Kızılcaköy'de köylülerin direnişi sürüyor: Lanet olsun verdiğim oylara

Kızılcaköy'de köylülerin direnişi sürüyor: Lanet olsun verdiğim oylara
Jandarma ve polis, aralarında yaşlı, engelli, çocukların da olduğu köylülere gazla müdahale etti.

Aydın Kızılcaköy'de köylülerin jeotermal enerji santrali (JES) direnişi jandarmanın sabahki gazlı müdahalenin ardından devam ediyor. Jandarma köylülerle pazarlık yapmaya çalışırken, köylüler araziye çekilen tel örgüler sökülmeden alanı terk etmeyeceklerini söylüyor. Direnişe katılan bir köylü yaşadıkları durumu protesto ederken "Cumhurbaşkanıma çağrı yapıyorum. 2000 yılından bu yana AKP'liyim ama lanet olsun ona verdiğim oylara! Hakkımı helal etmiyorum" diyerek tepki gösterdi.

Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilmek istenen JES için geçtiğimiz haftalarda başlayan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin ardından köylüler direniş başlatmıştı. Bölgedeki 5 köyün arazileri içerisinde toplam 120 JES kuyusu açılmak istendiğini vurgulayan köylüler, tarım yapamaz duruma geleceklerine dikkat çekmişti.

ŞİRKET TEL ÖRGÜNÜN YANI SIRA KAMERA DA TAKIYOR

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, köylülere gazlı müdahalenin ardından yapılan tartışmalarda jandarma yetkilileri Güriş şirketinin elemanlarının araziden çekileceğini, ancak karşılığında köylülerin de köye dönmeleri pazarlığını yapmak istedi. 30 dönümü aşan arazinin büyük bir kısmını tel örgü içine alan ve etrafa kameralar yerleştiren şirketin elemanlarının kameraları sökmelerini ve derhal alanı terk etmelerini isteyen köylüler ise vali gelene kadar nöbet yerinden ayrılmayacaklarını dile getiriyor. Bu arada Aydın ve İzmir Barosu Çevre Hakları Komisyonları da öğleden sonra Kızılcaköy'e gidecek.

TELLER SÖKÜLMEDEN HİÇBİR YERE GİTMEYİZ

Köylülerin yanında bulunan Aydın Barosu Çevre Hakları Komisyonu üyesi Av. Hicran Danışman, jandarma yetkililerine yapılan işlemin hukuksuz olduğunu, araziye tel örgü çekilmesinin JES çalışmasının bir parçası niteliğini taşıdığını ve köylülerin yaşam alanlarını koruma mücadelesinin meşru olduğunu belirtti. Jandarma komutanının çekilen tel örgüleri işaret ederek "Benim işim burada bitti, askerleri çekeceğim ama köylüler de tel örgülere ve kameralara bir şey yapmayacaklarına dair söz versinler" sözleri dikkat çekerken, köylüler JES şirketi arazi etrafındaki tel örgüleri kaldırıp, alanı boşaltana kadar mücadelede kararlı olduklarını söylüyor. Özellikle köylü kadınların "Teller sökülmeden gitmeyiz" kararlılığı dikkat çekiyor.

KÖYLÜLERE GAZLI SALDIRI

Topraklarında jeotermal enerji santrali (JES) yapılmasına karşı günlerdir direnen Aydın Kızılcaköylülerin üzerine sabah saatlerinde TOMA gönderdiler. Jandarma ve polis, aralarında yaşlı, engelli, çocuklarında olduğu köylülere gazla, TOMA'larla saldırdı. Köylüler çocuklarını okula göndermeyerek JES yapılmak istenen alanın karşısında direnmeye devam etti.

‘ŞİRKETİN POLİSİ MİSİNİZ SİZ?’

Dünkü jandarma saldırısının ardından gece boyunca nöbetlerine ateş etrafında şarkılar, türküler söyleyerek devam eden Kızılcaköylüler sabah TOMA ve takviye edilmiş polis ve jandarmayı karşılarında buldu. Devletin kendilerine karşı tavrını protesto etmek için çocuklarını okula göndermeyerek direniş alanına getiren Kızılcaköylü kadınlar TOMA'lara "yazıklar olsun, siz kimi koruyorsunuz? Şirketin polisi-jandarması mısınız siz? Bizler sizin anneniz yaşındayız. Bu çocuklar sizin de çocuklarınız olabilirdi" diye tepki gösterdiler. Aralarında yaşlı ve engellilerinde bulunduğu köylüler "TOMA yetmez bizi ezmeye, uçakları da göndersinler" dedi. Şirket çalışanlarının tel örgü çekmesine engel olmak isteyen köylülere jandarma ve polis biber gazı ile saldırdı.

Öne Çıkanlar