeki eğitim projeleriyle eğitime büyük ve yararlı katkılarda bulunmuştur. Eğitimde fırsat eşitliği, kız çocuklarının okullaştırılması, kitap, araç-gereç desteği, okul öncesi eğitimi ve lise mezunu mesleksiz kızlara meslek edindirme, sonunda ekonomik özgürlüklerine kavuşması gibi projeler de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin ilgi alanı dahilindedir. 

Derneğe yönelik derneğin Kadıköy şubesinde ele geçirilen bilgisayar ve sabit disklerdeki bilgi ve belgelere dayanılarak Ergenekon örgütüne üye olma ve kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde kaydedilmesi suçlamaları ile dava açılmış ve dava daha sonra Poyrazköy davası ile birleştirilmiştir. Bu bilgisayarlar üzerinde yapılan bilirkişi incelemelerinde ileri sürülen delillerin tümünün bilgisayarlara sonradan polis tarafından yüklendiği rapor edilmiştir.


 

Öne Çıkanlar